Rjoju Kobajaši ubranil zmago v Oberstdorfu, najboljši Slovenec Domen Prevc

Najmlajši od bratov Prevc uvodno tekmo 68. novoletne turneje v Oberstdorfu končal na devetem mestu.

Objavljeno
29. december 2019 17.01
Posodobljeno
29. december 2019 20.43
Japonski as Rjoju Kobajaši je prepričljivo ubranil zmago v Oberstdorfu. FOTO: AFP
Ljubljana – Japonski skakalni zvezdnik Rjoju Kobajaši je najbolje odrinil v 68. novoletno turnejo. Na uvodni postaji v Oberstdorfu je ponovil lanski podvig in znova prepričljivo zmagal. Od Slovencev se je z devetim mestom najvišje zavihtel Domen Prevc.


Aschenwald za 5,5 metra preskočil Prevca


Za slovenski tabor se tekma ni začela po željah. Timi Zajc (123 m) je namreč za las – za pičle 0,6 točke – izgubil dvoboj na izločanje proti Rusu Jevgeniju Klimovu (122,5 m).

Svojemu neposrednemu tekmecu je moral premoč priznati tudi Anže Lanišek (125 m), od katerega je bil za 6,9 točke boljši Japonec Jukija Sato. Krajšo je potegnil tudi Peter Prevc (127 m), ki je bil 5,5 metra krajši in 14,5 točke slabši od Avstrijca Philippa Aschenwalda. Najstarejši od bratov Prevc je sicer v poskusni seriji navdušil z drugo oceno.
image
AFP Peter Prevc je imel drugo oceno poskusne serije. FOTO: AFP


Od naših se je neposredno v finale uvrstil le Domen Prevc (129,5 m), ki je »nokavtiral« Bolgara Vladimirja Zografskega (110 m). Po prvem »polčasu« je držal 12. mesto. Kot srečni poraženci so si nastop v drugi seriji zagotovili tudi Anže Lanišek (22.), Peter Prevc (23.) in Timi Zajc (25.).

Nastop pa se je povsem ponesrečil Tilnu Bartolu (106 m), ki je bil brez možnosti proti Nemcu Stephanu Leyheju (124 m). Od tekme se je poslovil na zadnjem 49. mestu, potem ko so Poljaka Jakuba Wolnega diskvalificirali.


V drugi seriji nastopili bolje kot v uvodni


V finalu so Slovenci stopnjevali svoje nastope: Timija Zajca je odneslo do 129 metrov, Peter Prevc, ki je imel znova težave po doskoku, je poletel do 135 metrov, le meter krajši je bil Anže Lanišek, enako daljavo kot »Žaba« pa je dosegel tudi Domen Prevc.

Najmlajši od bratov Prevc je v finalu pridobil tri mesta, tako da je uvodno tekmo 68. novoletne turneje končal kot deveti. »Z uvrstitvijo sem zadovoljen, rezerv pa je še nekaj, ampak grem naprej z mirno glavo in v pričakovanju vse boljših rezultatov,« je izjavil 20-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, potem ko je dosegel svojo doslej najboljšo uvrstitev v tej sezoni.

Anže Lanišek je napredoval do 17. mesta, Peter Prevc je pristal na 21., Timi Zajc pa na 24. mestu.

Zmago je ubranil japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši (138 m in 134 m), ki je za 9,2 točke preskočil drugouvrščenega Nemca Karla Geigerja (135 m in 134 m). Na najnižjo stopnico odra za najboljše je skočil Poljak Dawid Kubacki (132 m in 133 m), ki je na nehvaležno četrto mesto potisnil Avstrijca Stefana Krafta (131 m in 132 m).

Jutri imajo skakalci prosti dan, turneja se bo z uradnim treningom in kvalifikacijami pojutrišnjem nadaljevala v Garmisch-Partenkirchnu.
 
Rezultate lahko spremljate tukaj