Osamljeni Skube po izkušnje

Edini slovenski predstavnik na moški veleslalomski preizkušnji bo mladi Matic Skube, za katerega bo to krstni nastop na SP. Teren v Garmisch-Partenkirchnu pozna zgolj s tekem za evropski pokal, na katerih se je preizkušal v slalomu pred tremi leti.

Objavljeno
18. februar 2011 08.53
M. F., šport
M. F., šport
Garmisch-Partenkirchen – »Krog favoritov je zelo širok. Močni in stabilni so Francozi, izjemno nevaren in motiviran je Ted Ligety, odlično tekmuje tudi Kjetil Jansrud,« je na vprašanje, kdo si bo danes (ob 10. uri in 13.30) prismučal veleslalomsko krono na SP, odgovoril trener slovenske ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. Medtem ko je nova veleslalomska svetovna prvakinja Tina Maze suvereno premagovala prvo progo na poti do velikega uspeha, se je Čebulj s svojim varovancem Maticem Skubetom pripravljal za današnjo preizkušnjo. Tekmovalec iz Škofje loke, ki bo prihodnji teden star 23 let, bo danes edini slovenski predstavnik na štartu. Ekipa za tehnične discipline je v nemško smučarsko središče prispela v sredo zvečer.

»Trening smo opravili na zgornjem delu smukaške proge. Veleslalomska je bila zaradi kvalifikacij za tekmo zasedena. Prav zato Matic proge ne pozna,« je povedal Čebulj, ki se je pred prihodom s fanti pripravljali v Kranjski Gori. »Matic je na treningu smučal sorazmerno dobro. Tehnično je dobro podkovan, a mu manjkajo še določene malenkosti, ki jih mora v prihodnosti izpiliti. Sposoben je spodobnega nastopa, vsekakor pa je ta udeležba zanj pomembna zaradi nabiranja izkušenj. Verjamem, da mu bo vlila še dodatno motivacijo za slalomsko preizkušnjo,« je o svojem varovancu razmišljal Čebulj.

Za Skubeta bo to krstni nastop na SP. Tekmovalec, ki je osredotočen na slalom, je v svetovnem pokalu zbral osem veleslalomskih nastopov, na prve točke v tej disciplini pa še čaka. Teren v Garmisch-Partenkirchnu pozna zgolj s tekem za evropski pokal, na katerih se je preizkušal v slalomu pred tremi leti. Tokrat bo imel priložnost pokazati, koliko novega znanja je odtlej vsrkal, saj je proga po besedah Čebulja zelo zahtevna.

Naslov svetovnega prvaka bo branil olimpijski zmagovalec in dobitnik velikega kristalnega globusa Carlo Janka. To sezono šibki Švicar je kljub velikim preglavicam, ki mu jih povzroča skrivnostni virus – zaradi aritmije ga po sezoni čaka operacija srca –, osredotočen na veliki cilj: »Prišel sem po kolajno in vse bom storil, da jo osvojim,« je povedal 24-letnik, ki se to sezono v svetovnem pokalu še ni povzpel na najvišjo stopničko. A pot do vrha bo trnova.

Po odličnih predstavah se odličje na vrhuncu zime nasmiha ameriškemu zvezdniku Tedu Ligetyju, s tremi zmagami najuspešnejšemu v svetovnem pokalu to sezono. Na zadnjem SP v Val d'Iseru si je prismučal bron, tokrat so njegovi apetiti, logično, večji. Nevaren bo tudi Norvežan Aksel Lund Svindal, ki brezkompromisno premaguje pritisk velikih tekmovanj.

Od samozavesti kipi tudi hrvaški as Ivica Kostelić, ki se vrača po dragocenem počitku ob morju. Da bo Zagrebčan na belih strminah še hitrejši, so s »čudežnimi« smučarskimi čevlji poskrbeli pri njegovem opremljevalcu Fischerju. Čevelj, ki se prilagodi posameznikovi nogi in zmanjšuje vibracije – razvijali so ga pet let, na tržišče pa bo 500 evrov vredna novost prišla prihodnje leto, – naj bi mu pomagal do novih uspehov.

Prva vožnja se je pričela ob 10. uri, druga pa bo na sporedu ob 13.30 - izide moškega veleslaloma lahko v živo spremljate TUKAJ.