Kaj je treba spremeniti v hiši SZS?

Res, da ob številnih kolajnah ne bi mogli reči, da je Smučarska zveza Slovenije v rezultatski krizi, jo pa zato spet tare finančna. V rdečih številkah je spet alpsko smučanje. O tem, kako rešiti slovensko smučanje, so se razgovorili nekateri strokovnjaki in dobri poznavalci razmer pri nas.

Objavljeno
10. marec 2011 12.02
Posodobljeno
10. marec 2011 12.26
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Janez Šmitek, nekdanji trener reprezentance: Potrebna je popolna revizija. Jasno je treba povedati, koliko denarja je na razpolago; s to količino je potem treba narediti hišo. Zdaj imamo samo krasno in lepo 'fasado' - to je Tina Maze -, a hiša potrebuje obnovo. Če je denarja dovolj, si lahko, denimo, Valenčič omisli svoj program. Poleg tega je treba oblikovati mlado, homogeno ekipo (slalom, veleslalom in superveleslalom) in z njo delati na dolgi rok. V Sloveniji imamo trenerje strokovnjake, žal pa so nekateri kakovostni v tujini. Ocenjevati delo trenerjev, ki delajo v nevzdržnih razmerah, bi bilo od mene nepravično. Trije na treh koncih, to ni mogoče! Če nimamo denarja, bomo naredili selekcijo, ukvarjali se bomo s tistim, kar je smiselno. Imeti Tino Maze je fenomen. Takšni so bili Bojan Križaj, Mateja Svet, Jure Košir ... Ne moremo pričakovati, da bomo vedno imeli tak talent. Delati je treba s tistimi, ki imajo potencial - telesne sposobnosti in pravi pristop do dela. V življenju ni mogoče uspeti brez žrtvovanja. Zato bi zdaj potrebovali Toneta Vogrinca ali Vedrana Pavleka, ki bi znala potegniti ta voz naprej.

Gorazd Janko, nekdanji predsednik strokovnega sveta: Treba je spremeniti tekmovalni sistem v otroških kategorijah. Preveč se dela na hitro in na kratek rok, ne razmišlja pa se, da je treba otrokom posredovati znanje, ki ga potrebujejo za konkurenčnost v svetovnem pokalu. Pri mlajših bi morali izvajati slalom samo na kratke količke, ustvariti konsenz o pravilni veleslalomski tehniki med vsemi strokovnjaki, poudarek narediti pri mladinskih selekcijah, denimo, dobrim veleslalomistom nameniti več točk, ki bi jih uvrstile v reprezentanco. Zakaj je ta sezona tako slaba? Precej neizkušenih trenerjev dela v ekipi A. Od tistih tekmovalcev, ki bi morali letos imeti rezultate, to so Matic Skube, Miha Kürner, Janez Jazbec, so premalo zahtevali, z njimi so bili premalo ostri. So nadarjeni, niso pa garači, zato jih je treba prijeti s trdo roko, da bi dali več od sebe.

Filip Gartner, starosta slovenskih smučarskih trenerjev: Na zastavljeno vprašanje nimam odgovora. Povedal sem ga velikokrat; že takrat, ko sem bil dejaven še pri Avstrijcih in Norvežanih, pa tudi pozneje, ko sem se upokojil in deloval v strokovnem svetu. A so moji predlogi vsakič naleteli na gluha ušesa. Ko bodo katerega uresničili, pa se lahko o tem pogovarjamo naprej. Sprašujete me po trenerskem kadru. Razmere vam lahko ponazorim s primerom: v Ljubljani ali Mariboru vozniki parkirajo na zebri, pločniku, kolesarski stezi, avtobusni postaji ... Isti vozniki se v Celovcu ali Gradcu vedejo drugače. Ker znajo in vedo. Podobno je z našimi trenerji .... Kdaj se bodo stvari spremenile na bolje? Ko bodo začeli razmišljati. Moji nasveti po vseh kolajnah in uspehih, ki sem jih dosegal s smučarji, verjetno niso slabi. Zaupal sem jim vse, kar sem vedel. Če tega ne upoštevajo, potem jim noben vrag ne more pomagati.

Dušan Blažič, vodja tekmovalne ekipe pri Elanu: V veleslalomu nazadujemo že nekaj let. Razlog je v osnovi smučanja. To je osnovna disciplina, pri kateri je treba imeti dober občutek. Osvojiš ga z veliko količino smučanja. Menim, da je pri nas temu namenjeno premalo pozornosti. Skrbi me za mlade, ki prihajajo. Pogosto slišimo, da imamo talentirane smučarje, a zdi se, da nimajo zadosti osnovnega znanja, uči in trenira se jih precej površno. Delo očitno ni na dovolj visoki ravni. Primanjkuje jim smučanja na različnih podlagah, v različnih vremenskih razmerah, manjka jim potrebna količina na smučeh. Če jim primanjkuje znanja, si lahko David Copperfield, a tega ne moreš rešiti v eni sezoni. Trenerskega kadra imamo v Sloveniji še vedno zadosti, le postaviti ga je treba na ustrezne položaje. Tisti v svetovnem pokalu, glavni in odgovorni za določeno disciplino, pa morajo imeti določeno kilometrino v tem delu. A bojim se, da tega ta hip nimamo.

Rasto Ažnoh, nekdanji trener reprezentance: Na kratko in na hitro se ne da ničesar spremeniti. Ko sem bil še na zvezi, sem opozarjal na pomanljkljivosti. V treh letih je vse samo še nazadovalo. Zdaj podrobneje vidim težave na klubski ravni; ni otrok, nimamo kakovostnih tekem, veliko je stvari, ki kličejo po spremembah ... Pred leti so ukinili otroške ekipe; češ - ni denarja, vse je padlo na klube. Zato ni več kakovostnih rodov. Takrat se ni poznalo, zdaj se. Podmladka ni. Zazijala je velika luknja, ki se bo še poglobila. Moški veleslalom? Veleslaomska tekma FIS je dolga 45 sekund, tista na evropskem pokalu ima pri tej številki vmesni čas. Poteka na istem smučišču kot otroške preizkušnje. Treniramo na neprimernih terenih, primerjati pa se hočemo s svetovno elito. Dekleta? Leta 2007 smo imeli najbolj obetavno ekipo na svetu - Tino Maze, Ano Drev, Matejo Robnik ... Zdaj imamo povprečno Marušo in izjemno Tino. Ozadja pri drugih puncah ne poznam. Če me sprašujete po Tini, pa lahko pritrdim, da je odraščala v izrazito športnem okolju. Ima ekipo, s katero kakovostno dela. Če ji smučišče doma ne ustreza, gre v tujino. Mi pa smo preveč vezani na slovenske razmere.