Morgenstern se je odločil glede svoje prihodnosti

Avstrijski as Thomas Morgenstern naj bi danes končal kariero, Nemec Martin Schmitt bo tudi komentator.

Objavljeno
26. september 2014 00.50
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Kot vse kaže, bo po alpski smučarki Marlies Schild kariero sklenil še en avstrijski športni šampion. Smučarski skakalec Thomas Morgenstern je namreč za danes sklical novinarsko konferenco, na kateri bo v družbi glavnega trenerja avstrijske reprezentance Heinza Kuttina in športnega direktorja Ernsta Vettorija govoril o svoji prihodnosti.

V avstrijskem dnevniku Kronen Zeitung so od ljudi, ki so blizu Morgensternu, izvedeli, da veliko znakov namiguje na konec njegove športne poti. Tako 27-letni Avstrijec menda še ni prebolel grozljivega januarskega padca na Kulmu, po katerem je sicer po enomesečnem okrevanju nastopil še na olimpijskih igrah v Sočiju, nakar je končal sezono.

Julija se je vrnil na skakalnice in na manjših je po pripovedovanju reprezentančnih kolegov vse teklo gladko, zato pa se je mučil na velikih napravah, na katerih se je tudi hitreje utrudil. Zaradi tega je pred kratkim prekinil priprave v Innsbrucku in si pri »selektorju« Kuttinu, ki je bil vrsto let tudi njegov klubski trener v Beljaku, »izprosil« daljši premor.

»V tem trenutku je vse skupaj zame noro naporno. Vsak skok je kakor tekma,« je Morgenstern za Kronen Zeitung priznal, da ga kulmski padec še zmeraj kljuva nekje v podzavesti. Zdaj je že tudi znano, da olimpijski šampion z velike skakalnice v Torinu '06 in svetovni prvak s srednje naprave v Oslu '11 ter skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezonah 2007/08 in 2010/11 ta konec tedna ne bo nastopil na tekmi za veliko nagrado FIS v Hinzenbachu.

Ne bo ga niti na finalu letošnjega poletnega »svetovnega pokala« v Klingenthalu (4. oktobra), kar naj bi bil le še en dokaz za to, da bo danes ob 12. uri v Salzburgu sporočil novico o koncu kariere. Vprašanje pa je, ali bo – če bo svoje smuči res postavil v kot – ostal v skokih kot, denimo, nemški zvezdnik Martin Schmitt, ki končuje šolanje za trenerja, poleg tega pa bo tudi strokovni komentator pri televizijski postaji Eurosport.