Marko Gracer: Volk je ostal sit, koza pa cela

Kako tanka je lahko v športu ločnica med veseljem in razočaranjem, je pokazal tudi četrtkov finale šprinta najboljših smučarskih tekačic. Medtem ko je Petra Majdič zablestela z bronasto kolajno, se je morala Vesna Fabjan z istim časom kot 31-letna Brinjčanka po fotofinišu zadovoljiti s 4. mestom

Objavljeno
26. februar 2011 01.17
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Oslo – Da se je lahko s tem udeležila slovesne razglasitve najboljših šestih šprinterk na velikem odru pred 30.000 gledalci v središču Osla, je bila za 25-letno Besničanko zgolj slaba tolažba. Fabjanova je pač potihem merila na eno od odličij. Po končani tekmi je vidno odleglo tudi vodji slovenske tekaške reprezentance Marku Gracerju. »To je bila izjemno stresna tekma, še posebej za tiste s slabimi živci. Tehnično zahtevna proga je predčasno iz boja za kolajne izločila kar nekaj favoritinj, če naštejem samo Američanko Kikkan Randall in Švedinjo Charlotte Kalla. Zato sem bil toliko bolj vesel, ker se je za nas izšlo tako dobro,« si je oddahnil Gracer, ponosen, ker je imela samo Slovenija dve tekačici v velikem finalu.

Po njegovem mnenju se je šprint za slovenski tabor razpletel idealno. »Lahko rečemo, da je volk ostal sit, koza pa cela. Petra, ki končuje šampionsko pot, je osvojila kolajno, tik za njo je pristala Vesna, ki je na ta način vnovič dokazala, da bi bila lahko pred njo še nadvse svetla prihodnost v šprintu,« je ocenil Gracer, ki je le s težavo spremljal ogorčen dvoboj za 3. mesto med najboljšima slovenskima tekačicama na smučeh. »Hvala bogu se je izšlo, kot se je. Če pa bi Vesna tako, kot je na vrhu zadnjega klanca, ko je upočasnila in spustila predse Petro, ravnala proti kateri drugi tekmici, bi bili zelo slabe volje. To smo ji tudi povedali,« je zaupal.

Čeprav sta se Majdičeva in Fabjanova, ki sta – zanimivo – že v kvalifikacijah dosegli popolnoma enak čas, trudili olepšati njun medsebojni odnos, vendarle nista mogla skriti, da med njima vlada izjemno rivalstvo. O njem ve veliko povedati tudi Gracer. »Vsako rivalstvo je dobrodošlo; seveda v mejah normale, kar pa njuno je. No, sem ter tja kakšna tudi pretirava v izjavah,« je presodil Kranjskogorec in pristavil, da so bili zaradi uspehov, ki jih je začela že pred leti nizati Majdičeva, pravzaprav prisiljeni, da ji omogočijo samostojno ekipo znotraj reprezentance.

»Če Petra ne bi bila tako uspešna, bi bilo drugim dekletom precej težje. Jasno je, da jim je odprla mnoga vrata, tega se morajo zavedati,« je poudaril Gracer in še pribil, da se bo, ko bo Majdičeva svoje smuči postavila v kot, zavzemal za izrazito ekipno delo v reprezentanci. »Če ga bomo pravilno zastavili, verjamem, da je lahko naša zgodba še naprej uspešna. Težava je v tem, ker nimamo veliko trenerjev, ki bi bili pripravljeni delati z reprezentanco,« je še razkril Gracer, ki bi imel za glavnega trenerja najraje Slovenca.

Petra Majdič, ki je imela včeraj prosti dan, si je z bronastim odličjem na Holmenkollnu pritekla tudi 4600 evrov denarne nagrade FIS. Vesna Fabjan je za 4. mesto prejela 3000 €, a je dala že pred šprintom jasno vedeti, da jo bolj kakor denar zanima »snežinka« oziroma kolajna. Na današnjem dvojnem zasledovanju na 15 km bo naše barve branila zgolj Barbara Jezeršek. »Rada bi presenetila samo sebe in izboljšala 17. mesto z OI v Vancouvru,« je zaupala 24-letna Kranjčanka, ki je pred dvema letoma na SP v Libercu v tej disciplini zasedla 48. mesto. Slovenija bo imela samo enega tekača tudi na jutrišnjem moškem dvojnem zasledovanju, in sicer novinca Roka Tršana, ki se je pred mesecem dni na MSP v Otepääju izkazal s 4. mestom. »Želim si, da bi v prvem krogu zdržal ritem najboljših, saj potem v nadaljevanju večjih težav ne bi smel imeti,« pa je dejal komaj 18-letni Smledničan.