Olimpijske igre sprožajo vprašanja o enakosti med spoloma

Olimpijsko gibanje se sooča s kritikami, da v svojih krogih ni uspešno zmanjšalo prevlade moških in da tolerira države, ki iz svojih ekip izključujejo ženske.

 

Objavljeno
13. avgust 2008 20.34
Kl.F./STA
Kl.F./STA

Peking - Ženske se udeležujejo letošnjih olimpijskih iger na Kitajskem v rekordnem številu, vendar pa se olimpijsko gibanje še vedno sooča s kritikami, da v svojih krogih ni uspešno zmanjšalo prevlade moških in da tolerira države, ki iz svojih ekip izključujejo ženske.

 

Med več kot 11.000 športniki, ki se udeležujejo olimpijskih iger v Pekingu, je 42 odstotkov žensk. Leta 1988 je bil delež žensk precej manjši, znašal je namreč manj kot 26 odstotkov, kar kaže na uspeh agresivne kampanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je želel doseči enakost med spoloma.

 

Vendar pa sam MOK in nacionalni olimpijski komiteji pri doseganju svojih ciljev kljub temu niso bili tako uspešni. Med 110 člani MOK je le 16 žensk, v izvršnih organih velike večine izmed 205 nacionalnih olimpijskih komitejev je najmanj 80 odstotkov moških, le dvema izmed 35 olimpijskih športnih zvez pa predsedujeta ženski.

 

"Globoko sem razočarana," je dejala ameriška članica MOK in predsednica komisije MOK za ženske in šport Anita DeFrantz. "Ne razumem, zakaj nismo bili uspešni," je še pojasnila in dodala, da je temeljna težava v tem, da ostaja športna administracija v veliko državah moška domena.

 

DeFrantzova je prav tako ena izmed tistih zagovornikov ženskih športov, ki izgubljajo potrpljenje s Savdsko Arabijo - zadnjo veliko državo, ki žensk ne vključuje v ekipe za tekmovanje na olimpijskih igrah. Savdska Arabija je namreč v Peking dopotovala s 17-člansko ekipo, v kateri so le moški. DeFrantzova si zato želi, da bi Savdsko Arabijo izključili iz olimpijskih iger v Londonu leta 2012, če ta ne bo končala svoje moške politike.

 

Savdski Arabiji se je letos sicer pridružil tudi Katar, ki je v Peking poslal ekipo, sestavljeno le iz moških, medtem ko se je več arabskih držav - Oman, Jemen in Združeni Arabski Emirati - sedaj omehčalo. Zastavo Združenih Arabskih Emiratov je na slovesnem odprtju olimpijskih iger tako nosila ženska.

 

Kritiki pravijo tudi, da se MOK ne drži svoje lastne ustanovne listine, ki pravi, da je diskriminacija na podlagi spola "nezdružljiva s pripadnostjo olimpijskemu gibanju". Sicer pa obstajajo tudi med olimpijskimi športi omejitve za ženske - v boksu in smučarskih skokih namreč tekmujejo le moški.