Noče medijske vojne z Marit Bjørgen

Najboljša slovenska tekačica Petra Majdič je bila po sobotnem treningu na Holmenkollnu spet nasmejana do ušes. Po 3. mestu v četrtkovem šprintu se ji je s pleč odvalila velika skala. Danes ob 13. uri jo sicer čaka nova preizkušnja na SP, 10 km klasično.

Objavljeno
27. februar 2011 22.54
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Oslo – »Zdaj, ko imam kolajno že v žepu, je vse lažje. Veselim se naslednje tekme,« je 31-letna Brinjčanka med drugim zaupala v pogovoru pred današnjo 10-kilometrsko preizkušnjo v klasičnem slogu, na kateri bo spet v širšem krogu favoritinj.

Z bronasto kolajno v šprintu ste dobili potrditev, da ste izvrstno pripravljeni, kajne?

Nedvomno. A že to, da si spet želim teči, je dober znak. Na treningu z Robertom Slabanjo, ki me je prišel sem spodbujat, sem neizmerno uživala. Malo sva obujala stare čase, se spominjala, kako je bilo pred dvajsetimi leti. On mi je kakor oče, ki te ima zmeraj rad. Ne glede na to, ali si dober ali slab.

Kako ocenjujete svoje možnosti za današnjo tekmo. Ste sposobni seči po novi žlahtni kovini?

Na SP jo imaš ali pa nimaš, vse ostalo nič ne šteje. Na žalost je tako, da že čez nekaj mesecev nihče ne bo vedel za Vesnino četrto mesto. Tudi pokrovitelje zanima samo to, ali imaš kolajno. Nič drugega. Prav zato bom tudi na 10-kilometrski preizkušnji napadla.

Katere so po vašem mnenju glavne favoritinje?

Na dvojnem zasledovanju so Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk in Therese Johaug v klasičnem koraku letele kot »snete skire«. Malce me pomirja, da Aino-Kaisa Saarinen v tem delu ni bila ekstremno hitra; tudi Charlotte Kalla ni bila tako suverena kot še v Drammnu. Marsikaj se da doseči, toda po drugi strani so bile najhitrejše tri tekačice razred zase. Če bodo znova tako močne, bo za druge zmanjkalo kolajn.

Pred šprintom je bila edina taktika popolni napad. Kakšno ste sko vali za 10-kilometrsko preizkušnjo?

To bo povsem drugačna tekma, povsem nova zgodba. Verjetno ne bom začela na polno, ampak bom ritem stopnjevala postopoma. Treba bo pravilno razporediti moči, veliko bo odvisno tudi od smuči. Na žalost napovedujejo temperature okrog nič stopinj, zaradi česar jih bo toliko težje ustrezno pripraviti.

Norveški novinarji so vas spet »napadli«, ker ste se pred dnevi dotaknili njihove zvezdnice Marit Bjørgen oziroma njenih zdravil proti astmi.

Sem jih takoj postavila na realna tla in jim rekla, naj nehajo delati vojno. Svetovala sem jim, naj o tem raje vprašajo njo in strokovnjake, mene pa naj pustijo pri miru. Če bodo še naprej tako napihovali zgodbe, bodo resnično dosegli, kar verjetno hočejo – nas spreti med seboj.

Je bil to del psihološke vojne proti vam?

To je neumnost. Kar se me pogovarjamo med seboj, zadeva le nas. Če pa smo že pri Marit, je baje sama izjavila, da je zaradi zdravil za 20 odstotkov hitrejša. A poglejte malo naokoli: tu je 100.000 Norvežanov, ki si želijo, da Bjørgnova zmaga na sleherni tekmi. Sama lahko še tako skačem po trepalnicah, pa ji ne bodo prepovedali teh zdravil.

Še kaj podoživljate šprint?

Če sem iskrena, ga še vedno, čeprav opažam, da je drugim v ekipi – še posebej Vesni – hudo pri srcu. Zato tudi sama nimam prevelikega veselja, da bi proslavljala osvojeno kolajno in ji tako dodatno natresla sol na rano.