Kranjec: To je bil skok, ki sem ga iskal ves čas

Slovenski smučarski skakalci so zadnje dejanje na SP na Norveškem opravli z odliko, saj so na moštveni tekmi osvojili bronasto kolajno in tako nepričakovano ponovili uspeh iz leta 2005. Zlato medaljo so osvojili Avstrijci, medtem ko je bron pripadel domačinom Norvežanom.

Objavljeno
05. marec 2011 15.47
Posodobljeno
05. marec 2011 15.47
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Oslo - Slovenski smučarski skakalci so na zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu na Norveškem presenetljivo dobro izkoristili vetrovne razmere in se na koncu veselili bronaste kolajne. Slovenske barve so na današnji preizkušnji branili Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Robi Kranjec in dosegli največji uspeh po letu 2005.

Zlato so nekoliko pričakovano osvojili Avstrijci, ki so nastopili v zasedbi Gregor Schlierenzauer (125,5), Martin Koch (118,5), Andreas Kofler (141,0) in Thomas Morgenstern (140,5). Srebrna kolajna je pripadla domačinom Norvežanom.

Tekma se je sicer za naše tekmovalce pričela skromno, saj je Peter Prevc pristal pri 109 metrih, medtem ko je Juriju Tepešu uspelu pristati pri tablici, ki označuje 120 metrov. Preobrat se je pričel po skoku Jerneja Damjana (127,5), ki je slovenske orle iz sedmega mesta popeljal precej višje. Daleč najboljši skok pa je uspel Robiju Kranjcu, ki je s pomočjo vzgonskega vetra letel kar 136 metrov.

Pri današnjem uspehu pa so imeli varovanci Matjaža Zupana tudi nekaj sreče, saj so organizatorji zaradi močnega vetra odpovedali drugo serijo. Po prvi so imeli Slovenci le 0,7 točke prednosti pred Nemci, za Norvežani pa so zaostali za manj kot štiri točke.

Slovenski skakalci so po svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu 2005 tako znova uspeli stopili na zmagovalni oder. Takrat so osvojili bron na srednji napravi in zlato kolajno Roka Benkoviča na isti napravi, tokrat pa so slovenski orli osvojili še prvo kolajno na veliki skakalnici.

Izjave po tekmi (STA):


Robert Kranjec: »V tem trenutku je bil to moj najboljši skok, ki sem ga že ves čas iskal. Pogoji so bili odlični in super je, da je druga serija odpadla. Takšna uvrstitev se ne zgodi vsak dan, za razliko od prejšnjih dni je danes posijalo sonce, najbrž zaradi nas.«

Jernej Damjan: »Emocije so velike, vsaj pri meni osebno. Težko skrivam svoje veselje. Vesel sem, da se je to zgodilo, ampak kot kaže, moram najprej malo trpeti, da se potem kaj lepega zgodi. Osvojiti kolajno tukaj je nekaj posebnega, saj je od zadnje na svetovnem minilo že šest let, ko smo ekipno osvojili bron, zato sem zdaj še toliko bolj poln občutkov.«

Matjaž Zupan, trener skakalcev: »Fantje so glede na sezono, kakor je pač potekala, naredili največ. Rezultati so se nam vseskozi izmikali, zdaj pa je sledilo poplačilo. Tukaj sem imel občutek, da lahko napademo, sploh po tistem, kar se je dogajalo na srednji skakalnici. Ohranili smo ekipni naboj, videli smo priložnost, napadli smo in uresničile so se nam želje. Robi je naredil fantastičen skok. Bil je nekako dolžnik tega prvenstva, čakali smo ga, saj mu do danes tukaj ni uspelo narediti tistih skokov, ki jih zmore, zdaj pa se je izšlo in česa boljšega si nismo mogli želeti. Spet bom moral peš domov do hotela, kot sem obljubil, če osvojimo kolajno, čaka me dolga pot.«

Izidi moštvene tekme na SP v Oslu:
1. Avstrija 500,0
2. Norveška 456,4
3. Slovenija 452,6
V zasedbi: Prevc 109,0, Tepeš 120,0,  Damjan 127,5, Kranjec 136,0
4. Nemčija 451,9
5. Poljska 435,6
6. Japonska 410,7
7. Finska 408,3
8. Češka 387,7
9. Rusija 359,9
10. Kazahstan 265,2