Lukšič: vlada ne more sprejeti sklepa, da ne bo financirala univerzijade

Nekdanji minister za šolstvo in šport Igor Lukšič očita vladi, da se je univerzijade lotila neprofesionalno.

Objavljeno
17. februar 2012 20.13
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Ljubljana - Igor Lukšič je danes v odzivu o četrtkovi odločitvi vlade, da ne bo financirala izvedo univerzijade v Mariboru, izpostavil, da vlado zavezuje sklep državnega zbora iz leta 2008 in da takšnega sklepa sploh ne more sprejeti, lahko pa predlaga državnemu zboru, da odstopi od omenjenega sklepa.

Kot je dejal nekdanji minister za šolstvo in šport, se je vlada univerzijade lotila precej po domače, saj sklep državnega zbora močnejši od sklepa vlade, ki zavezuje vlado, odločitvi pa je nasedla tudi cela novinarska javnost. Sam meni, da bi bil to lahko tudi razlog za interpelacijo vlade, saj je sprejela sklep, za katerega ni pristojna.

Lukšič: Vlada je oškodovala državni proračun

»Vlada ne more sprejeti sklepa o tem, da ne bo financirala univerzijade, ker je sklep državnega zbora močnejši. Vlada lahko samo predlaga državnemu zboru, da odstopi od sklepa, ki ga je sprejel leta 2008. Zadeva je bila v teku, nihče drug kot vlada, se pravi eden od pogodbenikov, je ocenil, da zadeva ni v redu, sam odstopil od pogodbe in zdaj od Suse zahteva ta denar. Mislim, da to ne more zdržati na nobenem sodišču, kar pomeni, da je vlada oškodovala državni proračun za omenjene tri milijone,« pravi nekdanji minister za šolstvo in šport.

Lukšič hkrati opozarja, da je nekorektno od vlade, da od slovenske študentske športne organizacije Susa zahteva vrnitev treh milijonov evrov, ki jih je slednja plačala mednarodni študentski športni organizaciji Fisu za izvedbo univerzijade, saj je vlada prekinila pogoje za izvedbo univerzijade, poroča STA.

Že v četrtek je Lukšič na TV Slovenija opozoril tudi na slabo organizacijo v Mariboru in izpostavil, da organizacijski komite za izvedbo univerzijade v zadnjih letih ni kandidiral za sredstva na različnih razpisih. Zavrnil je tudi očitke mariborskega župana Franca Kanglerja, da je vlada ovirala organizatorje, priznal pa, da so nekatere službe v državi res počasi opravljale svoje delo, kar je dodatno otežilo izvedbo projektov.