Oslabiti adute Vonnove

Če bo Massi dobil, kar si želi, potem projekt napada na krono Vonnove in 2000 točk ni nedosegljiv.

Objavljeno
20. marec 2012 23.14
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Lindsey Vonn je letos v ženskem svetovnem pokalu postavila letvico doslej najvišje - na 2000 točk, sebi in tekmicam pa dala izziv za 21. stoletje. Druga smučarka sezone Tina Maze je zaostala za Američanko sicer velikih 578 točk, vendar je razlika v kakovosti smučanja bistveno manjša, kot kažejo točke. Tina je ob Marii Höfl-Riesch ta čas edina izzivalka štirikratne šampionke, ker je pač močna v vseh petih disciplinah. Letos je imela Vonnova več adutov, ki jih Mazejeva in druge tekmice niso znale oslabiti.

Andrea Massi pravi, da ima prva dama slovenskega smučanja v vsaj treh točkah možnost iz predzadnjega nadstropja piramide vrhunstva zavihteti na vrh. Prva so urejeni odnosi z zvezo in posledično mir, ki ga kot zelo občutljiva oseba nujno potrebuje. Druga točka je oprema, ki je bila v minuli sezoni na preveč tekmah nekonkurenčna, kar je sicer za samozavest tako ambiciozne tekmovalke razdiralno. Tretja rezerva je v psiho-telesni pripravi, ocenjuje jo na 20 odstotkov.

Boljši trening je ta čas najlažje izvedljiv. Tina je namreč v rokah Massija pripravljena delati na robu svojih zmogljivosti, Italijan pa je znan po nepopustljivosti in atletskem drilu, ki bi ga ta čas v svetovnem pokalu zdržala le Vonnova. Največ zapletov bo z zvezo. Ovire se zdijo nepremostljive, če Lovšetova ekipa ne bo pokrila proračuna za projekt »Veliki globus (z 2000 točkami)«. Massi ima sicer rezervno različico: finančno in strokovno povsem samostojna ekipa aMaze pod slovensko zastavo. Če pogajanja z zvezo ne bodo uspešna in ne bo uresničljiva rezervna pot, se bo, kot sicer odločno zagotavlja, 1. maja vrnil domov v Gorico med učitelje. Pravi, da to ni izsiljevanje, ampak nadaljevanje dela, ki je Mazejevo pripeljal do doslej ene najvišjih točk v svetovnem smučanju. Tudi zamenjava smuči bo trd oreh. Walter Reusser, šef tekmovalne ekipe Stöcklija, zagotavlja, da bo švicarski proizvajalec podprl Mazejevo na vseh ravneh, dokler bo seveda smučala. Za drugo smučarko sveta je zelo zainteresiran tudi Elan, test Headovih smuči pa bo odvisen od Vonnove, ki pa ne kaže kakšne posebne želje, da bi dobila najhujšo tekmico v svojo ekipo.

Težava, s katero se ekipa aMaze najbolj sooča, je strokovni štab. Trener Livio Magoni je še pred koncem finala napovedal odhod, ker je delo v ekipi visokih obratov, ki le z dvema pokriva štiri discipline, zanj in njegovo družino preveč stresno. Massi je napovedal širitev ekipe, za vso sezono si želi imeti fizioterapevtko Nežko Poljanšek, ki se je sicer odlično vklopila v ekipo. Zanimivo bo videti, kako bo rešil zagato, če Magoni res odide. Kakovostnih trenerjev, ki bi zdržali tempo in napetosti v ekipi aMaze, na trgu ta čas skorajda ni.

Če bo Massi dobil, kar si želi, potem projekt napada na krono Vonnove in 2000 točk ni nedosegljiv. Navsezadnje sta s Tino doslej izpolnila vse obljube. V boju z Vonnovo pa ne bo le igral z istimi kartami, ampak tudi s svojimi močnimi aduti. Tina je ob Rieschevi ta čas edina izzivalka štirikratne šampionke, ker je pač močna v vseh petih disciplinah.