Janus: Tepeš? V teoriji je mogoče prav vse

Kvalifikacije zadnje tekme poletne VN v Klingenthalu Nemcu Severinu Freundu, Jaka Hvala zelo dober četrti.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.59
Slovenija, Kranj, 07.Julij2012, Jaka Hvala na tekmi Celinskega pokalav smučarskih skokih. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Klingenthal – Potem ko je Severin Freund, ki so mu sredi aprila operirali hrbet, v svojo korist odločil že sobotne kvalifikacije v Hinzenbachu, je nemški smučarski skakalec s poskusom, dolgim 133,5 metra, ta uspeh ponovil tudi včeraj v Klingenthalu. Le pol metra krajši je bil najbolje razpoloženi Slovenec Jaka Hvala, ki se je izkazal s četrtim mestom.

Ob sila nadarjenem 19-letnem skakalcu SSK Ponikve in že vnaprej uvrščenem Jurijem Tepešem (125 m) so si nastope na zadnji letošnji tekmi velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), za katero se bo zelena luč danes prižgala ob 15.45, od naših zagotovili še Peter Prevc (124 m/31.), Robert Kranjec (124 m/33.) in Tomaž Naglič (123 m/38.). Zato pa bosta veliki finale »svetovnega pokala« na plastiki v tako imenovani areni Vogtland (HS-140) zgolj kot gledalca spremljala Matjaž Pungertar (120 m/52.) in Robert Hrgota, ki je s 115 metri med kvalifikanti pristal na zadnjem, 61. mestu.

»Hrgota in Pungertar sta naredila grobi napaki, zaradi katerih nista mogla računati na preboj skozi kvalifikacijsko sito. Je pa zelo tesno, razlike kljub vsemu niso velike,« je pojasnil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus, ki je bil po kvalifikacijah zadovoljen edino s Hvalo. Mladinski svetovni podprvak je včeraj – na uradnem treningu (120,5 m/35. in 126,5 m/23.) – stopnjeval nastope in najboljšega prikazal takrat, ko je bilo to najpomembneje. Svojega kvalifikacijskega, dolgega kar 133 metrov, se je vidno razveselil, kar je pokazal tudi z dvignjenim palcem.

»Jakov tretji skok je bil res dober,« je svojega najmlajšega varovanca pohvalil slovenski »selektor«, za Kranjca in Prevca pa dejal, da imata v sebi precej več, saj sta v preteklih dneh v Klingenthalu skakala bistveno bolje. Nastopi »letečega Kranjčana« so sicer včeraj dejansko spominjali na »mešano na žaru«, kakor v zadnjem obdobju sam rad imenuje nihanja v svoji formi. Potem ko se mu je v uvodni seriji za trening posrečila druga daljava (131 m) med 71 skakalci, se je moral namreč v drugi zadovoljiti zgolj s 70. dosežkom (112 m).

Podobno spremenljivi so bili včeraj tudi Tepeševi poskusi – 115 m/50., 129 m/21. in 125 m. »Glede na to, da je bil Jurij že vnaprej uvrščen na tekmo, se je tudi kvalifikacijskega lotil z rezervo,« je razkril Janus. Na vprašanje, ali lahko 23-letni Stanežičan, ki v skupnem seštevku velike nagrade FIS drži visoko drugo mesto za vodilnim Andreasom Wankom (121,5 m/28., 130,5 m/12. in 131,5 m), še nadomesti 87 točk zaostanka za leto starejšim Nemcem, je po krajšem premisleku odvrnil, da je v teoriji mogoče prav vse. »Toda mi smo lahko zelo zadovoljni tudi s skupnim drugim mestom, čeprav ni povsem realno, ker so predvsem najboljši Avstrijci izpustili precej tekem,« je omenil glavni trener naših skakalcev in ob tem pripomnil, da bo pač Tepeševo drugo mesto za zmeraj ostalo zabeleženo v statistiki. Z njega bi ga lahko sicer zrnili le še Japonca Reruhi Šimicu (+ 59 točk) in Taku Takeuči (+ 74) ter Poljak Maciej Kot (+ 86), vendar so njihovi zaostanki že precejšnji.