Majdič: Naj dovolijo še EPO!

Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič na svetovnem prvenstvu v Oslu sneg oz. prah dviguje tudi z izjavami, uperjenimi proti domačinki Marit Bjørgen, ki ji je dovoljeno jemati zdravila proti astmi, zaradi česar naj bi bila za 20 do 30 odstotkov boljša oz. hitrejša.

Objavljeno
01. marec 2011 10.53
Posodobljeno
01. marec 2011 11.02
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Oslo - Najboljši slovenski smučarski tekačici gre namreč zelo v nos, da je Svetovna protidopinška agencija v prejšnji sezoni norveški zvezdnici dovolila jemanje močne(jše)ga zdravila proti astmi salbutamol, ki je sicer na seznamu prepovedanih poživil. »Če Marit dovolijo uživanje tega zdravila, po katerem naj bi bila – tako je baje sama povedala – za 20 do 30 odstotkov boljša oz. hitrejša, naj še tistim, ki trpijo zaradi pomanjkanja krvnih telesc, prižgejo zeleno luč za uporabo eritropoetina (EPO),« je med drugim izjavila Majdičeva in dodobra razburila norveško javnost.

Nemudoma so se odzvali tudi odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi. »To sta dve popolnoma različni stvari, zato je takšna primerjava neprimerna!« je poudarila Sarah Lewis, generalna sekretarka pri FIS. Vmešal se je tudi Gian-Franco Kasper. »Takšne obtožbe so povsem nepotrebne! Zdravila, ki jih jemlje Marit, so v skladu s predpisi,« je omenil predsednik FIS.