Janus že zlaga novo sestavljanko, njegov izziv še večji, ker je Jelenko končal kariero

V Planici ta konec tedna finale velike nagrade FIS v nordijski kombinaciji s štirimi slovenskimi tekmovalci.

Objavljeno
06. september 2019 06.00
Posodobljeno
06. september 2019 06.00
Goran Janus ljubitelje športa ta konec tedna vabi v Planico.
FOTO: Uroš Hočevar
Ljubljana – Najuspešnejši slovenski skakalni selektor Goran Janus ni dolgo odlašal s privolitvijo, ko mu je Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in NK, spomladi ponudil položaj glavnega trenerja naše kombinatorske reprezentance namesto Mitje Oraniča. »Imel sem še eno zanimivo ponudbo, a sem se odločil za nordijsko kombinacijo, v kateri še nisem bil in mi je pomenila izziv,« je 49-letni Ljubljančan razkril, zakaj je slednjič sklenil (polovično) zamenjati šport.

V novem okolju se je hitro znašel. »Dobro smo se ujeli in lepo kombiniramo,« je pojasnil Janus, ki mu je med drugimi dobrodošlico že izrekel Norvežan Lasse Ottesen, direktor tekmovanj za svetovni pokal v nordijski kombinaciji pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).

»Z Lassejem se poznava še iz časov, ko sva skupaj skakala. Zanimalo ga je, kako so me sprejeli trenerski kolegi v nordijski kombinaciji, poleg tega mi je zaželel srečo,« je razkril glavni trener naše reprezentance za kombinacijo skokov in tekov, ki se bo poskušala ta konec tedna odrezati čim bolje na finalu letošnje velike nagrade FIS v Planici. Obe tekmi se bosta s skoki na (novi) Bloudkovi velikanki začeli ob 11. uri, dve uri pozneje bosta tako v soboto kot tudi v nedeljo še štarta tekaško-rolkarskih preizkušenj na 10 km.
 

Panogi, ki se tepeta med seboj


Slovenske barve bodo zastopali vsi štirje mladeniči, ki imajo pravico do nastopa med svetovno elito, to so Gašper Brecl, Ožbej Jelen, Rok Jelen in Vid Vrhovnik. Janus bi najraje videl, če bi si vsi štirje izbojevali točke. Dva od njih sta si jih v tem poletju že, in sicer Vrhovnik, ki si je po 8. mestu v Oberwiesenthalu priskakal in pritekel še 19. mesto v Klingenthalu, na uvodni postaji na Saškem pa se je prav tako kot Vid s svojim doslej najboljšim dosežkom – 24. mestom – izkazal Rok Jelen.
image
Vid Vrhovnik si je z 8. mestom pred dvanajstimi dnevi v Oberwiesenthalu priskakal in pritekel svojo doslej najboljšo uvrstitev med svetovno elito. FOTO: Matej Družnik


»Glede na to, da se je Vid že prebil med najboljšo deseterico, se nadejam, da mu bo to uspelo tudi v Planici, Rok se je zagotovo sposoben približati dvajseterici, preostala dva naj merita med trideseterico,« je dejal slovenski selektor in v isti sapi dodal, da težko opredeli cilje, ker gre za zelo mlado ekipo (z 20 leti je najstarejši Vrhovnik – op. p.), s katero dela šele nekaj mesecev.
»Gre za zahteven šport z dvema različnima panogama, ki se tepeta med seboj. Zato je treba poiskati veliko koščkov, preden jih lahko zložiš v ustrezno sestavljanko,« je razložil.

Obžaluje, da je naš dolgoletni reprezentant Marjan Jelenko sklenil svoje smuči postaviti v kot. »Ko sem postal glavni trener, sva se dogovorila, da se nam bo pridružil avgusta, a se je nato odločil drugače. Škoda! Če si bo premislil, je vedno dobrodošel,« je komentiral (pre)zgodnji konec kariere 28-letnega Jelenka, mladinskega svetovnega prvaka iz Otepääja '11, ki je v svetovnem pokalu najvišje segel s 5. mestom v Lillehammerju '12, na nordijskem SP s 7. mestom v Val di Fiemme '13 in na OI s 16. mestom v Sočiju '14.

Janusu kot desni roki pomagata nekdanja kombinatorca Gašper Berlot in Anže Obreza. V strokovni ekipi sta še kondicijski trener Matjaž Polak in fizioterapevt Urban Jarc. In kakšna so Goranova pričakovanja za zimo – preseči prejšnjo, v kateri je Vrhovnik štirikrat osvojil točke (najvišje je lani z 22. mestom segel v Lillehammerju) in v skupni razvrstitvi z dvajsetimi zasedel 55. mesto? »Ne, to ni moj cilj, zanima me nekaj drugega,« je ostal v svojem slogu skrivnosten Janus, ki je sicer z vodstvom SZS sklenil enoletno pogodbo.
Vrhovnik skupno na 25. mestu
V skupni razvrstitvi velike nagrade FIS pred zadnjima dvema tekmama poletne različice svetovnega pokala v Planici vodi Avstrijec Franz-Josef Rehrl (335 točk), ki ima 57 točk naskoka pred drugouvrščenim Japoncem Akitom Vatabejem. Na tretjem mestu je s 95 točkami zaostanka Italijan Samuel Costa. Najvišje uvrščeni Slovenec je Vid Vrhovnik, ki s 44 točkami (udeležil se je le dveh od petih tekem) zaseda 25. mesto. Točke ima od naših tudi Rok Jelen (7), ki drži 52. mesto.