Jurij Tepeš izenačil podvig Roberta Kranjca

Na zadnji letošnji tekmi VN FIS najboljši Nemec Severin Freund, Jaka Hvala najboljši Slovenec na 5. mestu.

Objavljeno
04. oktober 2012 11.01
SLO.,JAKA HVALA, 17.3.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Klingenthal – Nemški smučarski skakalci so se več kot 10.000 navijačem, kolikor jih je včeraj spodbujalo v areni Vogtland (HS-140), oddolžili s kar sedmimi uvrstitvami med dobitnike točk in dvema zmagama. Za dnevno je poskrbel Severin Freund, skupno v veliki nagradi FIS je s 15. mestom potrdil Andreas Wank. Zelo zadovoljni so bili znova tudi v slovenskem taboru.

Najbolj nasmejan je bil tokrat Jaka Hvala, ki se je s skokoma, dolgima 138,5 in 130 metrov, zavihtel na visoko 5. mesto. Čeprav se mu je po uvodni seriji, po kateri je zaostajal le za Freundom (137 m in 136,5 m), nasmihala celo uvrstitev na zmagovalni oder, ni bil prav nič razočaran, potem ko so ga v finalu prehiteli Japonec Taku Takeuči (135,5 m in 139,5 m), Avstrijec Thomas Morgenstern (130 m in 137 m) in Poljak Maciej Kot (133 m in 130 m).

»Zelo sem vesel, to je namreč moj najboljši rezultat na tej ravni. Ker se je tu zbrala res močna konkurenca, nisem pričakoval tako dobre uvrstitve. A sem se dobro pripravil na tekmo in zbral za oba skoka, od katerih mi je sploh prvi uspel izvrstno. To je lepa popotnica za zimo,« je nadarjeni skakalec SSK Ponikve, ki je 15. julija dopolnil šele 19 let, poudaril, da mu bo ta uspeh vlil še dodaten zagon za priprave na novo sezono svetovnega pokala.

Le tri mesta za Hvalo je končal Jurij Tepeš (126 m in 136,5 m), ki se mu je v finalu posrečil velikanski skok po lestvici navzgor. Po uvodnem nastopu, med katerim ni imel najboljših razmer, je bil namreč šele na 22. mestu. »V prvi seriji sem imel malce smole, a to so pač skoki. Sicer pa sem zadovoljen z obema poskusoma,« je omenil 23-letni skakalec Dolomitov, ki je v Klingenthalu zanesljivo ugnal Wanka (15.).

Toda Nemčev naskok v veliki nagradi FIS je bil prevelik, da bi ga izničil; na koncu je za prvo nemško poletno lovoriko po Svenu Hannawaldu znašal 71 točk. Zato pa je Tepeš zanesljivo ubranil prednost pred zasledovalci in zadržal končno 2. mesto, s katerim je izenačil najboljšo slovensko skupno uvrstitev v tem tekmovanju Roberta Kranjca izpred treh let. »To je nova potrditev dobrega dela, zaradi česar se lahko v miru naprej pripravljamo za zimo,« je še dejal Tepeš.

Če se Petru Prevcu (135 m in 121 m/18.), ki je bil po prvem »polčasu« peti, v finalni nastop ne bi prikradla napaka, bi bili med najboljšo deseterico celo trije Slovenci. Toliko jih je bilo na koncu tudi med dobitniki točk, potem ko je Tomaž Naglič (120 m) zasedel 43., Kranjec (113 m), ki je imel med vsemi druge najslabše razmere, pa zadnje, 50. mesto.

»Robijev skok je bil prav spodoben, a na žalost ni imel sreče z vetrom,« je razkril glavni trener naše reprezentance Goran Janus ter posebej pohvalil Hvalo in Tepeša. »Jurij je bil skupno odličen drugi, v pokalu narodov smo osvojili 3. mesto. Več si pravzaprav ne bi mogli želeti ...« je bil zadovoljen slovenski »selektor«.