Glave še hočejo, a brez sreče ne bo šlo

Hitro, učinkovito in boleče so favorizirani Salzburžani v drugi tekmi četrtfinala končnice EBEL razblinili upe Ljubljančanov, da bi izenačili izid dvoboja na 1:1. Torkov tivolski večer je razkril velik kakovostni prepad med moštvoma, ki sta povrhu značajsko zelo različni.

Objavljeno
02. marec 2011 23.27
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Branilec naslova s tekmovalno prepričljivostjo ne kaže veliko znakov slabosti, ki bi jih srčna, a premehka Tilia Olimpija v nadaljevanju serije morebiti lahko obrnila sebi v prid. Pred današnjo tretjo tekmo ob 19.15 v Salzburgu se zeleno-belim ne obeta nič dobrega, prav tako tudi drugim poražencem uvodnih tekem končnice v razširjenem prvenstvu Avstrije ne, ki v zmagah zaostajajo z 0:2.

Drugi pari: KAC – Medveščak, VSV – Linz in Vienna Capitals – Graz 99ers. Bolj kot športni duh je v Tivoliju vel sovražni veter, ki ga kaže obsedenost ljubljanskega občinstva s premetenim in poniglavim trenerjem Salzburžanov Pierrom Pagejem. In obratno. »Tu ste vsi nori in divji,« je po tekmi gostiteljem povedal francoski Kanadčan, ki je že med dvobojem zahteval dodatne varnostnike za salzburško klopjo. Njegov osebni varnostnik se je sukal v VIP loži in se jezil ob verbalnih napadih navijačev, ki so tu in tam vrgli kakšno plastenko in še kaj tršega. Toda kljub temu je tivolska tekma minila v skladu s tradicijo ljubljansko-salzburških dvobojev – z veliko mero živčnosti, povišanih tonov, zbadljivk, vrženih predmetov, s koridorjem policistov ob uradnem izhodu iz dvorane ...

Tudi pet Dejanov Zavcev premalo za zasuk na ledu

Zeleno-beli so sicer začeli spodbudno, a pomanjkanje kakovosti – in ne sodniške odločitve – je odločilo, da se ni zatresla mreža v Ljubljani vselej odličnega Reinharda Divisa. Zeleno-beli so v edini normalni (prvi) tretjini imeli pobudo, prvo po dveminutni prednosti igralca več, iztržili pa zaostanek dveh golov, ki jim zaradi kakovostne razlike ni več omogočal zasuka. Tudi zadnji rešilni poskusi z boksarskim vložkom so le potrdili nemoč ljubljanskega moštva. Po zaostanku z 0:4 namreč ne bi pomagala niti peterka Dejanov Zavcev. Pretep je dosegel ravno nasprotno od želenega: ne le v igri, tudi v »ringu« so bili Ljubljančani poraženi.

Pance: Ni še vse izgubljeno

Žiga Pance kljub vsemu ohranja zmagovalno držo. »Ni še vse izgubljeno. Dan premora smo izkoristili za počitek, trening pa za izboljšanje igre z igralcem več,« je zatrdil kapetan, ki je za tretjo tekmo napovedal taktično preobrazbo Ljubljančanov: »Potrebujemo še več discipline v obrambi in domala stoodstotno učinkovitost.« Trener Ljubljančanov Hannu Järvenpää z umirjenim pristopom daje upanje, da se moštvo še ni vdalo v usodo. Razmišlja izključno pozitivno. »Lahko bi rekli, da je vse izgubljeno, toda ni. Zadnja tretjina je moje vodilo za tretjo tekmo, je pa res, da bomo morali ohraniti trezne glave. Zmaguje se s hladno glavo in z velikim srcem,« poudarja Finec, ki bi utegnil zamenjati tudi vratarja. Jan Chabera vs. Matija Pintarič pa je manjša skrb, večja je zdravstveno stanje Matta Higginsa, ki je dobil plošček v moda. Brez njega, potem ko Jeff Tory bržčas še ne bo nared, pa so že tako minimalne možnosti zeleno-belih za senzacionalno vrnitev še manjše.

Page: Olimpija se ne vdaja
Trener Salzburga Pierre Page opozarja in izpostavlja Olimpijino tekmovalno držo. »Olimpija je zelo težaven in tekmovalen tekmec, ki se nikoli ne vda. Nocoj bo še dvakrat bolj nevaren kot v Ljubljani in na to moramo biti pripravljeni. Dve zmagi sta nam vlili samozavest, a tekme ne smemo vzeti na lahko. Še bolj pazljivi moramo biti v obrambi in na splošno še bolj disciplinirani,« je povedal Page.