Ga-Pa: v boj za kolajne na ledeni in nevarni progi

Po današnjem slovesnem odprtju svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, se jutri v Garmisch-Partenkirchnu že začenja lov na kolajne. V ženskem superveleslalomu bosta nastopili tudi Tina Maze in Maruša Ferk.

Objavljeno
07. februar 2011 20.13
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Z ženskim superveleslalomom se bodo jutri ob 11. uri začele tekme SP v alpskem smučanju. Prvenstvo, 41. po vrsti, bo odprla Švedinja Jessica Lindell Vikarby, za največjo kandidatko za zlato pa velja Američanka Lindsey Vonn. Svetovna prvakinja v tej disciplini iz Val d'Isera 2009 bo nastopila s številko 22, domačinka in vodilna v skupnem seštevku pokala Maria Riesch pa s 17.

Črnjanka Tina Maze, dvakrat druga na lanskih olimpijskih igrah, bo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v nemškem Garmisch-Partenkirchnu začela s številko 14. Med 49 tekmovalkami pa je tudi tudi druga Slovenka Maruša Ferk, ki ima številko 24.

Odločitev o nastopu bo padla pred tekmo

Alpske smučarke so danes že preizkusile progo Kandahar, na kateri so organizatorji pustili več grbin, tako da bo superveleslalom težji. Vonnova, ki se po padcu na treningu še ni odločila, ali bo sploh nastopila na tekmi, je na račun priprave proge in organizatorjev izrekla nekaj kritik. »Precej šokirana sem. Mislim, da je proga preveč ledena in prenevarna,« je po današnjem ogledu dejala 26-letna Američanka in dodala, da se bo o nastopu odločila tik pred tekmo v torek.

Vonnova je prejšnji teden padla na treningu smuka in dobila lažji pretres možganov, a je zanikala, da bi bil ta padec izgovor pred nastopom na SP. »Morala se bom pametno odločiti. Prepričana moram biti, da se bom varno pripeljala do cilja.«

Zaradi varnosti manj gledalcev

Tekme SP si bo sicer v živo lahko ogledalo manj gledalcev, kot so sprva načrtovali prireditelji. Na vsako preizkušnjo bodo spustili največ 10.000 ljubiteljev smučanja.

Prireditelji prvenstva v Garmischu so sprva računali na prodajo 15.000 vstopnic za vsako tekmo. Toda zaradi poostrenih varnostnih meril so število znižali na 10.000.

Razlog za takšno zmanjšanje so novi, strožji varnostni ukrepi na množičnih prireditvah, ki so jih v Nemčiji sprejeli po lanski tragediji na glasbeni prireditvi Parada ljubezni v Duisburgu. Takrat je v veliki gneči na vhodih na prireditveni prostor umrlo 21 ljudi, več kot 500 je bilo poškodovanih.

Izvršni direktor tekmovanja Peter Fischer je pojasnil, da bodo zaradi manj prodanih vstopnic ob milijon evrov dobička, vseeno pa se zaradi tega ne bodo znašli v rdečih številkah. Levji delež 31 milijonov proračuna SP sicer dobijo prav z vstopnicami in pravicami za TV prenose.

Na slovesnem odprtju tudi Merklova

Z današnjim večernim odprtjem se je prvenstvo tudi uradno začelo. Med častnimi gosti je bila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, prireditev pa je odprl predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian Franco Kasper.

Merklova je na otvoritvi dejala, da je prvenstvo dobra reklama za Nemčijo in tudi München, ki se poteguje za organizacijo zimskih olimpijskih iger 2018. Ob tem bi tekme alspkega smučanja gostil prav Garmisch.

Garmisch-Partenkirchen je drugič v zgodovini prizorišče bojev najboljših alpskih smučarjev na svetu, prvič so se v tem bavarskem zimskošportnem središču merili leta 1978. Na letošnjem SP je prijavljenih 525 smučarjev iz 69 držav.