Med Slovenci le zmaji v končnici EBEL

Ugank o osmerici v letošnji končnici EBEL ni več. Olimpijini hokejisti so si po dveh sušnih letih zagotovili nastop v izločilnem drugem delu tekmovanja, Jeseničanov pa zdaj drugič, odkar igrajo v odprtem avstrijskem DP, ne bo med osmerico. Nocoj so namreč doma izgubili z moštvom Graz 99ers, Medveščak pa je presenetljivo gladko zmagal v Celovcu.

Objavljeno
22. februar 2011 18.52
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice/Dunaj - Hokejisti Acronija Jesenic so ob podpori številnega občinstva vstopili v svoj teden resnice. Končnica namreč pred tekmo še ni bila izgubljena, vendar pa so že uvodne minute pokazale precej živčnosti v domačih vrstah, kar dejansko ni bilo presenetljivo: akcije niso bile tako povezane in učinkovite kot ob nekaterih prejšnjih predstavah. Hokejisti iz Gradca so pogosto pri priči zatrli domače poskuse, povrhu pa je že znano, da v tej sezoni mlado gorenjsko moštvo bolje igra na tujem kot v svoji Podmežakli. Povrhu je na nasprotni strani stalo moštvo iz Gradca, katerega igra le redko prav navduši, vendar pa zna spretno kaznovati tekmečeve napake. Prav tako je bilo vnovič tudi nocoj.

Resda uvodna tretjina še ni napovedala domačega spodrsljaja, a tudi igra ni obetala prav mirnega spanca. Posamezni poskusi članov udarne domače trojke - Roberta Saboliča, Roka Tičarja in Žige Jegliča - to pot niso botrovali golom, črne slutnje so se uresničevale. Štajerci so začeli kaznovati domačo nespretnost, obenem so prihajale novice o nenavadno prepričljivem vodstvu zagrebškega moštva pri vodilnih Celovčanih ...

Iz minute v minuto je bilo bližje spoznanje, da železarjev tokrat drugič, odkar nastopajo v EBEL, ne bo med najboljšo osmerico, četudi navijaško jedro ni vrglo puške v koruzo, vsa dvorana pa se je zbudila v zadnjih minutah, ko so vendarle tudi Jeseničani zadeli za ohranitev upanja o zasuku. Toda ves trud je bil zaman - po hitrem protinapadu so gostje spet povišali svojo prednost na dva gola, Podmežakla se je soočila z resnico o svojem moštvu, najcenejšem in najmlajšem v ligi. Niti trenerju niti akterjem na ledu ne gre pripisati krivde za neuspeh, a nekaj nespretnih potez klubskega vodstva, predvsem glede uvodne izbire vratarjev, je že od prvih dni Jeseničane potisnilo v slabše štartno izhodišče od konkurence. Navijači so svoje ljubljence nekaj minut po koncu vnovič priklicali na led in jim ob zvokih pomenljive pesmi navijačev Liverpoola - You'll never walk alone - obljubili spodbudo tudi v prihajajočem pomladnem boju za domačo lovoriko ...

Poraz za zmaje ni bil usoden

V ljubljanskem taboru niso uresničili želje o zmagi proti Medveščaku in tako že zagotovljeni končnici. A so se lotili naloge odločno in enemu najboljših moštev lige povzročali obilo preglavic na dunajskem ledu.

Branilec Henry je zadel za ljubljansko vodstvo in četudi so favorizirani gostitelji zgodbo zasukali in ušli na +2, za zmaje boja še ni bilo konec. Oba vratarja, dunajski Penker in ljubljanski Pintarič, sta imela kaj početi, Olimpijino izenačenje na 3:3 pa je bilo prigarano in glede na prikazano povsem zasluženo. Sploh je bila kakovostna raven tokrat na zgledni ravni, zmagovalca pa je odločil eden vodilnih slovenskih reprezentantov, sicer napadalec Vienne, Marcel Rodman.

Vendar pa so si zeleno-beli ob koncu oddahnili - razplet kola jim je zagotovil končnico, kamor so se uvrstili po dveh sušnih letih. Za ta uspeh jim je po koncu tekme v dunajski slačilnici čestital tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Izidi 53. kroga:

Sapa Fehervar - Linz 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
KAC Celovec - Medveščak 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)
Salzburg - Beljak 3:2 (1:2, 1:0, 0:0; 1:0)
Dunaj - Tilia Olimpija 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Acroni Jesenice - Gradec 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

                               LIGA EBEL

Lestvica O Z * T
1. KAC CELOVEC   **
53 35 6 76
2. SALZBURG   **
53 33 2 68
3. DUNAJ    **
53 31 4 66
4. BELJAK    **
53 28 5 61
5. LINZ   **
53 26 7 57
6. GRADEC   **
53 26 4 56
7. TILIA OLIMPIJA  **
53 24 5 53
8. MEDVEŠČAK  **
53 23 6 52
9. ACRONI JESENICE
53 20 9 49
10. SAPA FEHERVAR 53 20 7 47

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko

** - moštva že uvrščena v končnico