Franko prejel priznanje japonskega zunanjega ministrstva

Nekdanji slovenski smučar Jure Franko je prejel priznanje za utrjevanje prijateljstva in prispevek k razvoju smučanja na Japonskem.

Objavljeno
03. oktober 2014 16.33
acr*Jure Franko
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Nekdanji slovenski smučar Jure Franko je v Ljubljani prejel posebno priznanje japonskega zunanjega ministrstva zaradi utrjevanja prijateljstva in prispevka k razvoju smučanja na Japonskem.

Franko, ki je leta 1984 v Sarajevu poskrbel za prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah, je nagrado prejel iz rok Šigemija Džomorija, veleposlanika Japonske v Sloveniji.

»Zelo počaščen in ganjen sem. To priznanje mi veliko pomeni. Vendar ga ne bi mogel dobiti brez številnih prijateljev na Japonskem in v Sloveniji, ki so mi pomagali pri dolgem obdobju mojega dela na Japonskem med letoma 1986 in 2005, pri utrjevanju vezi med Slovenijo in Japonsko na športnem, kulturnem in gospodarskem področju. Verjetno sem najbolj ponosen na dobrodelno dejavnost,« je dejal Franko, ki je za svoje smučarske dosežke prejel Bloudkovo nagrado in bil lani umeščen v Hram športnih junakov.

52-letni Franko se je po koncu smučarske kariere umaknil od medijske pozornosti in se posvetil delu v Združenih državah Amerike in na Japonskem, kjer si je zgradil uspešno poslovno kariero.