Mazejeva daleč pred vsemi

Po zadnjih kondicijskih treningih v Gorici in Gradežu je Tina Maze sporočila, da je pripravljena za novo sezono.

Objavljeno
11. oktober 2012 14.37
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Na ledeniški premieri v Söldnu lahko nastopi pet slovenskih smučark in dva smučarja. A kot kaže, bodo na štartu le štiri smučarke in dva smučarja, daleč pred vsemi pa bo seveda Tina Maze. Za edino članico elitne sedmerice veleslalomistk sveta so obsežne priprave, po zadnjih kondicijskih treningih v Gorici in Gradežu je sporočila, da je pripravljena za novo sezono.

Čeprav vse, še zlasti pa videz telesa in mišic kaže, da je druga najboljša smučarska sveta pripravljena za sezono bolje kot kdajkoli prej, pa vodja ekipe aMaze Andrea Massi, tako kot vselej, o pripravljenosti noče preveč razpredati. Pravi, da samo tekme povedo, koliko so športniki pripravljeni. Dvojec Maze-Massi čaka zaključni ledeniški del priprav za prvo tekmo, seveda pa z veliko nestrpnostjo pričakujeta predvsem tekmovalni test veleslalomskih smuči. Ta teden je bila Mazejeva bolj ali manj na razpolago pokroviteljem. Ta del obveznega posla pred sezono bo zaključila v soboto na srečanju vseh reprezentanc SZS pred začetkom sezone 2012/13.

Ob Mazejevi bo zanesljivo nastopil tudi Ana Drev, sicer 33. veleslalomistka v svetovnem pokalu. Potem ko je strokovni svet določil, da gredo na tekme svetovnega pokala le najbolje pripravljeni reprezentantje in reprezentantke, ki imajo možnost za visoko uvrstitev, bo trener ženske reprezentance Denis Šteharnik za Sölden določil bržkone le tri veleslalomistke. Dve bo izbral med Ulo Hafner, Ano Bucik in Ilko Štuhec. V igri je tudi Katarina Lavtar, ki sicer ne trenira v reprezentanci. Odločitev bo padla po skupnem treningu ekip za hitre in tehnične discipline v Hintertuxu, na katerem je tudi Maruša Ferk. Šteharnik poudarja, da se je Drevova dobro privadila na nove smuči, na treningih je bila dobra. Vendar pa poudarja, da je bila tudi lani blizu Nemki Rebensburgovi, a je nato močno zaostajala za njo.

Jazbec išče oporo

V moški vrsti je prvo veleslalomsko ime Janez Jazbec, ki je minulo sezono dvakrat osvojil točke, v skupnem seštevku pa pristal na 38. mestu. Udeležbo v Söldnu ima zagotovljeno, drugega udeleženca bo trener Marko Jurjec določil po treningih v Hintertuxu. Kandidati so sicer drugi veleslalomist Matic Skube, Klemen Kosi, Žan Kranjec, Mišel Žerak in Patrick Jazbec.

Na vprašanje, kako kaže Jazbecu, je trener povedal, da je v Argentini dobro smučal, v Saas Feeju pa je imel težave. »Na trdih progah na južni polobli je imel dobro oporo, na mehkejših išče prave občutke. V Hintertuxu se privajamo na led. Na uvodnih preizkusih se je, ob Jazbecu, izkazal Kranjec. V Sölden bo šel najhitrejši na treningih,« je Jurjec povedal o zaključnih pripravah. Podobne težave kot jih ima Jazbec, pa ima tudi večina smučarjev iz drugih reprezentanc, zato je pred prvo tekmo opaziti precejšnjo negotovost.

Miller in Hölzlova odpovedala Sölden

Tudi snežne razmere na ledeniku Rettenbach so vprašljive. Avstrijci, ki so imeli načrtovane kvalifikacije na prizorišču prve tekme, so se preselili v Hintertux, ko pa bo proga pripravljena, se je slovenska reprezentanca dogovorila, da bo dobila na voljo progo. Američan Bode Miller in Nemka Kathrin Hölzl sta medtem odpovedala nastop. Miller po operaciji kolena še ni nared za največje napore. S tekmami svetovnega pokala naj bi začel šele v Lake Louise, šef tekmovalne ekipe Head Rainer Salzgeber pa je povedal, da tudi nastop v Kanadi ni zanesljiv. Potrdil pa je, da bo Miller smučal do OI v Sočiju 2014. Svetovna veleslalomska prvakinja iz Val d'Isera 2009 ima že dve leti velike težave z bolečinami v hrbtu. Ker jim ni videti konca, bo morda v novi sezoni celo končala kariero. Na uvodni tekmi ne bo niti prve slalomistke sveta Marlies Schild, ker na ledeniku Rettenbach nima dobrega občutka, ter poškodovane Švicarke Fabienne Suter.