Jernej Damjan v Hinzenbachu ne bo užival

Ob idealnem razpletu si lahko 31-letni Ljubljančan Jernej Damjan že jutri zagotovi skupno zmago v veliki nagradi FIS.

Objavljeno
26. september 2014 20.38
Državno prvenstvo v smučarskih skokih Jernej Damjan 7.9.2014 Planica Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Hinzenbachu, kjer se bo jutri ob 14. uri začela predzadnja letošnja tekma smučarskih skakalcev za veliko nagrado FIS, bodo vse oči uprte v naslednje poglavje zračne bitke za skupno zmago. Potem ko se ji je presenetljivo brez boja odpovedal vodilni Phillip Sjøen (382 točk), ima zdaj najboljše karte v rokah drugouvrščeni Jernej Damjan, ki za 18-letnim Norvežanom zaostaja za vsega štiri točke.

Damjan sprva na preizkušnji v Zgornji Avstriji ni nameraval nastopiti, premislil si je šele v nedeljo, potem ko si je v Almatiju z zmago in drugim mestom priskakal realne možnosti za osvojitev naziva poletnega »kralja«. Ker bi bil prvi slovenski skakalec, ki bi mu uspel takšen podvig, bi ga bil toliko bolj vesel. Seveda pa mora zanj najprej zavrniti napade svojih zasledovalcev, zlasti Japonca Takuja Takeučija, ki za njim zaostaja za 128 točk, teoretične možnosti, da si priborita končno prvo mesto, pa imata tudi Norvežan Daniel-Andre Tande in še en Japonec, Junširo Kobajaši, pred katerima ima 180 oziroma 185 točk naskoka.

»Lovorika bi mi seveda veliko pomenila tudi zato, ker je nima vsak in je ni preprosto osvojiti,« je 31-letni Ljubljančan razmišljal pred včerajšnjim odhodom proti Hinzenbachu, kjer bodo slovenske barve branili še Nejc Dežman, Rok Justin, Mitja Mežnar, Andraž Pograjc, Jure Šinkovec in Miran Zupančič. Nad tamkajšnjo srednjo napravo (HS-94), na kateri je doslej tekmoval le enkrat, in sicer leta 2011, ko je na veliki nagradi FIS zasedel 24. mesto, pa ni ravno navdušen.

»Nič posebnega ni. Ker je premajhna za letenje, na njej zagotovo ne bom užival,« je Damjan povedal o skakalnici, na kateri si sicer s 100 metri (zimski) rekord lasti Avstrijec Markus Eggenhofer. Ker je najmanjša v koledarju poletnega »svetovnega pokala«, se je skakalec ihanskega Sama zanjo pod vodstvom klubskega trenerja Simona Podreberška v sredo – že z novimi skakalnimi čevlji – pripravljal na 70-metrski napravi v Planici.

»Boljše je pač z manjše iti na večjo kot obratno,« je pojasnil in priznal, da mu je bilo pred prvim skokom na tako majhni napravi vseeno malo smešno. Jo je pa pohvalil, češ da je lepo narejena. Kakor koli že; ob idealnem razpletu bi si lahko Damjan že jutri zagotovil skupno zmago v veliki nagradi FIS, vendar pa Ljubljančan – že zaradi lanske slabe izkušnje – ni želel vnaprej preračunavati točk. Sta pa to namesto njega storila glavni trener Goran Janus in njegov pomočnik Nejc Frank, ki znova vodi slovensko odpravo med elito. »Ugotovila sva, da bi ob Takeučijevi zmagi Jerneju zadostovalo deveto mesto ...«