Peterka se že veseli, da bo lahko odprl planiško skakalnico

Direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros je potrdil, da je v Planici vse pripravljeno za nedeljsko državno prvenstvo.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.23
PLANICA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Planica - Konec tedna bo dolina pod Poncami spet zaživela, saj so končali obnovo podrte Bloudkove velikanke. V nedeljo bo tako ob 11. uri prvi skok na manjši izmed dveh novih skakalnic opravil najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka. Sledilo bo državno prvenstvo na veliki napravi z vsemi najboljšimi slovenskimi skakalci.

Nova Bloudkova velikanka, ki je bila še pred tedni delno še gradbišče, zdaj že čaka na prve skoke, je potrdil direktor Zavoda za šport RS Planica, Jelko Gros, in s tem zavrnil vse dvome slovenskih skakalcev, ki so minuli konec tedna v Kranju družno izrazili pomisleke o izvedbi prvenstva zaradi težav s pritiskom vode. »Če bi mi tukaj v Planici tako malo verjeli v fante, kakor oni malo verjamejo v nas, da bomo center uredili do konca, potem bi se jim zelo slabo pisalo,« je uvodoma za STA povedal Gros.

V Planici opravljajo le še zadnje tehnične malenkosti

»Poleg tega so skakalci kot težavo omenjali prenizek pritisk vode, mi imamo pa tukaj previsok pritisk, tako da smo morali čakati na poseben ventil, pa smo znižali pritisk. Samo to je bila težava in pravzaprav niti ni bila težava, saj imamo mi na mizi že mesec dni in pol projektno rešitev,« je pojasnil Gros, ki bdi nad obnovo in izgradnjo celotnega nordijskega centra.

Gros je potrdil, da so v zadnji fazi priprave; na vrsto pride še zadnje urejanje smučine. »Praktično smo tik pred koncem. Zdaj pridejo še zadnje montaže smučine, treba je zmontirati še nekaj vode na zaletišču, delajo se nastavitve šob, ki močijo plastiko in te so prav tako pri koncu. Tako lahko zatrdim, da bomo mi zagotovo do nedelje pripravljeni, da bodo na skakalnici lahko potekali boji za državni naslov, ter tudi, da bo skakalnica lahko naprej v uporabi,« je še poudaril direktor planiškega zavoda.

Čast prvega skoka pripadla Peterki

Ne glede na prvotne dvome slovenskih skakalcev, ali bosta napravi pod Poncami do nedelje že urejeni ali ne, pa se vsi v en glas strinjajo, da bosta obe izjemna pridobitev za slovenski skakalni šport in njegov nadaljnji razvoj. Te sreče, da bi lahko treniral in se kalil na novih napravah v Planici, pa ni imel legendarni Primož Peterka, ki je v svetovnem pokalu dosegel kar 15 zmag, toliko kot vsi drugi slovenski skakalci skupaj, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98). V sezoni 1996/97 je kot edini Slovenec doslej osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic.

Prav Peterki je pripadla čast, da bo odprl novi skakalnici. »Lahko razkrijem, da treme pred odprtjem srednje skakalnice zagotovo nimam prav nobene. Sem dobro telesno pripravljen, a zadnje čase sem skakal le enkrat v Mislinji in tu v Kranju sem opravil pet skokov. Pa pred odhodom v Planico bom na kranjski skakalnici zagotovo opravil še kakšen skok, ko bodo fantje trenirali tu. In to je to,« je na prizorišču minulega državnega prvenstva v Kranju dejal nekdanji slovenski as.

Peterka se veseli, da bo lahko odprl planiško skakalnico. »Zelo se veselim tega in že komaj čakam na nedeljo. Sicer je za mene veliko let prepozno, a vsaj naša skakalna mladina bo imela zdaj takšne pogoje za trening, kot jih imajo naši tekmeci v svetovnem pokalu že vrsto let,"« je o izjemni pridobitvi še povedal Peterka in v isti sapi dodal, da si je za prvi uradni skok na nedeljskem odprtju izbral srednjo skakalnico, se bo pa zagotovo večkrat preizkusil tudi na veliki.

Nordijski center Planica naj bi bil končan do leta 2014

Obe novi skakalnici, velika in srednja, ki bosta zamenjali nekdanji slovenski ponos, sta le del panožnega nordijskega centra Planica, ki bo imel skupaj kar devet skakalnic, urejen tekaški center in tako imenovani osrednji objekt s horizontalnim in vertikalnim vetrovnikom ter pokrito kilometrsko stezo za tek, ki jo bo moč uporabljati 365 dni na leto.

Ta je namenjena predvsem rekreativcem, a občasno tudi reprezentantom. Celoten objekt naj bi bil po načrtih zgrajen do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po tradicionalni marčevski tekmi, finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih.