Majdič: Noro! Ta medalja je meni enaka zlati

Svetovno prvenstvo na Holmenkollnu se je za slovenske smučarske tekačice pričelo odlično, saj je Petra Majdič v šprinterski preizkušnji v prosti tehniki osvojila bronasto kolajno. Odlično se je odrezala tudi Vesna Fabjan, ki je le za las zgrešila zmagovalne stopničke, saj je bila četrta.

Objavljeno
24. februar 2011 14.52
Špela Robnik, David Osojnik, delo.si
Špela Robnik, David Osojnik, delo.si
Oslo - Končne zmage na uvodni preizkušnji in naslova svetovne prvakinje se je razveselila domačinka Marit Bjørgen, ki je v tej sezoni v življenjski formi. Drugo mesto je osvojila branilka naslova iz Italije Arianna Follis, medtem ko je slovenska šampionka Petra Majdič osvojila bron, četrta pa je bila Vesna Fabjan. To je že druga kolajna za Majdičevo na SP, saj je prvo osvojila v Sapporu pred štirimi leti.

»To je to! Zmaga je res nekaj več, a medalja je medalja! Sezona je zame precej težka, tudi v današnjem dnevu vse ni bilo kot bi si želeli. A nato so se stvari začele odvijati bolje in začela sem verjeti, da dosežem kaj več. Noro! Ta medalja je meni enaka zlati! Iskrena hvala celotni ekipi, od trenerja do spremstva,« je bila razumljivo vesela Majdičeva.

Nehvaležno četrto mesto

Tudi nastope Vesne Fabjan lahko ocenimo s petico, saj se je v finalnem nastopu v ciljni ravnini borila z Majdičevo za tretje mesto, a je bila na koncu četrta ter tako prehitela tudi vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Dobro sta se odrezali tudi Katja Višnjar in Alenka Čebašek, ki sta se prebili do četrtfinala.

»Četrto mesto je nehvaležno. Vedela sem, da sem sposobna za stopničke, a na žalost mi je malo zmanjkalo. Nekdo pač mora biti četrti. Mogoče me je malo zmanjkalo na vrhu zadnjega vzpona in nato še v samem zaključku teka. Za svoj najboljši nastop danes bi ocenila, da je bil to polfinalni, a velike razlike ni bilo. Vsi teki so bili podobni, rezultat je tak kot je, potrebno je iti naprej, z dvignjeno glavo,« je bila razočarana Fabjanova.

Odličen polfinalni nastop Fabjanove

V polfinalu je Majdičeva nastopila v 1. skupini skupaj s Falkovo, Bjoergenovo, Follisovo, Prochazkovo in Jacobsenovo. Slovenska šampionka je vseskozi držala stik z vodilnimi in na koncu zasedla drugo mesto (+0,1), takoj za Bjoergenovo ter si tako prislužila mesto v finalu.

Odlično pa je v drugi polfinalni skupini nastopila tudi Fabjanova, ki je hitro pobegnila tekmicam. Na sredini proge so jo sicer ujele, a je Vesni v ciljni ravnini uspel izjemen sprinterski finiš in je zasedla prvo mesto. Poleg nje se je iz druge skupine v velike finale uspelo prebiti le še Kowalczykovi (+0,3).

V četrtfinalu obstali Višnarjeva in Čebaškova

V drugi četrtfinalni skupini se je pomerila Petra Majdič, ki je za zmagovalko Falkovo zaostala eno desetinko. V polfinale se je uvrstila tudi Vesna Fabjan, ki je v 3. skupini zasedla prvo mesto. Katja Višnar je izvrsten rezultat dosegla v kvalifikacijah, nato pa z nastopi končala v četrtfinalu, kjer je bila peta, Alenka Čebašek pa je bila četrta v svoji skupini in prav tako ni napredovala v polfinale.

Slovenke skozi kvalifikacijsko sito

Skozi kvalifikacije so se prebile vse tri slovenske tekačice - najhitrejša od njih je bila Višnarjeva, ki je za vodilno Norvežanko Marit Bjørgen zaostala za 3,75 sekunde in pristala na 5. mestu. Petra Majdič in Vesna Fabjan sta dosegli identičen čas kvalifikacij, s 7,24 sekunde zaostanka sta v nadaljevanje krenili s 14. mesta. V enem od četrtfinalov je nastopila tudi Alenka Čebašek, ki je bila 19. (8,99 s).

Klavžar ostal brez finalnih bojev

Slovenija je imela svojega predstavnika tudi v moški konkurenci, a je Boštjan Klavžar ostal brez finalnih bojev. Svetovni prvak je postal Šved Marcus Hellner, drugo mesto je osvojil Norvežan Petter Northug, bron pa si je pritekel Šved Emil Joensson.

Izidi finalnega nastopa:
1. M. Bjørgen (Nor) 3:03,9
2. A. Follis (Ita) +0,2
3. P. Majdič (Slo) +0,5
4. V. Fabjan (Slo) +0,5
5. J. Kowalczyk (Pol) +1,8
6. A. Prochazkova (Slk) +11,5