Jurij trenira, Andreas obira, Gregor protestira

Hinzenbach bo jutri gostil predzadnjo tekmo smučarskih skakalcev za veliko nagrado FIS 2012.

Objavljeno
29. september 2012 12.07
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Na tujih spletnih straneh, specializiranih za smučarske skoke, so pred jutrišnjo tekmo velike nagrade FIS v Hinzenbachu največ pozornosti namenili dvoboju med Nemcem Andreasom Wankom (409 točk) in Jurijem Tepešem (346) za skupno zmago v poletnem »svetovnem pokalu«. A Stanežičanove možnosti so manjše kot njegov zaostanek ...

Tepeš bo namreč izpustil predzadnjo letošnjo preizkušnjo za VN FIS (kvalifikacije danes ob 17. uri, tekma jutri ob 13.45), česar tuji spremljevalci skokov očitno včeraj še niso vedeli. V vodstvu slovenske reprezentance so se pač že pred časom odločili, da bodo naši udarni aduti namesto v Hinzenbach (HS-94) raje odpotovali naravnost na trening v Klingenthal (HS-140), kjer bo nato v sredo na sporedu veliki finale poletnega »svetovnega pokala«.

»Že od pomladi se načrtno pripravljamo na zimo, ki seveda ostaja naš glavni cilj. Zato se tudi držimo našega koledarja, ki smo ga določili kmalu po tistem, ko smo se prvič zbrali. Čeprav bi lahko morda posegel tudi po skupni zmagi, od njega ne nameravamo odstopiti,« je 23-letni skakalec Dolomitov po vrnitvi iz Almatija, kjer je minuli konec tedna zablestel z zmago in drugim mestom, ponovil, zakaj ne bo tekmoval v Zgornji Avstriji.

Tako ima Wank lepo priložnost, da si že jutri zagotovi naziv letošnjega skakalnega »kralja« na plastični podlagi, saj ob Tepešu v Hinzenbachu ne bo niti tretjeuvrščenega švicarskega asa Simona Ammanna (305 točk). Glede na to, da je zaostanek drugih – 4. Japonec Reruhi Šimicu (269), 5. Norvežan Tom Hilde (238) itn. – že večji, se bo ta čas naš najbolje pripravljeni skakalec skoraj zanesljivo obdržal med najboljšo trojico tudi po velikem finalu v Klingenthalu, kar je res lepa popotnica za prihajajočo zimo.

Kakor koli že; v Hinzenbachu, kjer bo prvič letos na štartu tudi večina najboljših Avstrijcev na čelu z Gregorjem Schlierenzauerjem, ki je – mimogrede – pred nedavnim na FIS naslovil protestno pismo zoper tesno oprijete tekmovalne drese, bodo slovenske barve branili Nejc Dežman, Robert Hrgota, Dejan Judež, Tomaž Naglič, Primož Pikl, Matjaž Pungertar in Andraž Pograjc, ki bo tam prestal ognjeni krst v veliki nagradi FIS.

»Želimo si, da bi se vseh sedem naših skakalcev prebilo v finale, kar so kljub močnejši konkurenci zagotovo sposobni. Če bodo ponovili svoje nastope iz Almatija, se nam ni treba bati,« je presodil Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa. Slovenski »selektor« pa je ob Tepešu včeraj na priprave v Klingenthal, kjer se jim bodo na torkovih kvalifikacijah iz Hinzenbacha pridružili še Hrgota, Naglič in Pungertar, odpeljal tudi Jako Hvalo, Roberta Kranjca in Petra Prevca.