Marguč v najboljša leta šele prihaja

Deskar na snegu Rok Marguč pravi, da je za uspeh pomemben vsak delček mozaika.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.03
DESKARJI NA ROGLI
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Zg. Brnik – »Marsikdo išče formulo za uspeh v podrobnostih, jaz menim, da sem enostavno boljši postal, ker sem dozorel kot tekmovalec,« si aktualni svetovni prvak v paralelnem slalomu razlaga svoj vzpon v zadnjih treh sezonah. V tem času je svojo zbirko obogatil s kolajnami vseh treh barv s SP, dosegel je prvo zmago v svetovnem pokalu. Olimpijski uspeh je naslednja stopnička.

Na predstavitvi slovenskih olimpijskih adutov bi z dobro popotnico prejšnjih sezon moral stati v prvi vrsti, a si je termin že predhodno rezerviral za priprave. Te dni trenira v dvorani v Landgraafu, kamor so sicer reprezentanti v prejšnjih sezonah že prihajali na prvo tekmo svetovnega pokala. »Odločil sem se za dvorano, ker so razmere na ledenikih za zdaj še precej slabe. Prednost te odločitve je, da lahko treniram dvakrat na dan,« je z Nizozemske sporočil najboljši slovenski deskar na snegu. Za pripravo ima še kar nekaj časa, prva tekma ga čaka v sredini decembra, nad čemer pa ni najbolj navdušen, prav tako ne nad dejstvom, da je tekem vse manj.

Vseeno je že od konca avgusta aktiven na snegu, bil je že v Zermattu, Hintertuxu, tudi v Landgraafu je že opravil en sklop treninga. »Res je, priden sem in veliko sem že bil na snegu, vseeno pa v primerjavi s prejšnjo sezono nisem delal velike razlike. Pred vrati je olimpijska sezona, nervoza se že čuti, a mislim, da ne gre pretiravati. Glavna tekma je šele februarja, do takrat pa je še daleč,« je menil Marguč.

Z očetom Metodom sta pred olimpijsko sezono ostala zvesta individualnemu načinu dela. »Če hočeš biti najboljši na svetu, moraš delati več kot ostali. Lažje si treninge prilagajam sam. Pomembna je kakovost,« je povedal eden glavnih slovenskih adutov na OI, ki je pred novo sezono vključil tudi jogo in bil z učinkom zelo zadovoljen. Zaveda se namreč, da je lahko pri njegovi misiji – olimpijski kolajni pomemben vsak delček mozaika. »Veliko stvari sem naredil bolje kot v prejšnji sezoni. Ali bo to dovolj, ne vem. Dejstvo je, da me v tej sezoni zanimajo le OI. Nazadnje, v Vancouvru mi ni šlo najbolje, a stvari so se spremenile. Prihajam v najboljša leta, zavedam se tudi, kako pomembna je psihološka priprava in koliko na progi pomenijo izkušnje,« se je še nadejal Marguč, ki bo v Sočiju lahko nastopal tudi v svoji zlati disciplini - slalomu.