Muršak: Nekaj starejših igralcev gre v pokoj, priložnost bomo dobili mladi

Slovenski hokejist Jan Muršak naj bi prihodnjo sezono začel pri Detroit Red Wings v ligi NHL in tako dobil resno priložnost za dokazovanje.

Objavljeno
07. junij 2011 12.20
Posodobljeno
07. junij 2011 12.30
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Maribor - V Sloveniji se te dni mudi tudi drugi slovenski hokejist, ki je zaigral v najmočnejši ligi na svetu NHL, Mariborčan Jan Muršak. Slednji bo poletni premor porabil predvsem za priprave, nekaj malega tudi za počitek in oddih. Kot pravi, bo prihodnjo sezono že začel pri Detroit Red Wings, torej v ligi NHL in ne v AHL, kjer je začenjal doslej, poroča STA.

Muršak je kariero začel pri domačem klubu HDK Maribor v sezoni 2003/2004. V sezoni 2005/2006 je igral v češki mladinski ligi za HC Česke Budejovice, od sezone 2006/2007 pa igra v nižji severnoameriški ligi AHL za klub Grand Rapids Griffins, podružnično ekipo Detroit Red Wings, s katerim je leta 2007 podpisal dolgoročno pogodbo.

Že letos je bil med rezervnimi igralci rdečih kril

V prvi sezoni pri klubu Grand Rapids Griffins po slabšem začetku v nadaljevanju sezone ni dobil več veliko priložnosti, v svoji drugi sezoni pa se je izkazal s štiriindvajsetimi goli in osemnajstimi podajami na 79 tekmah, zato je bil za končnico lige NHL sezone 2009/10 uvrščen med rezervne igralce rdečih kril, ki nadomestijo morebitne poškodovane hokejiste.

Zaradi poškodbe Dannyja Clearyja je bil vpoklican v klub Detroit Red Wings, debitiral je 28. decembra 2010 proti klubu Colorado Avalanche. Tako je kot drugi slovenski hokejist zaigral v ligi NHL, po Anžetu Kopitarju leta 2006. Svoj prvi gol v ligi NHL je dosegel 11. januarja 2011 na gostovanju pri klubu Colorado Avalanche. Po štirinajstih tekmah ga je klub ob okrevanju Pavla Dacjuka vrnil v Grand Rapids Griffins, toda kmalu je bil vpoklican nazaj in z moštvom Detroit Red Wings podpisal dveletno pogodbo.

»Minula sezona se je zame začela odlično, že na pripravah sem prikazal dobro pripravljenost, tudi prve tekme so bile na visoki ravni. Okoli Božiča so me poklicali v prvo ekipo in zelo sem bil vesel priložnosti, ki sem jo dobro izkoristil. Odigral sem 19 tekem in takoj zatem so mu ponudili novo pogodbo za naslednji dve leti. Vesel sem, da se je to zgodilo že takrat, da se mi zdaj ni potrebno obremenjevati s tem,« je na novinarski konferenci v Mariboru dejal Muršak, poroča STA.

Ima malo treme, a pripravljen je dobro

Po njegovih besedah, naj bi prihodnjo sezono začel že v NHL, torej v ekipi Detroita. »Res je, po besedah generalnega menedžerja ekipe naj bi sezono že začel v prvi ekipi, torej v NHL. Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Letos sem imel vsaj na začetku v NHL malo treme, a pripravljen sem dobro. Že lani bi lahko vso sezono igral v ligi NHL. Detroit ima izkušeno ekipo, nekaj starejših igralcev, ki se bodo letos upokojili, in mladi bomo dobili priložnost,« je nadaljeval Muršak, ki je v finalu lige NHL letos kot zmagovalca vidi Vancouver: »Vseskozi, čez celo sezono so bili najboljši. Mislim, da bodo tudi na koncu zmagali.«

Žal mu je, da zaradi klubskih obveznosti letos ni mogel pomagati slovenski hokejski reprezentanci. »Seveda, zelo rad bi igral za reprezentanco, čeprav pa je Detroit moja prva ekipa in moram upoštevati njihove želje. Pri njih sem v končnici čakal na priložnost, a je žal nisem dobil. Za reprezentanco bodo še priložnosti, nadvse rad bi pomagal ekipi do še boljših izidov,« je še povedal Muršak, ki se v ZDA v prostem času najraje sprošča z ribolovom: »Čeprav rad gojim vse športe, tudi tukaj bom na pripravah igral golf in tenis, prav tako bom boksal, pa je ribarjenje tisto, ki me sprošča. Zaenkrat lovim s čolna, rad pa bi se naučil tudi muharjenja.«

Na pripravah trenutno vadi skupaj z Mitjo Robarjem pod budnim očesom kondicijskega trenerja Aleša Voha. Konec junija računa, da si bo lahko privoščil teden dni oddiha na morju, v ZDA pa se bo vrnil konec avgusta. Nova sezona v NHL se bo začela 7. oktobra.