Hokejisti Salzburga pobegnili domov, Olimpija zahteva zmago

Ob 18. uri bi se morala pričeti še četrta četrtfinalna tekma hokejske lige EBEL med Tilio Olimpijo in Salzburgom, a je prišlo do odpovedi obračuna, saj se Avstrijci v Ljubljani ne počutijo dovolj varne. Direktor Tilie Olimpije Matjaž Sekelj zahteva registracijo te tekmo z zmago v korist Olimpije.

Objavljeno
06. marec 2011 18.07
D. O., delo.si
D. O., delo.si
Ljubljana - Pri hokejskem klubu Tilia Olimpija so na spletni strani zapisali, da je današnja četrtfinalna tekma lige Ebel proti moštvu Red Bull Salzburg, ki bi se morala začeti ob 18. uri v Hali Tivoli, odpovedana. Hokejisti Salzburga so v Ljubljano pripotovali, a so se odpravili nazaj domov, ker se v Ljubljani ne počutijo dovolj varno. Olimpija je sicer pristala na številne zahteve gostov po dodatnih varnostnih ukrepih.

O tem, da se hokejski večer morda ne bo odvil na ledu, je pričal že sestanek predstavnikov domačega kluba s podpredsednikom avstrijske zveze in direktorjem lige Christianom Feichtingerjem. Kot piše STA, so Ljubljančani predstavili, kako so ugodili zahtevam Salzburga po dodatni varnosti: tri vrste sedežev za klopjo gostujočega moštva so bile prazne, v dvorani pa so podvojili število varnostnikov ter celo pristali na to, da imajo gostje na klopi svoje varnostnike. Niso pa pristali na še eno zahtevo, da bi namreč povečali še število policistov v dvorani - kar pa nazadnje niti ni v pristojnosti kluba.

»Vse doslej sem delal za to, da bi tekma bila. Obstajajo pravila avstrijskega prvenstva, a težko na pamet rečem, po kateri točki se bomo ravnali. Počakajte do jutri ali najkasneje do torka, ko bomo sprejeli odločitev. Veliko stvari se lahko zgodi,« je dejal Feichtinger in priznal, da se s takšnim primerom v tem tekmovanju še ni srečal: »Razočaran sem nad to določitvijo. A jasno je, da imajo te težave korenine v tekmah pred tremi leti.«

Registracija tekma kot zmaga Olimpije

»Obžalujemo, da je do tega prišlo. Niti na zadnji tekmi s Salzburgom se ni dogajalo nič, kar bi zahtevalo izredne razmere. Mi smo zahtevam vseeno ugodili. Vedeli smo, da so težke, zato je prišel v Ljubljano tudi direktor tekmovanja. Ob dveh smo ugotovili, da je vsem tem zahtevam ugodeno, ob treh pa je predstavnik Salzburga sporočil, da tekme ne bodo odigrali,« je dejal direktor Tilie Olimpije Matjaž Sekelj. Opozoril je, da se tudi na igriščih po Avstriji dogajajo podobne ali še hujše stvari, pa nihče ne pomisli na kakšne dodatne ukrepe. Dodal je, da morda razlog za ravnanje tiči drugje. Tudi v zgodovini tekem med ljubljanskim in salzburškim moštvom, ki sega v finale pred tremi sezonami, ko so zeleno-belim zaradi administrativnih napak odvzeli zmago, pa nenazadnje tudi zaradi lanske stroge kazni ljubljanskemu hokejistu Andreju Hebarju, ki jo je po prepričanju slovenskega kluba posredno povzročil kontroverzni trener rdečih bikov Pierre Page.

Pravila bi morala biti v tem primeru jasna. Klub, ki ne odigra tekme oziroma se ne pojavi la ledeni ploskvi, izgubi tekmo z izidom 0:5. O tem naj bi odločalo vodstvo lige, po besedah Feichtingerja so si za odločitev vzeli 24 ur. »Salzburg je najbogatejše avstrijsko moštvo in to je velika težava tudi za ligo. Žal mi je gledalcev, žal mi je prenosa. A morali bodo spoštovati pravila in registrirati to tekmo z zmago za Olimpijo,« je dejal Sekelj. V tem primeru bi bil skupni izid 3:1 za Salzburg, naslednja tekma pa v torek v Avstriji.

Zahtevali bodo tudi materialno odškodnino

V ljubljanskem klubu nameravajo zahtevati tudi materialno odškodnino zaradi neodigrane tekme, na kateri so bili oškodovani gledalci, ni bilo televizijskega prenosa, klub je imel stroške z organizacijo in varnostjo. »Oni so zahtevali celo sto predstavnikov policije na tekmi. A Slovenija ni Libanon in ne moreš nam ali slovenski policiji diktirati, koliko jih mora priti na tekmo. Če smo odigrali tisto sedmo tekmo finala, ko smo bili okradeni in je 5000 ljudi dovolilo, da se odigra do konca, zdaj ni bilo nobene posebne nevarnosti. Vse skupaj je ena velika komedija s strani Pierra Pageja.«

Kot še piše STA, se je kljub odpovedi v Tivoliju zbralo nekaj deset navijačev, ki so svoje hokejiste spodbujali med treningom namesto na tekmi. Kapetan domačih Žiga Pance je pojasnil, da so sprva mislili, da gre za kakšno šalo, a so kmalu ugotovili, da tekme zares ne bo: »V bistvu ne vem ozadja, kaj vse se je dogajalo. A s strani Salzburga ni bilo športno, da so odšli pred tekmo. Mi bomo to pozabili, se osredotočili na torkovo tekmo, ki jo moramo dobiti, če želimo ostati v igri. Jutri ali v torek bomo videli, kaj se bo zgodilo. Ne glede na vse, se bomo mi pripravljali na torkovo tekmo.«

Današnji četrtfinalni obračuni:

Tilia Olimpija:Salzburg (odpovedana)
Medveščak:Celovec (0:3)
Linz:Beljak (0:3)