Maria Riesch: Pot do uspeha je tokrat tlakoval Kupid

»Presrečna sem, ker moj kraj gosti tako velik dogodek. Poleg okušanja olimpijskega duha je SP pred domačim pragom nekaj največjega, kar lahko tekmovalec izkusi v svoji karieri, « se SP v Ga-Pa veseli vodilna smučarka sveta Maria Riesch.

Objavljeno
07. februar 2011 17.20
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Pokukala je za vrati v sobo, pripravljeno za novinarsko konferenco. Bila je prazna. Skomignila je in v hipu izginila. »Maria Riesch se nam bo pridružila čez nekaj minut, ko opravi kontrolo dopinga,« je po tem, ko se je soba napolnila do zadnjega kotička, predstavnike sedme sile obvestil voditelj konference. Povsem običajen postopek na tekmah svetovnega pokala. Vstopila je nasmejana, se opravičila, pozdravila in začela odgovarjati na vprašanja. Vljudno, potrpežljivo, zbrano in premišljeno. Ob lahkotnosti pripovedovanja 26-letne Nemke se je zdelo, da je biti šampion belih strmin povsem preprosto ...

Čeprav je bilo od tistega trenutka do danes, ko se z uvodno slovesnostjo začenja alpsko SP v Garmisch- Partenkirchnu, njenem domačem kraju, še veliko časa, so se ji ob omembi vrhunca sezone na terenu, ki ga pozna od svojega prvega stika s snegom, zaiskrile oči. »Presrečna sem, ker moj kraj gosti tako velik dogodek. Poleg okušanja olimpijskega duha je SP pred domačim pragom nekaj največjega, kar lahko tekmovalec izkusi v svoji karieri. Takšna priložnost je zelo redka in prav zato tako dragocena. Vsekakor se zavedam visokih pričakovanj domačega občinstva, a to me samo še bolj spodbuja in motivira na poti k lovorikam. Prvenstva se bom lotila z veliko mero samozavesti in upanja, « je povedala 25-letna Maria Riesch. Dodatnega bremena si ne bo nalagala, osredotočena bo na zastavljeni cilj. »Razumljivo, počaščena bi bila kronanja na domačem hribu. A do naslova svetovne prvakinje ne bo lahko priti,« je opozorila na ostro konkurenco.

Vanjo v prvi vrsti sodi Lindsey Vonn, njena najboljša prijateljica. »Ker sem ji to sezono še večja tekmica kot v minulih, bo to morda v njej sprožilo še večjo živčnost. To je lahko moja prednost, ki jo moram izkoristiti,« je razmišljala. To zimo je zbrala dve zmagi manj od Lindsey in sedem drugih mest. »Malha drugih mest je polna,« se je pošalila. »Ne vem koliko jih bom še zbrala letos. Seveda je zmagovati najlepše, a tekmujem v vseh disciplinah, zato sem z drugimi mesti zadovoljna. Šteje napad. In jaz to počnem na vsaki tekmi ... Če tekmovalka dosega vrhunske rezultate, je vsak uspeh lažje dosegljiv. Pomembna je mentalna stabilnost, v glavi mora biti vse na svojem mestu. To je skrivnost uspeha,« je razkrila svojo miselnost. Da ji domače smučarsko središče ustreza, je dokazala s stopničkami, na katere se je tu v sedmih nastopih na tekmah svetovnega pokala povzpela štirikrat.

Na zadnjem SP v Val d'Iseru si je prismučala naslov slalomske prvakinje, lani pa na OI v Vancouvru osvojila dve zlati kolajni -v slalomu in superkombinaciji. »Veste, po olimpijski sezoni sem se zelo težko motivirala. V domači vitrini sem že imela lovorike z najpomembnejših tekmovanj. V tem primeru je težko najti nek cilj, na katerega bi se prikoval. Potrebovala sem štiri tedne popolnega odklopa. Imela sem najlepše poletje v življenju, tiste prave počitnice, z mislimi daleč od alpskega smučanja. Ta odločitev se je izkazala za odličen recept. Po dopustu sem namreč našla nov motiv in začela s trdim delom. Na smuči sem se vrnila lačna novih dokazovanj,« se je spominjala priprav na sezono. »Vidite, sreča v zasebnem življenju je lahko ključna. Močno vpliva na rezultate,« je nadaljevala s 181 cm najvišja smučarka v svetovnem pokalu, ki ji je dodatno samozavest vlil zaročenec Marcus Höfl. S 36-letnim menedžerjem, ki ureja posle še Franzu Beckenbauerju in Borisu Beckerju, prijateljuje od OI v Kanadi. Poročila naj bi se spomladi, po koncu svetovnega pokala. »Spodbuja me ves čas in to mi ogromno pomeni,« je razkrila, da je pri poti do uspeha na belih strminah svojo pomembno vlogo opravil tudi Kupid, angel ljubezni.

Preden bo naredila korak v zakonski stan, pa bi rada vitrino uspehov obogatila z velikim globusom. »Želim si to lovoriko. A če ne uspem, se mi bo gotovo ponudila še kakšna priložnost v prihodnosti. Zavedam se, da vsaka točka šteje, a preračunavanje vnaprej ni zdravo, zato si skušam čim manj beliti glavo s tem,« je še odločno povedala tekmovalka, ki se po opravljenem delu na smučišču dobro zaveda tudi tistih manj ljubih nalog -obveznosti do pokroviteljev in novinarjev.

S pravo držo profesionalne športnice je obojim brez težav na razpolago. V prostem času rada igra tenis, bere in posluša glasbo (najraje pevko Pink), obožuje pa tudi hitre avtomobile. Prvi in zadnji konjiček bosta med SP težko izvedljiva, a dobra knjiga in najljubše melodije so tiste dragocene malenkosti, ki ji bodo na domačem dvorišču gotovo pomagale do novih mejnikov. Jih bo znala izkoristiti? Naj se SP začne!