Flisarjev rezultat iz Čila ni razlog za preplah

Slovenski smukači se jutri odpravljajo na sneg v Pitztal, Boštjan Kline dan pozneje na operacijo.

Objavljeno
04. oktober 2013 21.05
vidic/pokal Vitranc-slalom
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Slovenski smukači se po pripravah v Čilu jutri spet odpravljajo na sneg. Po grdem padcu Boštjana Klineta, za katerega se je sezona končala še pred začetkom – operirali ga bodo v ponedeljek –, bodo v Pitztalu formo za olimpijsko zimo pilili Andrej Šporn, Rok Perko in Klemen Kosi. Poleg Tadeja Platovška bo nad trojico bedel še Andrej Jerman.

Kosi, ki je z 12. mestom v superkombinaciji pustil dober vtis na (svojem prvem) svetovnem prvenstvu v Schladmingu, je poletne priprave na južni polobli sicer opravil z ekipo za tehnične discipline. Ta je snežno kilometrino nabirala v Argentini. »Pridružil se nam bo v Pitztalu in do konca sezone ostaja z nami. Trenerskemu štabu se bo priključil Jerman, konec meseca pa pride k nam še fizioterapevtka. Želimo si, da bi ostala ekipa v takšni postavi do konca sezone,« je dejal trener Platovšek, ki se nadeja ugodnih vremenskih razmer v Pitztalu. »Smučali bomo tri dni. Po prvotnem načrtu bi ostali na ledeniku dlje, vendar bomo morali trening skrajšati zaradi medijske predstavitve reprezentanc. Zamujeno bomo skušali nadoknaditi na naslednji vadbi na Mölltalu. Konec meseca pa se za pet dni vračamo v Pitztal,« je program predstavil Platovšek. Če bodo oktobrske priprave uspešne, bomo prosti do 14. novembra, ko odhajamo v Ameriko. Do uvodnih tekem sezone v hitrih disciplinah v Lake Louise bomo trenirali v Koloradu,« je načrte razgrnil sogovornik.

Najpomembnejše priprave za sezono, v Čilu, je ocenil za uspešne. »Delali smo podobno kot prejšnja leta. Razmere so bile zahtevne, ampak vse smo uresničili v okvirjih zastavljenega,« je dejal. Kako pa komentira rezultat Filipa Flisarja, tekmovalca v smučarskem krosu, ki je na preizkušnji za južnoameriški pokal premagal tako Šporna kot Perka? »Da je bil Filip med nami, je vsekakor dobro za oboje – zanj in za smukače. Res je, prehitel ju je, za kar mu je treba čestitati, a bil je hitrejši tudi od marsikaterega drugega smučarja. To je povzročilo kar nekaj preplaha v drugih ekipah, ni jim bilo jasno, kaj je zdaj to. Vendar pa je treba poudariti, da je bil takšen splet okoliščin, a jih ne bi pogreval. To je bila tekma, na kateri je, denimo, Boštjan grdo padel. Sicer pa takšno tekmovalnost pozdravljam, deluje spodbudno. Držim se načela, da bomo na koncu sezone potegnili črto in pogledali rezultate. Prav zato prevelikega preplaha zaradi tega rezultata nisem delal,« je še povedal.

Kline na smuči čez pol leta

Klinetu, dvakratnemu mladinskemu svetovnemu prvaku pred tremi sezonami, bi se v novi zimi nasmihal prvi nastop na olimpijskih igrah, a bo na debut na najprestižnejšem tekmovanju moral še počakati. »Padca v La Parvi se ne spomnim, saj sem imel pretres možganov. Na posnetku sta se videli dve luknji, bili sta druga za drugo. Pri 110 km/h sem zapeljal čez obe, ob tem mi je vzelo smučko, zarinil sem v globok sneg, začelo me je premetavati in obračati naokoli, pa še desna smučka je ostala pritrjena na smučarski čevelj, ni se odpela. Pravzaprav sem imel kar srečo, da niso posledice še hujše,« je nesrečni padec, katerega posledica so pretegnjena sprednja križna vez v kolenu, poškodba meniskuksa in stranske vezi, opisal Kline. Zdravstveno stanje izboljšuje s fizioterapevtom Matijo Majcnom. »Na nogo pravzaprav še nisem stopil. Nosim opornico, saj noge ne smem preveč obremenjevati,« je dejal Mariborčan. Za novo sezono bo začel trenirati šele po polletni rehabilitaciji.


Kline ne bo rinil z glavo skozi zid, zaveda se, da mora biti pri okrevanju vztrajen in potrpežljiv. Povsem pa se je zapletlo pri Gašperju Markiču. Pred dvema sezonama si je 27-letnik poškodoval koleno, zato je minulo zimo izpustil. »Koleno je v zelo slabem stanju, razloga za optimizem nimam,« se Markič zaveda, da bo moral končati športno poglavje. Tržičan je v karieri petkrat prismučal do točk svetovnega pokala, najvišje na 12. mesto na smuku v Chamonixu (2010/11). Nase pa je vidneje opozoril v mladinski konkurenci, ko si je prismučal naziv mladinskega svetovnega podprvaka v superveleslalomu (2005/06).