Kot levi nad najboljše, ki bodo še boljši

Ljubljansko-salzburška hokejska saga se bo drevi nadaljevala. Tilia Olimpija bo v Tivoliju ob 19. 15 uri poskušala izničiti vodstvo branilcev naslova v razširjenem prvenstvu Avstrije, ki so si ga favorizirani tekmeci priigrali v nedeljo pred svojimi navijači po hudem boju in v podaljšku.

Objavljeno
01. marec 2011 11.25
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Po dolgem času polne tivolske tribune napovedujejo prvovrstni hokejski spektakel in upati je, da tudi prvo in še zdaleč ne zadnjo zmago Ljubljančanov v četrtfinalnem dvoboju do štirih zmag. Drugi današnji pari so: Medveščak – KAC (0:1), Graz 99ers – Vienna Capitals (0:1), Linz – VSV (0:1). Po dramatičnem razpletu in izgubljeni priložnosti so se vroče ljubljanske glave hitro ohladile in misli povsem usmerile v drugi dvoboj, v katerem pa je psihološko izhodišče povsem v nasprotju s prvim. Zdaj razbremenjeni in kakovostnejši gostje ne morejo veliko izgubiti. Toda v ljubljanskem taboru ne skrivajo zadovoljstva ob spoznanju, da so na papirju nepremagljivi Salzburžani vendarle premagljivi.

»Borili se bomo kot levi, spet pa bomo morali biti čvrsti v obrambi, ostri, a ne preostri in disciplinirani. Tekma mi je vlila veliko upanja,« je razgrnil del načrtov trener Ljubljančanov Hannu Järvenpää, ki za razliko od mnogih v ljubljanskem taboru ni videl razlogov za poraz v sodniških odločitvah. Salzburški »coach« Pierre Page je Ljubljančanom takoj po tekmi dal vedeti, da bodo v Tivoliju igrali povsem drugače. »Najboljši igrajo najbolje ob hudem pritisku. Napak iz prve tekme ne bomo ponovili in zagotavljam, da bomo boljši,« je dejal najbolj osovraženi trener v ligi.

V ljubljanski računici ni veliko skrivnosti. Na eni strani naj bi bila obramba na čelu z v Salzburgu odličnim Janom Chabero spet zbrana in čvrsta, na drugi pa napad po možnosti še bolj učinkovit. Dvakratni strelec v prvi tekmi Tomi Mustonen je izpostavil že kar tradicionalno šibko ljubljansko točko: »Igro z igralcem več je treba izboljšati. Predvsem je treba še več streljati,« je Finec razkril recept.
Salzburška tekma je razkrila, da ljubljanski tujci vendarle potrebujejo izdatnejšo pomoč v domačih fantih.

Kapetan Žiga Pance je sicer v napadu s Čehom Petrom Šachlom dal svoj standarden delež – vsaj točko –, toda rezerv je še precej. Žiga vidi priložnost v neprepričljivem salzburškem vratarju Reinhardu Divisu, ki pa je prav v Ljubljani pogosto uprizarjal bravurozne obrambe. »Njegove napake bo treba izkoristiti, obenem kaže izkoristiti našo hitrost v bliskovitih protinapadih,« meni Žiga Pance. Najbojevitejši ljubljanski mož je Žiga Pavlin, ki stavi na zmajevo srce in večjo željo. Sicer odlično vzdušje v ljubljanskem moštvu je rahlo pokvarila le poškodba Jeffa Toryja. Nastop branilca je zaradi zvina gležnja močno pod vprašajem.

Sodniško četverico sestavljajo: Pavel Cervenak (Češka), Christian Potocan (glavna sodnika), Manuel Hollenstein in Roman Trattnig (vsi Avstrija, pomočnika).

Partizan vodi z 2:1

Beograjski Partizan v finalu končnice Slohokej lige vodi z 2:1 v zmagah. Potem ko je prvi dvoboj izgubil z 2:3 in drugega prepričljivo dobil z 10:2, je v včerajšnji tretji tekmi v Tivoliju ugnal HK Olimpija s 7:4 (1:0, 3:3, 3:1). Beograjčane od naslova prvaka loči le še ena zmaga. Zmagovalci Slohokej lige lahko postanejo že jutri, ko bo v Beogradu četrta tekma. Tretje mesto si je z dvema zmagama nad Team Zagreb priigral Maribor.