Mazejeva vendarle na štartu superkombinacije

Tina Maze se je po drugem treningu smuka na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu skupaj s svojo ekipo odločila, da bo nastopila na superkombinaciji, kjer bo slovenske barve zastopala tudi Maruša Ferk. Ženska superkombinacija bo na sporedu v petek ob 10. uri.

Objavljeno
10. februar 2011 15.21
Da. O., Š. Ro., delo.si
Da. O., Š. Ro., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Tina Maze se je po drugem treningu smuka na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu skupaj s svojo ekipo odločila, da bo nastopila na petkovi superkombinaciji, kjer bo slovenske barve zastopala tudi Maruša Ferk, poroča STA.

»Na superkombinaciji bom nastopila, čeprav včeraj še nisem vedela, kako bo šlo danes. Če bi se počutila tako slabo, kot včeraj, bi gotovo imela še nekaj pomislekov, zakaj sploh nastopiti,« je sporočila Mazejeva.

V petek se bo ženska superkombinacija začela ob 10. uri, ko je na programu smuk, ob 14. pa bo še slalomski del tekme. Mazejeva bo na smuku nastopila 13., Ferkova pa 15.

Presenečenje mlade Norvežanke

Prvi čas drugega treninga je presenetljivo dosegla Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted, ki je nedavno osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje. Druga je bila Američanka Julia Mancuso, tretja pa Italijanka Elena Fanchin. Mazejeva je bila deveta, s z 1,77 sekunde zaostanka, Ferkova pa 27. (zaostala je za 3,52 s).

»Danes sem jaz napadala progo in ne ona mene, kot včeraj, ker sem bila bolj samozavestna. Včeraj sem od polovice proge naprej smučala neaktivno. V tem primeru se proga poigra s tabo in občutek gotovo ni bil prijeten. Proga je bila tokat tudi lepša, saj so jo malo zgladili in zadnja vratca prestavili, da ni več valovitega dela. Je pa zelo naporna proga in noge pečejo od polovice naprej, predvsem zaradi tresljajev, ki so najtežja točka Kandaharja,« je smukaški trening opisala najboljša slovenska športnica lanskega leta.

Posebej uspešna je bila v zgornjem delu, saj je bila med najboljšimi, spodaj pa je izgubila okrog sekunde časa. »Imela sem tudi trening slaloma, opravila sem dve vožnji in še čutim bolečine, a bistveno manj, kot v Zwieslu. Na superkombinaciji bo mogoče popraviti marsikaj, četudi smuk ne bo optimalen, saj bo slalom zelo težak in bodo prišle bolj v ospredje tekmovalke, ki imajo boljšo tehniko in jim ne ustrezajo zgolj ravninski deli.«

Ferkova, druga Slovenka, je bila manj zadovoljna. »V smuku sem naredila nekaj več napak, kot včeraj, čeprav je čas boljši, vendar zaostanek večji, kar pa je edino, kar v kombinaciji v resnici šteje. Danes sem trenirala tudi slalom. Na to trdo podlago sem se že zelo dobro pripravila in upam, da bom imela dober dan ter da bom dosegla dober izid,«" si je zaželela Ferkova, ki je 30. januarja leta 2009 s tretjim mestom na slalomu v Garmischu osvojila svoje doslej edine stopničke v svetovnem pokalu.

Vonnova turistično, Riescheva v postelji

Ameriška zvezdnica Lindsey Vonn je nastopila tik pred Mazejevo, vendar ne v tekmovalnem dresu, ampak dobesedno v turističnem slogu, v bundi in dolgih hlačah. Dosegla je 46. čas. Vonnova se ni udeležila sredinega prvega treninga, ker je še vedno čutila posledice padca, zaradi katerega je utrpela lažji pretres možganov in se dolgo ni vedelo, če bo lahko na tem SP branila smukaški naslov.

Nemka Maria Riesch, dvakratna olimpijska zmagovalka in vodilna v svetovnem pokalu, zaradi virusne gripe ni nastopila. Potem, ko se je dan prej le pognala s starta in presmučala ena vratca ter zaradi udeležbe na enem treningu zadostila pogojem za tekmo, je ostal njen nastop v superkombinaciji pod vprašanjem. Temperatura domačinke iz Garmischa je sicer ponoči padla z 39,8 stopinj Celzija na 38, pa je kljub infuziji še vedno preveč oslabela, da bi ji zdravniki dovolili nastop, še poroča STA

Zaradi težav vodilnih dveh smučark v pokalu, branilka naslova Kathrin Zettel pa se je nastopu odpovedala, bo tako priložnost za sam vrh iskalo precej ostalih udeleženk SP.