Kolajno izgubili v 5. krogu, a razočaranja ni

Na ženski ekipni šprinterski preizkušnji na svetovnem prvenstvu v Oslu so se naslova svetovnih prvakinj razveselili v švedskem taboru, srebrno kolajno sta osvojili Finki, na zmagovalni oder pa sta se kljub odsotnosti Marit Bjørgen povzpeli Norvežanki. Petra Majdič in Katja Višnar sta po odlični kvalifikacijski predstavi na koncu zasedli 5. mesto.

Objavljeno
02. marec 2011 10.45
Posodobljeno
02. marec 2011 11.15
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Oslo - Slovenski predstavnici sta odlično nastopili v svoji polfinalni kvalifikacijski skupini, saj sta bili najhitrejši in tako povsem realno upali na novo odličje na tem svetovnem prvenstvu. Tudi v finalnem nastopu sta bili vse do predzadnje predaje med vodilno trojico, nato pa so v zadnjem, petem krogu Katji Višnar očitno pošle moči.

Majdičeva je imela v zadnjem krogu namreč 17 sekund zaostanka za vodilno četverico, kar pa ji kljub očitno izjemni pripravljeni ni več uspelo nadoknaditi, tako da sta slovenski predstavnici na koncu zasedli nehvaležno peto mesto. »Mislim, da sva bili v okviru pričakovanj, želela sem si uvrstitev med najboljših pet, čeprav so vsi potihoma pričakovali kolajno. A to ni tako preprosto, sploh ne v ekipni tekmi. Potrebno je biti zelo enakovreden drugim, se držati s skupino. Tekma je bila težka, veliko dela je moral opraviti tudi servis, a sneg je bil težak v smislu iskanja prave maže,« je po tekmi povedala Majdičeva.

Slovenki tako nista bili razočarani, saj sta si želeli uvrstitve do petega mesta in tako izpolnili cilj. »Vedela sem, da bo težko, to je le bolj tekma na distanci kot pa sprint. Skušala sem se osredotočiti na čim manjši zaostanek, potrdila sem se in dala vse od sebe, saj sva si želeli uvrstitev do petega mesta in sama sem s tem zadovoljna. Imela sem zelo težke nasprotnice v skupini, vedela sem, da bodo skušale napasti mene, saj so vedele, da lahko Petra nadoknadi razliko, zato mi je bilo jasno, da bo izjemno težko,« pa je po tekmi dejala Višnarjeva.

Zlatega odličja sta se razveselili Ida Ingemarsdotter in Charlotte Kalla (Švedska), drugo mesto je pripadlo Aino-Kaisi Saarinen in Kristi Lahteenmaki (Finska), bron pa sta osvojili domačinki Maiken Caspersen Falla in Astrid Jacobsen (Norveška).

Odličen kvalifikacijski nastop obeh Slovenk

Višnarjeva in Majdičeva sta bili že v kvalifikacijah skoraj ves čas v vodstvu in skupaj z Norvežankama (Maiken Caspersen Falla in Astrid Uhrenholdt Jacobsen) in Švedinjama (Charlotte Kalla in Ido Ingemarsdotter) hitro pobegnili preostalim tekmovalkam.

Ob zadnji predaji je Višnarjeva sicer pridelala slabo sekundo zaostanka za skandinavskima tekmicama, a je Majdičeva z izjemno predstavo in silovitim finišem Sloveniji prinesla kvalifikacijsko zmago. O odličnem nastopu naših tekmovalk priča tudi podatek, da sta četrtouvrščeni Kanadčanki zaostali za več kot 38 sekund.

V drugi polfinalni skupini sta bili najhitrejši Finki pred Italijankami, a sta imeli obe reprezentanci slabši čas, kot slovenski predstavnici. V finalu, ki se je pričel ob 14.15 uri, so se pomerile predstavnice Norveške, Švedske, Finske, Italije, Amerike, Nemčije, Rusije in seveda Slovenije.

Slovenca že zaključila z nastopi

V moškem ekipnem finalu sta zmagala Kanadčana Devon Kershaw in Alex Harvey. Slednji je tik pred ciljem silovito pospešil in ugnal domačega predstavnika Olo Vigna Hattestada, ki si je drugo mesto priboril skupaj s Pettrom Northugom. Tretje mesto je pripadlo Rusoma Aleksandru Panžinskiju in Nikiti Krijukovu.

Slovenca Boštjan Klavžar in Rok Tršan sta izpadla v kvalifikacijah, čeprav sta sredi tekme tekla tudi v ospredju. Na koncu se mladima slovenskima predstavnikoma ni izšlo za presenečenje, tekmo sta končala na 17. mestu in tako ostala brez finala najboljše deseterice.

Naslednja tekma smučarskih tekačic bo na sporedu že v četrtek, ko sledi štafetna preizkušnja 4 x 5 km.


Izidi ekipnega šprinta:

ženske:
1. Ida Ingemarsdotter/Charlotte Kalla (Švedska) 19:25,0
2. Aino-Kaisa Saarinen/Krista Lahteenmaki (Finska) + 3,3
3. Maiken Caspersen Falla/Astrid Jacobsen (Norveška) 4,1
4. Arianna Follis/Marianna Longa (Italija) 15,1
5. Katja Višnar/Petra Majdič (Slovenija) 18,5
6. Perianne Jones/Daria Gaiazova (Kanada) 46,9
7. Stefanie Böhler/Nicole Fessel (Nemčija) 47,8
8. Masako Išida/Madoka Nacumi (Japonska) 54,1
9. Sadie Bjornsen/Kikkan Randall (ZDA) 56,5
10. Anastazija Docenko/Julija Ivanowa (Rusija) 58,3

moški:
1. Devon Kershaw/Alex Harvey (Kanada) 19:10,0
2. Petter Northug/Ola Vigen Hattestad (Norveška) + 0,2
3. Aleksander Panžinski/Nikita Krijukov (Rusija) 0,4
4. Jens Filbrich/Tim Tscharnke (Nemčija) 0,8
5. Sami Jauhojärvi/Ville Nousiainen (Finska) 1,0
6. Denis Volotka/Aleksej Poltoranin (Kazahstan) 11,5
7. Jesper Modin/Emil Jönsson (Švedska) 12,0
8. Jean Marc Gaillard/Cyril Miranda (Francija) 22,4
9. Renato Pasini/Loris Frasnelli (Italija) 29,1
10. Torin Koos/Andrew Newell (ZDA) 51,6
...
17. Rok Tršan/Boštjan Klavžar (Slovenija) izpadla v polfinalu