Olimpija ima pred tekmeci z Jesenic le še točko prednosti

Hokejisti Tilie Olimpije so v v 46. razširjene avstrijske lige Ebel prišlI do pomembne zmage nad Beljkom (4:1), ki jih ohranja v boju za nastop v končnici. Po izvajanju kazenskih strelov pa so Jeseničani ugnali Dunaj (3:2) in tako za Ljubljančanom zaostajajo le še eno samo točko.

Objavljeno
06. februar 2011 20.04
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Ljubljana - Čeprav je bilo še pred mesecem dni videti, da so si Ljubljančani že zagotovili končnico, so si v zadnjih tekmah s serijo porazov sami otežili boj in dovolili Jeseničanom, da se jim približajo le na točko zaostanka. Po polomu proti zadnjeuvrščeni Sapi v prejšnjem krogu so se tako morali reševati na tekmi z Beljačani, poroča STA.

Začetek je bil za zeleno-bele naravnost sanjski. Že po 11 sekundah je namreč vratar gostov Gert Prohaska pobiral plošček iz svoje mreže, potem ko ga je presenetil Matt Higgnis. Olimpija je tudi nadaljevala poletno, si priigrala še nekaj priložnosti, izid pa se ni spremenil. Vse do šeste minute, ko so imeli domači na ledu igralca več. Po le štirih sekundah je z modre črte močno udaril Žiga Pavlin, Jure Stopar pa je spremenil smer ploščku in ga poslal v gol. Po drugem prejetem zadetku so gostje v vrata poslali Bernharda Starkbauma, domači so nadaljevali z rahlo premočjo, novega zadetka pa ni bilo. Tri minute pred koncem prvega del je glavni sodnik z zamudo, potem ko se je dolgo pogovarjal z gostujočimi igralci, dosodil Tomiju Mustonenu petminutno in disciplinsko kazen zaradi domnevne visoke palice. Odločitev je vrgla iz tira domače, ki so prednost Beljaka 5-3 sicer zdržali, gol pa prejeli tik pred koncem tretjine, ko so imeli na ledu še igralca manj.

Kazen Mustonenu se je zavlekla še v uvodni minuti druge tretjine, a so se domači ubranili brez zadetka. Nato so si pripravili nekaj lepih priložnosti, ki pa so vse po vrsti ostala neizkoriščene. Pri neuspešnih poskusih je bil v ospredju Petr Šachl, ki je med drugim zadel vratnico, en strel mu je ubranil Starkbaum, v 37. minuti pa je vse delo s preigravanjem opravil Žiga Pance, Šachl pa je z enega metra zadel vratarja. Gostje so bili nevarni še z igralcem manj, ko je v prodor pobegnil Matthew Ryan, a se je izkazal Matija Pintarič. Domači vratar pa je bil na pravem mestu tudi ob poskusih Michaela Raffla, tako da se je drugi del končal brez golov.

Na začetku zadnjega dela je za olajšanje z novim zadetkom poskrbel Higgins, potem ko je domača ekipa zdržala dve minuti z igralcem manj. A so se Ljubljančani vseeno morali potruditi za dve točki. V zadnjih desetih minutah je namreč Beljak silovito pritisnil, streli Raffla, Ryana in Dereka Damona pa so postali plen Pintariča. Beljak je napadal še ob zadnji prednosti igralca več, a brez uspeha, nazadnje pa so se gostje odločili za igro brez vratarja in s šestimi igralci v polju. Šachl je prazen gol izkoristil pol minute pred koncem in tako dokončno potrdil dve pomembni točki.

Jeseničani slavili po kazenskih strelih

Jeseničani so v prejšnjem krogu, ko so po 18 neuspešnih poskusih v tem tekmovanju le dosegli prvo zmago v Salzburgu, spet prišli v boj za končnico. Tekmecem iz Ljubljane so se približali le na točko zaostanka, vendar jih je danes čakalo novo težko gostovanje pri ekipi z vrha lestvice, saj so se odpravili na Dunaj.

Trener domačih Kevin Gaudet je bil precej nejevoljen zaradi številnih poškodb, ki tarejo njegovo moštvo. Gorenjska ekipa je na Dunaj pripotovala le brez Marca Cavosieja, igralci pa so bili pred tekmo sila samozavestni in prepričani v nov uspeh.

Za razliko od preteklih gostovanj v avstrijski prestolnici, ko so domači silovito napadli od prve minute, je bilo tokrat precej drugače. Hokejisti Acroni Jesenic so začeli odločno in že po štirih minutah izsilili izključitev na domači strani, a je številčna prednost železarjev trajala manj kot minuto, saj so sledile številne kazni na obeh straneh, za goste pa sta bili v sedmi minuti pomembni dve na domači strani, saj so to prednost znali unovčiti, po lepi akciji je zadel Matevž Erman. Gostitelji so vrnili udarec prav tako ob dveh igralcih več na ledu, ob ostalih izključitvah pa sta bili obe obrambi zanesljivi, svoje pa sta dodala še oba vratarja, Jürgen Penker in Michal Fikrt.

Tudi v drugih 20 minutah so se morali varovanci Heikkija Mälkiäja večkrat braniti z igralcem manj, delo pa so opravili brezhibno, čeprav Dunaj slovi po najboljšem izkoristku številčne prednosti. Ko je že vse kazalo, da se bo drugi del končal brez zadetkov, je za drugi plošček v domačih vratih poskrbel Robert Sabolič ob igralcu več, z vodstvom pa so gostje nakazali, da bi se še en večer lahko končal uspešno.

Svoje načrte so imeli tudi gostitelji, ki so v zadnjem delu močno pritisnili, obresti pa so poželi na polovici zadnjih 20 minut, ko je Marcel Rodman izkoristil edino napako v obrambi železarjev. Drugače je bila obramba vselej na mestu, veliko zaslug pa ima vnovič eden izmed junakov Fikrt. Redni del tako ni prinesel zmagovalca, tako kot tudi ne podaljšek, kjer so bili oboji zelo oprezni, pri kazenskih strelih pa se je železarjem le nasmehnila sreča, tako da so se tudi z Dunaja vrnili s polnim izkupičkom in minimalnim zaostankom za osmim mestom.

Kot še poroča STA, bodo v naslednjem krogu Ljubljančani v torek gostovali v Gradcu, medtem ko se bodo Jeseničani v domači Podmežakli pomerili s Sapo Fehervar.

Izidi 46. kroga:
Medveščak - Black Wings Linz 4:1
Vienna Capitals - Acroni Jesenice 2:3
Tilia Olimpija - VSV Beljak 4:1
KAC Celovec - Red Bull Salzburg 5:2
Sapa Fehervar - Graz 99ers 3:2

                          LIGA EBEL

Lestvica O Z * T
1. KAC CELOVEC 46 31 5 67
2. DUNAJ 46 27 5 58
3. SALZBURG 46 28 2 58
4. BELJAK 46 24 3 51
5. GRADEC 46 23 4 50
6. LINZ 46 22 6 50
7. MEDVEŠČAK 46 20 6 46
8. TILIA OLIMPIJA
46 20 4 44
9. ACRONI JESENICE 46 18 7 43
10. SAPA FEHERVAR 46 17 6 40

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko