Mazejeva želi na SP v Garmischu osvojiti novo kolajno

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je premor na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Parenkirchnu izkoristila za trening, nabiranje moči in počitek, saj namerava konec tedna poseči po novi kolajni. Na zdravstvene težave tekmic se ne ozira preveč, kritična pa je do uradnih merilcev časa, ki so si privoščili obilico napak.

Objavljeno
15. februar 2011 15.00
Da. O., delo.si
Da. O., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - »Zdaj že imam eno medaljo, želim pa si še več, vendar zgolj želja ni dovolj, potrebno bo tudi dobro smučati. Počutim se dobro. V ponedeljek in danes smo imeli zelo dobre pogoje za trening. Danes sem na progi Kandahar opravila tri zelo dobre vožnje in testirala tudi vezi, ki sem jih zamenjala tik pred SP. Doslej še nisem vedela, kako bo po menjavi, današnjo vadbo pa sem opravila zelo dobro in sem zadovoljna. Vse skupaj poteka v pravi smeri,« je bila zadovoljna Tina Maze, poroča STA.

Odsotne Vonnova, Rebensburgova in Hölzlova

Črnjanka je dejala, da je njeno zdravstveno stanje bistveno boljše, kot je bilo po tekmah za svetovni pokal pred SP v Zwieslu, in da čuti manj bolečin kot prej. Po današnjem uspešnem treningu je pokomentirala tudi težave nekaterih tekmic. »Celoten nemški tabor je pred dnevi zbolel. Za Lindsey Vonn pa nisem presenečena, da je odpovedala nastope, ker ji veleslalom in slalom ne gresta najbolje. Vlada v hitrih disciplinah, kjer pa ji je primat na tem SP odvzela Elisabeth Görgl. Gotovo se z vsem tem odpirajo večje možnosti, vendar se na to ne oziram. Skušala bom narediti vse, kar znam, in doseči dober izid,« je slalomski in veleslalomski nastop napovedala Črnjanka.

Ameriška smučarska zvezdnica Vonnova je odpovedala nadaljnje nastope v Garmisch-Partenkirchnu, da bi lahko v miru okrevala po poškodbi glave. Dve nemški tekmici Mazejeve pa imata zdravstvene težave; pri Kathrin Hölzl, branilki svetovnega veleslalomskega naslova, so po težavah s hrbtom odkrili virus revmatičnega obolenja, Viktoria Rebensburg, olimpijska zmagovalka, pa po gripi še ni pri močeh in je odpovedala sredino ekipno tekmo.

Težav z merjanjem časa ne bi smelo biti

Najboljša slovenska športnica lanskega leta je menila, da takih težav z merjenji časa, ki jih imajo organizatorji v Garmisch-Parenkirchnu, na SP ne bi smelo biti. »Precej sem kritična do tega vprašanja, saj se na SP to ne bi smelo dogajati. Pred prvenstvom so imeli dovolj časa, da vse testirajo in odpravijo morebitne težave. Podrobnosti ne poznam. Organizator sicer trdi, da ima vse pod kontrolo, vendar je daleč od tega in drugi menimo drugače,« je bila kratka Mazejeva.

V zaplete z merjenjem časa so bili med drugimi vpleteni kar trije vrhunski smučarji, med njimi tudi Mazejeva. Toda Mednarodna smučarska zveza (Fis) je 13. februarja zavrnila možnost, da bi bili časi, ki so jih na svetovnem prvenstvu namerili alpskim smučarjem in smučarkam ter nato uradno objavili, napačni.

Tina Maze je bila v torek 11. na superveleslalomu, prvi disciplini prvenstva. Sprva so ji po prihodu pripisali in na zaslonih v ciljni areni objavili bistveno slabši čas. Šele po slabih desetih minutah so ga spremenili na 1:25,06; pred tem je bil dobre pol sekunde slabši. Tudi pri času Švicarja Didierja Cucha, ki je bil srebrn na smuku, se je na zaslonu v cilju pojavila napaka. Ure se namreč sploh niso ustavile in so tekle naprej tudi, ko je bil Švicar že v cilju.

Protestirali tudi Italijani

Kot še poroča STA, je bilo podobnih primerov še nekaj. Po smuku na superkombinaciji 14. februarja je italijanska reprezentanca vložila protest, saj je menila, da čas pozneje srebrnega Christofa Innerhoferja ni pravilen, vendar so protest organizatorji zavrnili ter obrazložili, da so bili vmesni časi res napačni, končni dosežek pa pravilen.