Ob Slovenkah kmalu vsa elita

Slovenska tekaška reprezentanca bo v Val Senalesu nadaljevala z višinskimi pripravami na tekme svetovnega pokala.

Objavljeno
10. oktober 2013 23.00
Slovenia Ljubljana 19.01.2013. Marko GRACER. Foto:Leon VIDIC/DELO
T. V., šport
T. V., šport
Jedro izbrane vrste se je sicer danes zbralo na uvodni predstavitvi sezone vseh reprezentanc Smučarske zveze Slovenije, zbor v domovini pa je prišel ravno med selitvijo med enim in drugim višinskim snežnim treningom, ki jim je na Dachsteinu prinesel idealne razmere. Ker bodo namreč zimske olimpijske igre 2014 na precejšnji višini, so se vse reprezentance temu letos primerno prilagodile, slovenska je denimo skoraj vsako priložnost za trening izkoristila za bivanje na višini okoli 1500 m, pravi trener Marko Gracer, dokaj podobna slika pa je tudi drugod po Evropi. Prav Val Senales bo namrče prihodnje tedne središče večine najboljših svetovnih ekip.

Nemci so se konec septembra zbrali na vzdržljivostnih testih v Oberhofu, ki bodo igrali pomembno vlogo pri določitvi reprezentance za svetovni pokal, za tem pa so se za tri tedne že odpravili v Val Senales. Enako pot bodo v kratkem zbrali tudi Finci, ki so 8. t.m. končali treninge v Ramsauu, kjer je med drugim Aino Kaisa Saarinen dobila tekmo na rolkah. Po krajšem počitku doma bodo najprej odpotovali za teden v Livigno, nato pa v Val Senales, kjer bodo do 1. novembra. Muonio pa bo njihova zadnja postaja pred svetovnim pokalom. »Priprave na večji nadomorski višini so letos naša prioriteta. Livigno bo za nas to sezono domala drugi dom,« je potrdil trener Magnar Dahlen.

V Val Senalesu so ta čas že Italijani, ki se bodo še enkrat vrnili med 20. in 28. t.m., za razliko od večine pa ne načrtujejo odhoda v Skandinavijo vse do uvodne tekme svetovnega pokala v Kuusamu. Čez šest dni v Livigno odhajajo Norvežani, ki bodo smučine v Val Senalesu preizkušali med 22. oktobrom in 6. novembrom, uradno pa se bo sezona zanje začela 22. novembra na tekmah FIS v Beitostolnu, kjer se bodo za mesto v štafeti potegovala tudi slovenska dekleta. Švedi so se septembra razdelili med Dobbiaco (moški) in Ramsau (ženske) in se v Val Senales in Livigno prav tako selijo 15. t. m., njihov trener Rikartd Grip pa bi rade volje videl, če bi se pripravljalno obdobje podaljšalo še za kakšen mesec. Emil Jönsson je namreč imel virusno infekcijo, Anna Haag težave z Ahilovo peto, Daniel Richardsson pa tudi še okreva po nesreči sredi poletja. Švicarji ta čas trenirajo v domovini, v Italijo pa se bodo premaknili 22. t.m.