Petra Majdič: Drammen bo letos druga pesem

Petra Majdič, Vesna Fabjan in Katja Višnar in tovarišice bodo spet v tekmovalni smučini. Ob 12.15 bo šprint na 10 km klasično za svetovni pokal v Drammnu na Norveškem.

Objavljeno
19. februar 2011 12.15
Jasna Milinkovič, šport
Jasna Milinkovič, šport
Drammen – Prvič v zgodovini bo norveško mesto Drammen, ki leži 45 km jugozahodno od Osla, gostilo najboljše smučarske tekače in tekačice na tekmi za svetovni pokal ob koncu tedna. Sedem let so namreč šprinterske tekme prirejali sredi tedna, zdaj pa se bodo tekaški zvezdniki borili za točke na smučarskem štadionu v Konnerudu nekaj kilometrov iz mestnega središča. Prijavljenih je 246 tekmovalcev in tekmovalk, ki bodo še zadnjič pred SP v Oslu lahko preverili pripravljenost. Danes bosta tekmi na 10 km klasično za ženske (12.15) in 15 km klasično za moške (15), jutri pa šprinta v prosti tehniki (12.30 kvalifikacije, 14.30 izločilni boji).

Zahtevne proge so oblikovali na novo in so odlično pripravljene. Tudi vremenska napoved gre na roko prirediteljem, saj naj bi bilo danes in jutri mrzlo, vendar ne premrzlo. Na štartu bodo tri Slovenke, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Katja Višnar, vendar bo na obeh tekmah nastopila le Majdičeva.

Slovenski šampionki nikakor ne ustreza razpored preizkušenj, saj bi ji bilo ljubše, če bi bil danes šprint in jutri tekma na večji razdalji. Zaveda se, da jo bo 10-kilometrska razdalja precej izčrpala. Čeprav je bila to nekoč Petrina paradna disciplina, se je z leti marsikaj spremenilo. Ponavadi te tekme začne prepočasi, zdaj pa bo spremenila taktiko. »Skušala bom preizkusiti, v kakšnem stanju sem, in se navaditi na hiter štart. V prvih dveh kilometrih običajno izgubim 10 sekund v primerjavi s konkurenco in jih ne morem več nadomestiti, tudi če proti koncu tekme močno šprintam. Upam, da bom zdržala do konca,« je pojasnila Majdičeva, ki jo na Drammen vežejo lepi spomini. Pred skoraj petimi leti je prav na ulicah tega mesta dosegla svojo prvo šprintersko zmago za svetovni pokal, ki je visela v zraku že lep čas. »Toda Drammen bo letos druga pesem,« je dejala 31-letna Brinjčanka. »Tekma ne bo potekla po stari trasi, temveč povsem drugje. Pred petimi leti je bil šprint v klasiki, zdaj pa bo v drsalni tehniki, tako da težko rečem kar koli o tem, kaj lahko dosežem,« se je Petra omejila od napovedi, ker se pomalem boji, da ji za šprint ne bo ostalo dovolj svežine.

Fabjanova se je v Drammen podala kot zmagovalka zadnjega šprinta za svetovni pokal, vendar se zaradi tega ne obremenjuje preveč. Pravi, da je ta tekma zanjo le vmesna postaja pred SP. Višnarjeva je tretja slovenska kandidatka za uvrstitev v finale.