Nič več heca, pred vrati so OI

Mariborčan Filip Flisar je dobro formo potrdil na pripravah v Čilu, kjer je bil hitrejši od slovenskih smukačev.

Objavljeno
24. september 2013 01.14
Slovenija, Maribor, 12.102.2012 - FLISAR Filip foto:Tadej Regent/Delo
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Filip Flisar se je pred novo sezono tekem svetovnega pokala v »ski krosu« vrnil k svojim smučarskim koreninam in se po dolgih letih spet posvetil alpskemu smučanju. A le za tri tedne v La Parvi, kjer je treniral skupaj s slovenskimi smukači. Še kako jim je dal misliti, ko je vse po vrsti premagal na svoji prvi tekmi smuka po petih letih.

Prepoznavni Mariborčan je bil sicer navdušen nad tritedenskimi pripravami v Čilu, užival je med reprezentanti, svojimi dobrimi prijatelji. Tudi trening je bil eden najbolj kakovostnih doslej. »Treniral sem po njihovem programu: smuk, superveleslalom, veleslalom, delal sem teste drsnih oblog. Zares so bile priprave odlične, ustvaril sem dobro bazo za sezono,« je bil po vrnitvi z južne poloble zadovoljen Flisar. Resda ni imel možnosti, da bi treniral tudi na kakšni progi za smučarski kros, tako kot denimo lani na Novi Zelandiji, vseeno pa ocenil, da so bile letošnje priprave bolj produktivne.

Očitno tako zelo, da je bil na prvi tekmi južnoameriškega pokala v La Pravi hitrejši tako od Andreja Šporna kot Roka Perka, pa tudi nekaterih vrhunskih nemških in francoskih smukačev, denimo bronastega s SP v Schladmingu Davida Poissona in Adriena Theauxa. Potem ko je šele v zadnjem trenutku dobil dovoljenje za štart, saj ni imel več veljavne kode FIS za nastop na tekmah alpskega smučanja, je s številko 63 osvojil peto mesto in s svojim podvigom dvignil kar nekaj prahu. Eni so bili nad njim navdušeni, drugi bolj zaskrbljeni nad formo slovenskih smučarskih reprezentantov.

Toda Flisarja razplet ni presenetil, prav tako ne slovenskih smučarjev. Že na treningih so videli, kako hiter je, vedeli so tudi, da kot tekmovalec v smučarskem krosu obvlada vse prvine hitrih disciplin. Ves čas tekmuje na superveleslalomskih smučeh, ne boji se hitrosti, še kako pomembno je na njegovih tekmah drsenje, tudi skoke obvlada. Za razliko od smukačev se bori še s tremi tekmeci na progi. »Zdaj sem utišal vse, ki so govorili, da v alpskem smučanju nisem imel možnosti in zato šel v 'ski kros'. Meni osebno se to, da sem bil hitrejši, ne zdi nenavadno, prav tako ne drugim slovenskim tekmovalcem. Ljudje, ki nimajo pojma o smučarskem krosu, pa se zdaj čudijo, kako je to mogoče,« je še pristavil Flisar.

Ga po tritedenski vrnitvi v alpsko smučanje kaj grabi, da bi še nastopil na kakšni tekmi smuka? »Hja, seveda me, saj imam rad hitrost in adrenalin, toda ... Seveda ne bom zapustil smučarskega krosa. Bomo videli, če se ponudi še kakšna priložnost,« možnosti Flisar ni povsem odpisal. Ob oslabljeni bazi slovenskih alpskih smučarjev to niti ni tako slaba ideja. Njegova dobra pripravljenost je lahko tudi v razmislek trenerjem alpskih smučarjev o uspešnosti njihovega dela. Flisar je očitno v le nekaj letih, odkar se je »osvobodil strogih alpskih okovov«, kot se je nekdaj izrazil, napravil večji napredek kot njegovi nekdanji sotekmovalci pod vodstvom alpske stroke.

Zanimivo bo videti, kako se bo ta alpski trening odrazil v njegovi sezoni v smučarskem krosu. Brkati Mariborčan se je pohvalil, da je bil letos poleti zelo priden in trdo treniral kondicijo. »Lani je bilo po osvojenem globusu poletje noro, veliko sem se ukvarjal s sponzorji in medijskimi obveznostmi, trpela je priprava, kar se mi je med sezono tudi poznalo. Letos pa sem rekel, da ni več heca, prihaja olimpijska sezona,« je povedal smučar, ki je vadil pod budnim očesom kondicijskega trenerja Marka Borka.

Pred novo sezono se je končalo tudi sodelovanje s trenerjem Aljošo Planteujem, s katerim je v zadnjih dveh sezonah osvajal največje uspehe. Ker se je preselil na Bali, bo Flisar odslej delal s Primožem Vrhovnikom, ki vodi slovensko reprezentanco v smučarskem krosu. »Ne vidim razloga, da ne bi klapalo. Z Aljošo sva se dobro ujela, imela sva zelo prijateljski odnos, kar pa na najvišji ravni ni tudi vedno najbolje,« je še zrelo priznal Flisar, po novem tudi zastopnik smučarjev prostega sloga v odboru tekmovalcev pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).