Tekme najprej v Münchnu in Moskvi, Quebec še vprašljiv

V želji, da bi smučanje približali navijačem, bo FIS v prihodnjih letih vse več tekem izvedla v središču velemest.

Objavljeno
16. november 2011 17.40
Posodobljeno
16. november 2011 17.54
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
München - Smučarske tekme v središčih velemest so eden od poskusov Mednarodne smučarske zveze (FIS), kako zimske športe bolj približati navijačem. Mestne preizkušnje smučarjev tekačev ali deskarjev v zadnjih letih niso več nekaj posebnega, sledijo pa jim tudi alpski smučarji. FIS namerava takšne tekme v Münchnu in Moskvi prirejati vsaj še pet let, piše STA.

»Mestne preizkušnje želimo utrditi v koledarju svetovnega pokala. Za München in Moskvo imamo petletne načrte,« je danes v barvarski prestolnici razkril direktor FIS Günter Hujara. Premiera tekme v olimpijskem parku v Münchnu je bila januarja letos velik uspeh s 25.000 gledalci, prva ponovitev bo že na prvi dan novega leta 2012.

V prihajajoči izvedbi se bo 1. januarja pomerilo 16 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v skupnem seštevku svetovnega pokala, tekma pa bo potekala po sistemu izpadanja. V Moskvi bo februarja nato na sporedu še tekma v paralelnem slalomu.

»Zamisel je preprosta. Smučanje moramo približati gledalcem in vsako leto želimo več navijačev,« je dejal Hujara in razkril, da si nekaj podobnega želijo tudi ob uvodu sezone v Severni Ameriki. Pogovori v New Yorku so bili za zdaj neuspešni, več posluha za zamisli krovne smučarske organizacije pa imajo v kanadskem Quebecu.