Kranjec: Do tekme bom nared!

Kvalifikacijsko zmago za spektakel na letalnici Heinija Klopferja je resda požel Finec Janne Happonen (210,5 m), toda 1. mesto bi osvojil Robert Kranjec, če po še meter daljšem poletu ne bi padel. Kljub temu je 29-letni »leteči Kranjčan« zasedel 4. mesto med kvalifikanti, na tekmo pa sta se uvrstila še Jernej Damjan in Jurij Tepeš.

Objavljeno
04. februar 2011 19.11
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Oberstdorf - Robi Kranjec je tako tekmecem poslal jasno sporočilo, da bodo morali na posamični tekmi, ki se bo začela jutri ob 16. uri, z njim še kako resno računati. »Nastop mi je uspel zelo dobro, po doskoku v telemark pa sem storil napako, padel in se pri tem udaril v hrbet. A brez skrbi, do tekme bom nared!« je omenil Kranjec, ki mu je po pristanku vzelo desno smučko, zaradi česar je izgubil ravnotežje in padcu se ni mogel izogniti. Po njem je sicer takoj vstal, pomahal gledalcem in jim tako pokazal, da je z njim vse v redu, čeprav se je potem vseeno prijel za hrbet, v katerem je začutil manjšo bolečino. Kot se je izkazalo pozneje, je šlo - če odštejemo modrice - na srečo le za lažni preplah.

Nad kvalifikacijskim poskusom »letečega Kranjčana«, ki je sicer vknjižil že 94. polet prek znamke 200 metrov (največ med vsemi!), potem ko je že na treningu doskočil pri 202 metrih, je bil do padca navdušen tudi nekdanji šampion in zdajšnji strokovni komentator pri avstrijski televiziji Andreas Goldberger. »Robi in poleti so svet zase!« je nastop slovenskega rekorderja pospremil 38-letni Avstrijec in pohvalil tudi Jerneja Damjana, ki je s poskusom, dolgim 197,5 metra, pristal na 5. mestu, torej tik za Kranjcem.

»Jernej je v vse boljši formi,« je ugotovil Goldberger, ki je takoj tudi opazil, da se je Juriju Tepešu pri odskoku prikradla manjša napaka, zaradi česar ga ni odneslo dlje od 181,5 metra. A se je kljub temu z 21. mestom zanesljivo uvrstil na tekmo. Zato pa so v kvalifikacijah obtičali drugi štirje slovenski skakalci. Novincu na letalnici Roku Zimi (164,5 m) se je z 32. mestom nastop na spektaklu izmuznil za 6,3 točke, Matjaž Pungertar (153,5 m) je bil 39., tik za norveškim svetovnim rekorderjem Bjørnom E. Romørnom in mesto pred Tomažem Nagličem (145 m), ki tako ni potrdil solidnih nastopov iz Harrachova.

Največji davek neizkušenosti pa je plačal Peter Prevc, ki se mu kvalifikacijski poskus, v katerem ga je kmalu po odskoku 'zakrivilo' in je moral predčasno pristati že pri 115 metrih (49.), povsem ponesrečil. V uteho mu ostaja nov osebni rekord (179,5 m), ki ga je dosegel v drugi seriji za trening, na katerem je sicer doživel ognjeni krst na letalnici. Med že vnaprej uvrščenimi tekmovalci sta najdlje poletela Švicar Simon Ammann in Poljak Adam Malysz (po 212,5 m).