Jakov Fak končno pomahal v slovo zapletom

Dva tedna pred štartom nove sezone spomin na prestop in nato zdravstvene težave odličnega tekmovalca s Hrvaškega.

Objavljeno
16. november 2011 07.46
Posodobljeno
16. november 2011 07.52
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Med tistimi, ki so se razveselili nizkih temperatur v zadnjih dneh, so zagotovo člani slovenske biatlonske reprezentance. Na pokljuških pripravah so namreč začeli odštevati dneve do začetka nove tekmovalne sezone (sreda, 30. t. m., v Östersundu na Švedskem), ohladitev pa zdaj omogoča pripravo umetnega snega na gorenjski planoti.

Biatlonci so v zadnjih tednih pri nas daleč od žarometov in pozornosti javnosti. So sredi priprav na sezono, pri izvedbi programa jim po denarni plati še zdaleč ne škriplje tako kot »sorodnikom« iz drugih panog pri smučarski zvezi, od afer in zapletov so ta čas daleč. Pa je bilo pred natanko enim letom povsem drugače. Takrat so tudi običajni državljani, ki jim je drugače biatlon kot španska vas, razpredali o primeru Jakova Faka in njegovem prestopu s Hrvaškega. Selitev je odmevala v političnih krogih, vnela se je že mala diplomatska vojna med sosedi, izredne novinarske konference so si sledile tako v Zagrebu kot tudi pri nas.

Športnik, doma iz Gorskega Kotarja, je naposled le uresničil željo o prihodu k slovenski reprezentanci in trenerju Urošu Velepcu. V novem dresu je začel sanjsko, že na prvi postaji sezone v Östersundu na Švedskem se je uvrstil na stopničke, nato pritegnil prav posebno zanimanje tudi za prihajajočo tekmo na Pokljuki. Zdelo se je, da ima slovenska reprezentanca v moški konkurenci tekmovalca prav za svetovni vrh in tako tudi napad na oder za najboljše na najpomembnejši tekmi sezone, svetovnem prvenstvu v Sibiriji. Toda najprej mu je v odmevnem nemškem januarskem delu sezone načrte prekrižal virus, nato pa povsem uničila odločilen del sezone severnoameriška turneja, ko mu je zmrznil prst, ki ga ni bilo več mogoče pozdraviti do odhoda na SP.

Dejansko je nato okrevanje trajalo dolgo, poletje pa je vendarle prineslo več optimizma, a obenem tudi ugibanja, kako ravnati ob morebitni ponovitvi ekstremno nizkih temperatur. V tem primeru bo poskusil s posebnimi toplejšimi rokavicami, v primeru novih težav bo kajpak treba ukrepati prej kot takrat na ameriških tleh. Povrhu pa si je v zadnjem pripravljalnem obdobju Fak poškodoval ramo, vendar je zdaj že okreval in nestrpno odšteva dneve do tekmovalnega štarta. »V zadnjih dneh sem vendarle treniral po načrtu, težav ni več. Poškodba rame je sanirana, zdaj seveda s trenerjem le ugibava, koliko je bilo storjene škode zaradi izpada treninga. A hujšega ni, lahko bi rekel, da sem 99-odstotno pripravljen,« ostaja kot vedno optimističen predvidoma močan adut slovenske vrste v novi zimi.

Strokovno vodstvo precej pričakuje tudi od Klemna Bauerja, toda nazadnje si je pri teku zvil gleženj in zaradi otekline težje obuval smučarski čevelj, vendar štart v sezono naj ne bi bil ogrožen. Teja Gregorin, naša vodilna biatlonka zadnjih let, prav tako nestrpno pričakuje sezono, v kateri si končno želi uresničiti željo o uvrstitvi na stopničke na tekmi svetovnega pokala, zadnje pripravljalne dni pa je pospremila z nasmehom po selitvi v svoji novi dom, hišo v Hotemažah pri Kranju. V slovenski reprezentanci vsaj za svetovno prvenstvo, marca v Ruhpoldingu na Bavarskem načrtujejo nastop ženske štafete, saj se k izbrani vrsti vrača Lili Drčar, blizu pridobitve našega državljanstva pa je tudi obetavna ruska biatlonka Jekaterina Rečkalova, katere babica je Slovenka.