Jeseničani iz Zagreba z dragocenimi točkami, poraz Olimpije

Hokejisti Acroni Jesenic so v 49. krogu razširjene avstrijske lige Ebel na vročem gostovanju v Zagrebu prišli do pomembne zmage nad Medveščakom (5:2) in na lestvici zasedli osmo mesto, ki še vodi v končnico. Tilia Olimpija je v domači Hali Tivoli klonila proti drugouvrščenemu Salzburgu (3:5).

Objavljeno
13. februar 2011 20.58
Da. O., delo.si
Da. O., delo.si
Zagreb - Jeseničani so pogumno začeli tekmo. Robert Kristan je posredoval po strelih Mitje Robarja in Roka Tičarja. V četrti minuti je Thomas Guidarelli odbil plošček z golove črte po poskusu Marca Cavosieja. Michal Fikrt se je izkazal po strelu Waceya Rabbita. V osmi minuti se je Tičar po podaji Roberta Saboliča sam znašel pred Kristanom in zadel pod prečko. Fikrt je bil nepremagljiv po strelih Joela Prpica in Johna Hecimovica, ko so domači napadali z igralcem več. V 17. minuti je pa je Greg Day z močnim strelom le zadel za izenačenje. Dobro minuto pred prvim odmorom je domači branilec Ben Gazdic z drsalko plošček poslal za hrbet Kristana. Kot piše STA, so gol pripisali Saboliču.

Kristan je na začetku drugega dela zaustavil plošček pred črto po poskusu Mika Bayracka. Po strelu Toma Hafnerja je Kristana rešila prečka. Doug Nolan je po podaji Žige Jegliča izza vrat povišal vodstvo Jesenic v 27. minuti. Po hudi napaki Marjana Manfrede se je Frank Banham sam znašel pred Fikrtom, češki vratar pa je plošček še pred strelom odbil. Fikrt je bil na mestu tudi po poskusu Donalda MacLeana. Dve minuti pred drugim odmorom so imeli Zagrebčani 20 sekund dva igralca več na ledu. Slovenski prvaki so strnili obrambne vrste in odbili vse napade domačih.

Jeglič je prodrl v napadalno tretjino, podal do Saboliča, ki je z igralcem več dosegel nov zadetek v 44. minuti. Medvedi so v naslednji minuti znižali zaostanek, ko je Ken MaCauley izkoristil padec zbranosti v jeseniških vrstah. Andy Sertich pa je po samostojnem prodoru zadel vratnico. Jeseničani so se potem le zbrali, Fikrt je bil zanesljiv po poskusu Guidarellija. Po nespretnostih v jeseniški obrambi so imeli domači minuto in 13 sekund dva igralca več. Zagrebčani so jalovo napadali in ostali brez priložnosti za zadetek, potem pa v končnici tekme ostali še brez moči za preobrat. Naveza Tičar-Sabolič-Jeglič pa je uprizorila lepo kombinacijo, ki jo je slednji v 57. minuti učinkovito končal. Železarji so tekmo tako mirno pripeljali do konca in zabeležili pomembno zmago.

Salzburg slavil v Tivoliju

Ljubljanski hokejisti so se ta teden z dvema zmagama spet dvignili z območja osmega mesta, ki je zadnja meja za uvrstitev v končnico. Tokrat pa so po Beljaku in Linzu spet imeli težkega tekmeca, rdeče bike iz Salzburga.

Na začetku so domači pritisnili in si prek Johna Hughesa in Aleša Mušiča pripravili lepi priložnosti za vodstvo, vendar je vratar Thomas Höneckl dobro posredoval. Sredi tretjine so imeli igralca več gostje, toda obramba zeleno-belih na čelu z Matijo Pintaričem je zdržala. Nato pa so do svoje priložnosti prišli domači. Prvi gol so dosegli, ko je sodnik dvignil roko za izključitev na strani gostov, Ljubljančani so iz vrat že potegnili Pintariča, zadel pa je Matej Hočevar. Nato so imeli domači dve minuti na ledu dva igralca več, toda kljub nekaj nevarnim strelom, predvsem branilec Jeffrey Tory je bil blizu uspehu, je ostalo pri 1:0. Zato pa so Ljubljančani zadeli dve minuti pozneje, ko so imeli na ledu še enega igralca več. Salzburžanom pa se je posrečilo do konca tretjine le znižati, ko je Pintariča matiral Matthias Trattnig.

Jure Stopar je na začetku drugega dela ob številčni prednosti meril tik ob vratnici, pritisk Olimpije pa ni prinesel sadov. Na drugi strani so gostje poskrbeli za izenačenje po napaki dotlej zanesljivega Pintariča, ki je po strelu Alexandra Pallestranga plošček že imel v rokavici, a mu je nato ušel v gol. Sledilo je obdobje raztrgane igre z izključitvami na obeh straneh. Domači so se dobro branili ob salzburških prednostih, ob eni teh je z igralcem manj borbeni Boštjan Goličič izsilil izključitev tekmecev, vendar niso izkoriščali svojih priložnosti ob igri 5-4. Kazen je prišla v zadnji minuti drugega dela; po hitrem prodoru je iz neposredne bližine zadel Ramzi Abid.

Že po minuti in pol zadnje tretjine so domači spet zadeli, potem ko je Matt Higgins že po desetih sekundah dosegel gol ob prednosti 5-4. Izenačenje je dalo novih moči zeleno-belim, ki so se uspešno ubranili ob poskusih Salzburga z igralcem več, ko je bil nevaren Thomas Koch. Olimpija je imela veliko priložnost za gol v 49. minuti, ko so gostje pred golom zrušili Žigo Panceta. Sodnik je dosodil kazenski strel, ki pa ga Žiga Pance ni uspešno izvedel. Česar niso znali izkoristiti domači, so Salzburžani, ko je pet minut pred koncem iz bližine za vodstvo poskrbel Daniel Welser. Kot še poroča STA, so gostje z zadetkom Kocha minuto in pol pred koncem dokončno zapečatili usodo Olimpije.

Jeseničani so se z zmago prebili na osmo mesto in v torek na svojem ledu pričakujejo večne tekmece iz Ljubljane.

Izidi 49. kroga:
Medveščak - Acroni Jesenice 2:5
KAC Celovec - Vienna Capitals 4:3
Graz 99ers - Black Wings Linz 4:2
Sapa Fehervar - VSV Beljak 2:3
Tilia Olimpija - Red Bull Salzburg 3:5