Ob slovaškem slavju slovenske lisičke opozorile nase

Petra Vlhova potrdila izjemno pripravljenost in osvojila lovoriko. Meti Hrovat stopničke pred domačim pragom.

Objavljeno
16. februar 2020 20.00
Posodobljeno
16. februar 2020 23.12
Domačinka Meta Hrovat je bila vodilna slovenska junakinja Zlate lisice 2020.  FOTO: Matej Družnik/Delo
Kranjska Gora - Dvodnevno gostovanje lisičk na Gorenjskem je ponudilo lepo prireditev, skupno si je obe tekmi ogledalo 10.000 navzočih, skoraj polovica teh je prišla s Slovaškega podpreti svojo zvezdnico in športnico lanskega leta pod Tatrami – Petro Vlhovo. Sijajna smučarka je po sobotnem 2. mestu, ko je bila od nje boljša Alice Robinson, smučarski fenomen z Nove Zelandije, ter včerajšnji zmagi osvojila lovoriko Zlate lisice. Nase pa so opozorile tudi slovenske reprezentantke. Med njimi najbolj domačinka Meta Hrovat, tretjeuvrščena v sobotnem veleslalomu.

Drugič doslej se je med svetovno elito uvrstila na stopničke. »Tistih stopničk pred dvema letoma v Lenzerheide se bom vedno rada spominjala, ker so bile pač prve, teh tukaj pa zavoljo domače proge,« je bila nasmejana ob uspehu na prizorišču, ki je nekaj minut hoje oddaljeno od njenega doma. In četudi včerajšnje 11. mesto ni botrovalo takšnemu navdušenju množice v ciljni areni, je bila deležna čestitk, ne nazadnje je to njena doslej tretja najboljša uvrstitev na slalomskih tekmah.

image
Petra Vlhova je bila z 2. mestom v veleslalomu in zmago v slalomu najboljša na 56. Zlati lisici. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Res sem prestala prav poseben konec tedna. Veste, po tisti soboti mi ni bilo lahko zaspati. Dolgo so se mi prepletale misli, adrenalin doživetega je bil močan,« je dejala ob slovesu z Zlato lisico 2020, sicer pa se po zadovoljstvu z opravljenim v veleslalomu ozrla tudi k tej pisani nedelji. Na prvi progi je bila 10., tekmo je sklenila na mestu nižje. V obeh nastopih je sicer opravila nekaj brezhibnih zavojev, za vrhunski izid bi morala včeraj smučati na še višji ravni.

3

postaje so še do konca sezone pred smučarkami v tehničnih disciplinah


»Nekaj zavojev je bilo res dobrih, lahko bi se mi na koncu tekma razpletla s kakšno višjo uvrstitvijo, a lahko tudi z nižjo. Na ciljni strmini, kjer bi morala biti najhitrejša, pa mi ni šlo vse po željah,« je strnila misli, toda ob tem dodala, da se bo po tej lepi letošnji Zlati lisici sproščeno in tudi dovolj samozavestno lotila sklepnega dela sezone. Pred smučarkami so še tri postaje v tehničnih disciplinah, naslednja bo 7. in 8. marca v Ofterschwangu na Bavarskem.

image
Meta Hrovat (v sredini) je na veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori zasedla tretje mesto, ki si ga je delika z Wendy Holdener (desno), zmagala je Alice Robinson (levo), druga je bila Petra Vlhova. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Robnikova najboljše doslej


Tudi Tina Robnik, 28-letna reprezentantka iz Luč v Zgornji Savinjski dolini, je nasmejano zapuščala prizorišče letošnje Zlate lisice. Zablestela je namreč v sobotnem veleslalomu in s 6. mestom dosegla svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu doslej. Toda očitno ji podkorenska strmina, tokrat odlično pripravljena navzlic višjim temperaturam kot ponavadi, ustreza. Ko so pohorske lisičke tu gostovale pred dvema letoma, je bila 7., kar je bil tako do te sobote njen najvidnejši dosežek. Tokrat se je prav sproščeno pognala po strmini, ki pri navadnih smrtnikih zbuja spoštovanje, smučišču pa pripada oznaka – le za tiste najbolj utrjene. »Opravila sem res kakovosten trening v zadnjem mesecu, zato se mi ni bilo treba ničesar bati,« ni skrivala.

image
Tina Robnik je na veleslalomu le za šest stotink zaostala za uvrstitvijo na oder za zmagovalke. FOTO: Matej Družnik/Delo


Primorka Ana Bucik se počasi približuje želeni ravni, po sobotnem 14. mestu, za njo najvišjem doslej v veleslalomu, je bila včeraj 21., s Hrovatovo sta bili edini Slovenki v finalni predstavi trideseterice slalomistk. »Opažam premik navzgor, zlasti v soboto se nisem ustrašila napadati na progi,« je dejala svetlolasa Goričanka. Očitno se zdaj v veleslalomu počuti bolj samozavestno, samokritično se je ozrla k svojim slalomskim predstavam in si očitala premalo hitrosti: »Ni izrazitih napak, a moj tempo smučanja je v slalomu prepočasen. To bom morala izboljšati.«
 

Jutri v Delu pogovor z Vlhovo


Zelo hitra pa je bila vnovič Vlhova. Z njo bomo poseben pogovor objavili v torkovi izdaji Dela, gre za prvo zvezdnico slovaškega športa, ki se je tako kot denimo v Zagrebu, Flachauu in Lienzu tudi v Kranjski Gori počutila kot doma – včeraj jo je tako kot dan prej spodbujalo prek 2000 razposajenih in glasnih rojakov. Ti so se prešerno razveselili njenega novega uspešnega vikenda, a sprva včeraj tudi obmolknili, ko je vodilna s prve proge in zelo hitra tudi v drugo, Švedinja Anna Swenn Larsson, odstopila tik pred ciljem. Tudi zanjo pa je bila ta podkorenska tekma prav posebna, saj ji smuči pripravlja Slovenec Jaka Poje. Tu si je želela odmeven dosežek, zato je bila po nesrečnem razpletu neutolažljiva.