Massi: Premalokrat se Slovenci zaveste, kakšna šampionka je Tina

Steber ozadja uspehov Tine Maze in motor projekta »Team to A-Maze« je Andrea Massi. Triinštiridesetletni Goričan je bil po trinajstih dneh izjemnih psihičnih obremenitev in telesnih naporov na zadnji tekmi SP sicer vidno utrujen, a širokega nasmeha.

Objavljeno
20. februar 2011 09.15
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
S Tino Maze sta z naslovom veleslalomske prvakinje dosanjala Korošičine mladostne in tudi njegove trenerske zlate sanje. Prvenstvo je bilo v celoti izjemna predstava 27-letne Črnjanke in vrhunec kariere z veleslalomskim zlatom, srebrom v superkombinaciji, dvema petima mestoma v smuku in slalomu ter še vedno uradno enajstim v superveleslalomu.

Bili ste profesor športne vzgoje. Kako bi ocenili Tinine nastope v Garmisch-Partenkirchnu?

Z 9,9. Vrhunsko je tekmovala v vseh disciplinah. Čakam le še na končni rezultat in uvrstitev v superveleslalomu, v katerem so jo oškodovali za pol sekunde. Upam, da bodo v zvezi dosegli, da se ji prizna njen pravi dosežek oziroma da bodo v FIS priznali časomerilsko napako.

Zlato ste kovali tri leta. Vaše vodilo pri delu s Tino je bilo: ko je športnik telesno in psihično močan, je tudi tekmovalno uspešen. S tem ste tudi razložili dejstvo, da je premagala vse tegobe letošnje sezone ter na SP prišla močna.

Tina je izjemna športnica na vseh ravneh. Je velemojstrica smučanja, ki se je dvignila iz brezna in pokazala značaj, kakršnega ima malokatera športnica. V Sloveniji se včasih ne zavedate, kakšno šampionko imate. To, kar je naredila v zadnjih treh letih, je izjemen uspeh, ki odmeva v svetovnem športu.

Po zelo dobrem začetku je sledil januarski rezultatski zdrs. Težav je bilo veliko. Kako ste jih preživeli?

Preveč je bilo težav, zaradi katerih smo izgubljali energijo. Čeprav se sliši že izpeto, vendar je bil odhod serviserja zelo hud udarec ekipi. Na srečo smo dobili Alberta »Ciccia« Corbellinija, ki se je izkazal kot odličen strokovnjak in predvsem mož velikega srca. Peklenske težave so nam povsem pokvarile tekmovalni ritem, vendar smo se vsi skupaj osredotočili na SP. Nismo obupali tudi, ko je bilo res težko in smo bili na koncu z živci.

Tako kot denimo po slalomu v Zwieslu, kjer je Tina ostala brez točk. Izpustila je veleslalom, kar bi bil lahko bumerang. Je bil odhod s severa Bavarske odločilen za zlato zgodbo?

Tina je znana po tem, da nerada izpušča tekme. Odločitev je bila zagotovo zelo težka. Nedvomno je bil ključen za veleslalomsko zlato odhod iz Zwiesla v Klinični center, kjer sta zdravnika Anže Kristan in Matjaž Turel postavila pravo diagnozo za Tinine težave. Vsi v ekipi smo bili namreč malce zmedeni, ker je imela enkrat bolečine v kolku spredaj, enkrat pa v zadnji mišici. Ko je spoznala vzroke svojih težav, se je lahko 100-odstotno osredotočila na smučanje.

Precej pomislekov je bilo tudi o nastopu v superkombinaciji in še zlasti smuku.

Po zelo slabem prvem treningu smuka smo bili malce na trnih, vendar sva s trenerjem Magonijem ugotovila, da vse ni bilo tako slabo oziroma da ima še precej rezerve. K pozitivni odločitvi je prispeval tudi serviser, ki nam je zatrdil, da ima Tina zelo hitre smuči. Prav smuk je pokazal, da ekipa deluje zelo dobro. To je bilo najbolj pomembno za vse, kar je dosegla. Tina je namreč tekmovalka, ki potrebuje zaupanje do vsega, kar počne, in v vse ljudi, s katerimi dela.

Čustveno najbolj napeto je bilo v Zwieslu, po veleslalomskem zlatu pa ste zagotovo doživeli katarzo?

Neponovljiv je občutek, ko tvoja tekmovalka osvoji naslov svetovne prvakinje. Rad bi pa poudaril, da sem navdušen tudi nad njenim izjemnim smukom. Bila je peta s startno številko 29. Če bi startala pet številk prej, bi osvojila kolajno. Po tako natrpanem programu in izjemnih telesnih ter psihičnih naporih je tudi peto mesto v slalomu vrhunski rezultat, ki Tini veliko pomeni predvsem za nadaljevanje sezone.