Majdičeva bo na Tour de Barentsu sklenila kariero

Če Petra Majdič sama (še) ni hotela spregovoriti o tem, ali bo po tej sezoni nadaljevala športno pot ali ne, pa so njeno namero že razkrili prireditelji turneje Tana-Inari-Rovaniemi na severu Norveške in Finske (od 6. do 10. aprila), ki so na svoji spletni strani zapisali, da bo svojo veličastno kariero končala prav na tekmovanju Tour de Barents.

Objavljeno
08. marec 2011 07.48
Posodobljeno
08. marec 2011 07.48
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Velenje – Petra Majdič je bila v soboto ravno na poti v domovino, ko je ujela novico, da so slovenski skakalci na 48. SP v nordijskem smučanju na Holmenkollnu ponovili njen uspeh in osvojili bronasto kolajno. »Njihovega uspeha sem se razveselila kot svojega, saj sem videla, kako zelo so si ga želeli. Poleg tega je za njimi podobno težka sezona, kot je bila moja,« je naša najboljša smučarska tekačica na včerajšnji novinarski konferenci uvodoma čestitala skakalcem in pripomnila, da Slovenijo v Skandinaviji najbolj poznajo po Planici in Gorenju, generalnem pokrovitelju naših nordijcev.

»Sama pa se trudim za čim večjo prepoznavnost slovenskega smučarskega teka in Petre,« je – malo za šalo malo zares – pripomnila Majdičeva, ki se je še posebej razveselila uspešnih slovenskih nastopov na ekipnih tekmah na Holmenkollnu. »Na teh preizkušnjah se je videlo, kako zelo smo pravzaprav močni v teku na smučeh,« je omenila 31-letna Brinjčanka in zaupala, da je po vrnitvi iz Osla včeraj zjutraj spet vadila na Rogli. Konec tega tedna se bo udeležila prireditve za svetovni pokal v Lahtiju, od koder jo bo pot vodila še na veliki finale sezone 2010/11 v Falunu (od 18. do 20. marca). »Moj cilj je osvojiti mali kristalni globus za skupno zmago v posebni razvrstitvi šprinta,« je še pojasnila Majdičeva, ki v seštevku najkrajših preizkušenj ta čas s 370 točkami drži tretje mesto. Za vodilno Američanko Kikkan Randall zaostaja za 21 točk, od drugouvrščene Italijanke Arianne Follis pa jo loči le 13 točk.

Na vprašanje, kaj bo počela po Falunu, je že na Holmenkollnu najprej v smehu odvrnila, da si bo rezervirala letalsko karto za počitnice, nato pa dodala: »Ne, ne, imam še kar nekaj tekem. Med drugim se bom udeležila tudi preizkušnje Tour de Barents.« Če sama (še) ni hotela spregovoriti o tem, ali bo po tej sezoni nadaljevala športno pot ali ne, pa so njeno namero že razkrili prireditelji omenjene turneje Tana-Inari-Rovaniemi na severu Norveške in Finske (od 6. do 10. aprila), ki so na svoji naslovni spletni strani nad njeno fotografijo zapisali, da bo Petra Majdič svojo veličastno kariero končala prav na tekmovanju Tour de Barents.

Po najboljši slovenski smučarski tekačici so do besede prišli tudi naši skakalni junaki. Robert Kranjec je poudaril, da so si zaslužili kolajno, ker so prikazali dobre skoke in manj »grešili« kot tekmeci. Jurij Tepeš upa, da bo še kdaj doživel prečudovit občutek, kakršen ga je preveval ob prejemu odličja. Podobno željo ima tudi Peter Prevc. »Kolajne sem začel zbirati na mladinskih SP, zdaj jo imam tudi s članskega. Upam, da bom v prihodnje še dopolnil zbirko,« si je zaželel 18-letni up iz Dolenje vasi v Selški dolini, Jernej Damjan pa je kot iz topa izstrelil, da jih uspeh ni nič presenetil.

»Že od prvega trenutka naprej smo verjeli, da lahko posežemo visoko. Če bi tudi javnost malo bolj verjela v nas, bi bilo takšnih rezultatov še več,« je poudaril 27-letni Ljubljančan. Nad nejeverneži je potarnal tudi Matjaž Zupan. »Kolajne nismo dobili na račun sreče, kakor hočejo nekateri prikazati, saj smo že nekajkrat v tej sezoni pokazali našo moč,« je omenil glavni trener slovenske skakalne vrste in izračunal, da njegovi varovanci niso imeli najboljših razmer na moštveni tekmi. »Le Nemci so imeli slabše.« In prav Nemci so za pičle 0,7 točke za Slovenci zaostali na 4. mestu.