Nad SZS nov velik črn oblak, Ulaga pa razmišlja o nagrajevanju

Pred redno letno skupščino SZS je predsednik Primož Ulaga predstavil nekatere napovedane spremembe v statutu.

Objavljeno
17. september 2013 17.24
Slovenija.Ljubljana.16.03.2010 Primoz Ulaga na tiskovni konferenci pred zacetkom svetovnega prvenstva v poletih.Foto:Matej Druznik/DELO
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana - Predsednik Primož Ulaga in direktor Jurij Žurej sta predstavila nekatere napovedane spremembe statuta, ki jih bodo obravnavali na sredini letni skupščini Smučarske zveze Slovenije (SZS), in hitro dalal vedeti, da utegne biti razprava ob tej točki še kako burna

Med napovedanimi spremembami namreč v oči bode namera o nagradah oz. provizijah za dobro in aktivno delo vodilnih na zvezi. »Osnovne spremembe so organizacijske narave, ki naj omogočijo prilagoditev organizacije glede na potrebe procesov. Ne gre samo za nagrajevanje predsednika, ampak vseh oseb, ki opravljajo določeno delo. A to ne bo avtomatično, ampak šele potem, ko izvršilni odbor presodi, da je nekdo izpolnil določene naloge in da je primerno, da se za to da nagrada,« je predlagane spremembe utemeljil direktor Žurej.

Znano je, da se Ulaga že vse od začetka zavzema za profesionalizacijo predsedniške funkcije, zaradi česar ga je v intervjuju za Dnevnik okrcal tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, sicer pa član izvršnega odbora SZS, Janez Kocijančič. Slednji je med drugim dejal, da so »seje izvršilnih odborov izsiljene«, namignil na nesprejemljive provizijske posle, ki se dogajajo na zvezi in zatrdil, da ni mogoče združiti funkcije odločanja s pridobitveno funkcijo. »V tem primeru bi lahko govorili o sovražnem prevzemu zveze,« je za Dnevnik nekaj hudih obtožb na račun Ulage izrekel Kocijančič.

Ulaga objave ni komentiral in dejal, da intervjuja ni prebral. »Imam kaj pokazati, številke govorijo same zase. Če se bi ljudje spustili v srž zgodbe, bi lahko videli, da smo v teh kriznih časih naredili korak naprej. Pričakoval sem še več, a glede na prihodke sem zelo zadovoljen. Pri nordijcih smo praktično zapolnjeni, sponzorji so prisotni, tudi pri alpincih je dobro. Od daleč spuščati puščice je lahko, a dejstvo je, da se jaz na svojem mestu ukvarjam s starimi grehi. Želim si zmanjšati stroške, a imam zaradi tega velike težave. A zdi se mi logično, da si kot predsednik vzamem pravico, da želim nekaj ukreniti glede tega. Predsednik je nekdaj le priskrbel denar in nikoli ni aktivno sodeloval v procesih, ki so dnevni. Mi pa želimo to spremeniti, želimo nekaj izboljšati,« je povedal Ulaga.

Predsednik je ob tem poudaril, da so doslej na zvezi povečali sponzorske prilive za pol milijona evrova, uspešno zmanjšali stroške skupnih služb s 27.000 na 22.000 € mesečno. Sta pa z direktorjem opozorila na novo hudo težavo. Konec septembra zvezi namreč zapade kredit v višini 931.000 € pri Factor banki, ki je v postopku likvidacije. Žurej je pojasnil, da je zdaj na SZS prioriteta reprogramiranje tega kredita, sicer zvezi zares grozi črn scenarij.

Dogajanje na zvezi je bilo v zadnjem obdobju, zlasti na sejah izvršnega odbora, precej burno, saj se mnogi člani niso strinjali s predsednikovimi nenadnimi odločitvami (denimo o odslovitvi direktorice Barbare Kürner Čad ter nenadnem imenovanju Jurija Žureja). Tudi med predstavniki klubov ni čutiti pretiranega zadovoljstva. Zanimivo bo slišati, kako se bodo odzvali na namero o nagrajevanju predsednika, ko pa njihovi tekmovalci pogosto sami vlagajo svoja sredstva za uresničitev zastavljenih programov. Vseeno ni pričakovati, da bo na skupščini že prišlo do glasovanja o zaupnici. Bržkone se bo ta scenarij zgodil na januarski volilni skupščini.