Marit Bjørgen bi tekla na moškem maratonu

Marit Bjørgen je včeraj, ko je dobila preizkušnjo na 10 km v klasičnem slogu, pisala zgodovino norveškega športa, saj se je kot prva tekačica iz te države ovenčala s tremi posamičnimi zlatimi kolajnami na enem nordijskem SP. A se pri teh skoraj zanesljivo ne bo ustavila.

Objavljeno
01. marec 2011 08.19
Posodobljeno
01. marec 2011 09.08
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Oslo - Novi lovoriki se ji nasmihata še v ekipnem šprintu in štafetni preizkušnji (če se ju bo seveda udeležila). Po tem, kar je prikazala v zadnjih dneh, bo glavna kandidatka za osvojitev naslova tudi na sobotnem maratonu na 30 km v prostem slogu.

Če bi bilo mogoče, bi se udeležila še nedeljskega teka na 50 km. »Zelo rada bi tekla tudi na moškem maratonu. Naj se sliši še tako nenavadno, toda imam dovolj moči za 50 km,« je poudarila 30-letna Norvežanka, ki se je pred lanskimi OI v Vancouvru, kjer je osvojila dve zlati lovoriki, preselila tik pod Holmenkollen, da bi bila bližje tekaškemu štadionu. Za nameček ima v Oslu vse, kar potrebuje za razvoj - ob laboratoriju tudi vrhunsko trenersko ekipo.

Pomembna prelomnica na njeni poti je bilo SP v Libercu, kjer se je dotaknila dna. Kakor je izjavila, je imela takrat le dve možnosti: postaviti smuči v kot ali nadaljevati kariero. Odločila se je za nov poskus, odslovila trenerja Sveina Toreja Samdala, se pridružila selektorju Egilu Kristiansenu in se vrnila v zmagovito smučino. Na Norveškem je zares izjemno priljubljena, strokovnjaki ocenjujejo, da njena tržna vrednost znaša milijon evrov na leto.

Očrniti je ne morejo niti obtoćbe tekmic Justyne Kowalczyk in Petre Majdič, da si pomaga na nedovoljen način - s spornim zdravilom za astmo. »Naj kar govorita, kar hočeta. Njune obtožbe me ne zanimajo,« jima odgovarja Bjørgnova, ki namerava tekmovati do OI leta 2014 v Sočiju. Po njih si bo ustvarila družino s Fredom Børrejem Lundbergom, nekdanjim šampionom nordijske kombinacije.

***
Norvežanka na SP v Oslu kaže res izjemne predstave, ki pa so navkljub njenim izjavam očitno vendarle zahtevale svoj davek. Simpatična smučarska tekačica zaradi utrujenosti namreč ne bo nastopila na ekipnem sprintu, ki bo na sporedu v sredo, 2. marca. Kot je pojasnila Bjørgnova, je »za njo najtežja zima v karieri in je povsem izčrpana«.