Jakov Fak si za novo sezono želi predvsem boljšega zdravja

Slovenska biatlonska reprezentanca je s tekmama poletnega DP na Pokljuki zaključila bazični del priprav.

Objavljeno
24. september 2014 16.42
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Pokljuka - Slovenski biatlonci so konec tedna na Pokljuki s tekmama poletnega državnega prvenstva zaključili osnovni del priprav, zdaj jih čaka drugi del pred novembrskim začetkom svetovnega pokala. Novo tekmovalno obdobje želi v vrhunski formi začeti zlasti Jakov Fak, ki je na Pokljuki pometel s slovensko konkurenco. Na sprinterski tekmi, kjer je imel nekaj slabše streljanje, mu je bil delno enakovreden le Klemen Bauer, na tekmi s skupinskim štartom, kjer je že popravil strelski izkupiček, pa si je pritekel veliko prednost v konkurenci slovenskih tekmovalcev.

Fak je imel lani obilo težav z zdravjem, zato so njegovi cilji, tudi olimpijski, ostali neizpolnjeni. Za sezono 2014/15 si tako želi več sreče z zdravjem in načrtuje izboljšavo najboljše uvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ostaja četrto mesto iz sezone 2012/13.» Predvsem si želim sezono že začeti na visoki ravni, nato pa formo dvigniti za Pokljuko in svetovno prvenstvo,« je dejal.

Za pripravo imajo tekmovalci še kar nekaj časa, prav zdaj pa prihaja občutljivo obdobje. »Končali smo bazični del priprav. Tekmovanje na Pokljuki je malo spremenilo ta ritem in začenja se drugi segment. Ta prehod je vedno zelo težak, zato sem imel na tekmi tudi težave pri streljanju, saj v visokem tekmovalnem pulzu še nisem navajen streljati. A tudi še ni čas za to. Postopoma gremo do zime in državno prvenstvo je le neka vmesna postaja. Seveda je bila tekma dobrodošla.«

O samem stanju v reprezentanci Fak ni želel govoriti. Ni skrivnost, da je bil prav Fak med najbolj izpostavljenimi, ko se je zapletel položaj pri imenovanju glavnega trenerja, a slovenski reprezentant pravi, da o tem ne želi razpravljati. Odnosi s trenerjem Urošem Velepcem so takšni, da Fak verjame, da se za zimo lahko vrhunsko pripravi.

Tekmovalec se v tem obdobju povsem posveča treningu, v katerega je dodal nekaj novosti pri vajah za moč in pri fizioterapiji, da je lahko odpravil težave s poškodovano ramo. »Tudi sam pristop je letos nekaj drugačen in delamo dobro. Zdaj nas čaka tempiranje forme. Imamo dobre temelje in zidamo naprej.«