Kar je v Planici 240 m, je v Vikersundu 250 m

V Vikersundu na Norveškem bosta ta konec tedna na sporedu dve tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih. Na obnovljeni velikanki, načrte za povečanje naprave sta zrisala Janez in Sebastjan Gorišek, bodo najboljši letalci skušali preleteti rekordnih 239 metrov. Kot zagotavljata Goriška, je nov rekord sicer dosegljiv, a malo verjeten.

Objavljeno
11. februar 2011 11.56
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Norvežani so zadnje dni na trnih. Zlasti tamkajšnji ljubitelji smučarskih skokov, ki jih seveda ni malo, prav hrepenijo po tem, da bi na prenovljeni letalnici v Vikersundu (K-195, HS-225), na kateri se bodo od danes do nedelje merili najboljši skakalci, padel nov svetovni rekord. Toda Janez Gorišek in njegov sin Sebastjan, ki sta v skladu z lani sprejetimi pravili Mednarodne smučarske zveze (FIS) zrisala načrte za povečanje največje naprave na severu Evrope, nista povsem prepričana, da bodo norveški prireditelji tekmovanja za svetovni pokal v poletih dočakali tako želeni poskus prek 239 metrov, kolikor je leta 2005 v Planici poletel Bjørn Einar Romøren. »Ko takole pred seboj vidim letalnico, lahko zatrdim, da bo tu veliko lažje poleteti 230 ali 235 metrov daleč. Za daljše poskuse pa bo treba imeti obilo sreče z (vzgonskim) vetrom. Le z njegovo izdatno pomočjo bi lahko kdo ušel žiriji,« je ocenil Janez Gorišek, potem ko si je ogledal sredin preizkus letalnice v Vikersundu.

Na precejšnje razočaranje Andersa Jacobsena, ki se je v torek ovenčal z naslovom norveškega prvaka na veliki napravi na Holmenkollnu, je namesto njemu krstni polet pripadel Vegardu Swensenu. »Če sem iskren, sem bil na vrhu zaletišča, od koder je čudovit razgled na mesto, izjemno živčen. Bilo je nadvse razburljivo,« je priznal 24-letni Swensen, potem ko je brez večjih težav doskočil pri 162 metrih. Najdlje je sicer uvodni dan preizkusa odneslo Jona Aaraasa, ki je pristal pri 219 metrih ter tako izenačil daljavi Avstrijca Rolanda Müllerja (2004) in Finca Harrija Ollija (2009), ki si delita uradni rekord na največji napravi na Norveškem.

Če si Goriška ne bi upala dati roke v ogenj za to, da bo v Vikersundu padel nov svetovni rekord, pa niti najmanj ne dvomita, da bodo najboljši letalci na smučeh občutno izboljšali dosedanjo najboljšo znamko na tej letalnici, ki jo je z 220,5 metra že včeraj presegel domači predtekmovalec Andreas Vilberg. »Kar je v Planici 240 metrov, je tu zdaj 250 metrov,« je največji napravi na svetu med seboj primerjal Gorišek starejši in v isti sapi pribil, da bo kljub vsemu hudirjevo težko poleteti tako daleč. »To je skoraj tako nemogoče, kot je vnaprej načrtovati svetovni rekord. Tega se preprosto ne da; če bi bilo namreč možno, bi skakalce poslali predaleč,« je poudaril Janez Gorišek, za katerega Vikersund ni konkurenca Planici. Prav nasprotno; po njegovem gre le za nadaljevanje zgodbe, ki so jo že pred leti začeli v dolini pod Poncami in bo ne glede na to, kaj se bo zgodilo na Norveškem, še naprej vodila razvoj smučarskih poletov.

S slovitim očetom, s katerim sta prav pri projektu Vikersund prvič skupaj zavihala rokave, se popolnoma strinja tudi sin Sebastjan. »Planica nikdar ne bo izgubila svoje slave. Četudi bi izgubila rekord, ga bo prej ali slej spet dobila nazaj, saj bomo v sklopu gradnje nordijskega centra do leta 2013 prenovili tudi velikanko. Lahko ste brez skrbi: tudi prvi polet prek 250 metrov bomo videli pri nas,« je napovedal Gorišek mlajši in pripomnil, da pri vsem skupaj ne gre za lov na rekord, temveč je njihov glavni cilj omogočiti skakalcem varne dolge polete. Kot je dodal, težko verjame, da bo ta konec tedna padel nov svetovni rekord. »Dvomim, da bodo tehnični delegat Jelko Gros, direktor skakalnih tekmovanj pri FIS Walter Hofer in njegov pomočnik Miran Tepeš dovolili tako dolge poskuse. Kakor jih poznam, bo vsak vlekel na svojo stran,« je še dejal Sebastjan, ki je bil pri projektu Vikersund izvajalec očetovih zamisli. »In tako se je rodila nova velika stvar …«