Ko bolezen postane drama in oddih pomembnejši od zlata

Ko zmaguje, žari, ko izgublja, tarna. Tako je nemški Bild v enem stavku opisal boj z zdravstvenimi težavami ameriške smučarke Lindsey Vonn, ki je kajpak glavna tekmica njihove adutinje Marie Riesch. A ker bolezen ni prizanesla niti Nemki, bo tekma za zlato v superkombinaciji še kako zanimiva.

Objavljeno
10. februar 2011 23.15
Špela Robnik, delo.si
Špela Robnik, delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Odpovedi smučarjev se na letošnjem SP v alpskem smučanju kar vrstijo. V Ga-Pa se je očitno naselil virus zdravstvenih težav, ki zaenkrat najbolj skrbi prav gostitelje Nemce. S povišano telesno temperaturo se bori Maria Riesch, zboleli pa sta tudi veleslalomistki Viktoria Rebensburg in Kathrin Hölzl. Ker je nastop na jutrišnji superkombinaciji odpovedala tudi Avstrijka Kathrin Zettel, svetovna prvakinja v tej disciplini iz Val d'Isera, imajo ostale smučarke prosto pot do zlata. Mnogi ga že vidijo okoli vratu zimzelene Švedinje Anje Pärson.

Posebno poglavje na seznamu obolelih predstavlja tudi Američanka Lindsey Vonn. Že minuli teden je po spletu zaokrožil video njenega padca na treningu veleslaloma, od katerega si trikratna zmagovalka svetovnega pokala menda še vedno ni opomogla. Padec res ni izgledal nič kaj prijetno, a kot namigujejo v nemških medijih, ki so kajpak bolj naklonjeni njeni glavni tekmici Rieschevi, Američanka vendarle nekoliko pretirava. 

Odkar ji ni uspelo ubraniti zlate kolajne v superveleslalomu, naj bi se njeno zdravstveno stanje slabšalo, zato še vedno ni sporočila dokončne odločitve ali bo nastopila v superkombinaciji. Na drugem treningu smuka se je pojavila oblečena kot turistka, v smučarski bundi in hlačah, o nastopu na tekmi pa se bo odločila tik pred tekmo. Kot je še dejala, bo branila še naslov v smuku, nato pa končala prvenstvo.

Zanimivo, da se je podobna »drama« okoli poškodbe odvijala že lani v času OI v Vancouvru, ko je imela po padcu na treningu težave z golenico. Tedaj je dejala, da je to njena najbolj boleča poškodba dotlej, a po mnenju njene dobre prijateljice Riescheve ni bilo tako hudo. Vonnova je nenazadnje suvereno osvojila zlato v smuku in bron v superveleslalomu, nekaj pikrih na račun njenega »iskanja pozornosti« pa je tedaj izrekla tudi njena reprezentančna kolegica Julia Mancuso.

Kdo gre raje na dopust kot po zlato? Kostelić

Veliko prahu je v Ga-Pa dvignila tudi poteza vodilnega smučarja v svetovnem pokalu, Ivice Kostelića. Ta bo izpustil tekmi smuka in superkombinacije, čeprav je v slednji prvi in edini favorit za zlato, in jo popihal na oddih na morje. Potem ko je v superveleslalomu osvojil bron, je izjavil, da je prvenstvo vse prej kot podobno počitnicam, in ker na nevarni progi Kandahar ne želi tvegati poškodbe, bo naslednji dve tekmi izpustil. Kostelić namreč že dolgo sanja o velikem kristalnem globusu, ki ga v tej sezoni ne želi izpustiti iz rok. »Še bolj vesel kot brona, sem bil dejstva, da sem v cilj prišel v enem kosu,« je povedal o nevarnih razmerah na progi.

Kot so sporočili s hrvaške smučarske zveze, Ivica potrebuje odmor, saj je zaradi velikega števila tekem močno utrujen. A očitno utrujenost ni tako velika, da ne bi zmogel priti do kolajne in ob tem premagati številne izkušene superveleslalomiste. »Globus je zanj pomembnejši od kolajn,« pa na to vztrajno odgovarjajo v hrvaškem taboru.

Še eden na seznamu odpovedi je svetovni veleslalomski prvak, Švicar Carlo Janka. Lanski zmagovalec svetovnega pokala se ne more otresti zdravstvenih težav, zato bo prav tako izpustil smuk in superkombinacijo.