Homoseksualna Daniela Iraschko-Stolz: Tudi Rusom je treba dati čas

Avstrijska smučarska skakalka Daniela Iraschko-Stolz je za Kurier spregovorila o ruskih zakonih, ki zadevajo istospolne partnerje.

Objavljeno
08. oktober 2013 22.00
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Dunaj - Medtem ko ameriška smučarska skakalka Sarah Hendrickson, svetovna prvakinja iz Predazza '13, (še) okreva po poškodbi kolena, ki jo je konec avgusta staknila pri trdem pristanku po 148 metrov dolgem poletu v Oberstdorfu, se je njena avstrijska tekmica Daniela Iraschko-Stolz, sicer zlata z nordijskega SP na Holmenkollnu '11, po zaceljenih križnih vezeh, ki si jih je januarja natrgala pri grdem padcu v Hinterzartnu, že vrnila na skakalnice.

In to zmagoslavno - v soboto se je veselila naslova avstrijske prvakinje na srednji napravi v Stamsu. Ob tem je 29-letna skakalka iz Eisenerza, ki je kot prva ženska na smučeh preletela 200 metrov (leta 2003 na Kulmu), v pogovoru za časnik Kurier poudarila, da se že zelo veseli olimpijskih iger Sočiju, ter odkrito spregovorila tudi o svoji istospolni usmerjenosti in septembrski poroki z dolgoletno prijateljico Isabel Stolz. Nanjo je - mimogrede - zamudila, krivdo za to pa je prevalila na frizerja, ki si je vzel ogromno časa za njeno pričesko.

Kakšno je vaše mnenje o ruskem zakonu o prepovedi homoseksualne propagande?

Vsak, ki me pozna, ve, da se z njim nikakor ne strinjam. Toda: sama ga ne morem spremeniti. Škoda je, ker se z njim izgublja prvinska olimpijska misel. Da pa bi se zaradi njega razburjali, pa nikamor ne pelje in tega tudi ne podpiram.

Kako to mislite?

Če so že podelili olimpijske igre državi, v kateri so takšni zakoni, se naknadno ne smejo pritoževati nad njimi. Menim, da je to celo nepošteno do prirediteljev.

Nepošteno?

Ja. Takšni zakoni so tam obstajali že prej in očitno nikogar niso motili, ko so OI podelili Sočiju. Rusi so igre - kakor koli že - dobili in storili bodo vse, da jih bodo čim bolje spravili pod streho. In še enkrat: sama bom v Sočiju kot športnica, zato se bo tam pri meni vse vrtelo le okrog skokov. Sicer pa nam je športnikom tako ali tako prepovedano med OI oddajati politična sporočila. Poleg tega ...

... poleg tega?

Nisem v položaju, da bi se lahko razburjala. Smučarske skakalke bomo prvič tekmovale na OI. Zato zdaj že ne bom nergala. Če bi imela že sedem zlatih kolajn, bi bilo drugače. Potem bi imela moja izjava težo, tako pa ...

Nekatere inštitucije zahtevajo celo bojkot olimpijskih iger v Sočiju.

A ne jaz kot športnica. Takšne ukrepe morajo sprejemati drugi. Morda politiki. Vendar je najbrž v igri preveč denarja in gospodarskih interesov. Treba se je le ozreti nazaj, katere države dobivajo OI. Potem hitro spoznaš, koliko je ura. Če bi bilo po mnenju nasprotnikov, potem tudi iger v Pekingu ne bi smelo biti. Osebno menim, da je treba tudi Rusom dati priložnost.

Dati priložnost, da se spremenijo v strpnejšo družbo?

Pa saj homoseksualcev v Rusiji ne zapirajo, morda se morajo v javnosti le nekoliko bolj skrivati. To seveda ni prijetno, bo pa verjetno trajalo še nekaj časa, preden bo tamkajšnja družba tako daleč. Zato ji je treba dati čas. Tudi v Avstriji pred dvajsetimi leti ni bilo mogoče, da bi kot športnik javno priznal, da si homoseksualec, kaj šele da bi se poročil. Skandinavci so bili glede tega dvajset let pred nami, zato Avstrije tudi niso bojkotirali.

Zamenjajmo temo: kolikokrat pomislite na OI?

Čeprav je do tja še daleč, je Soči kar precej navzoč v mojih mislih. Nam smučarskim skakalkam se bodo tam uresničile sanje, dolgo smo se borile, da smo lahko zraven. Če nas ne bi sprejeli, verjetno sploh ne bi več skakala.

Ker bi vam zmanjkalo ciljev?

Ker bi mi zmanjkalo denarja. Prej smo dobivale po 250 evrov za zmago, od katerih so ti pravzaprav še nekaj odvzeli. Čeprav sem bila svojčas najboljša skakalka, si nisem mogla ničesar kupiti. Bilo me je kar malo sram, ko sem pri 25-ih letih rekla svoji materi, da potrebujem nekaj denarja.

In kako je s tem zdaj?

Ženski smučarski skoki so danes v dobrem položaju. Imamo svetovna prvenstva, svetovni pokal, naš šport je zelo prisoten v medijih. Že dve leti živim življenje, ki sem si ga želela že od nekdaj. Lahko sem profesionalna skakalka, od tega lahko živim. Bila bi neumna, če bi po olimpijskih igrah končala kariero.