Petra Majdič: Upam, da bova tip-top

Na 48. SP v nordijskih disciplinah v Oslu so danes na sporedu ekipni šprinti. V ožjem krogu favoritinj sta tudi Slovenki, Petra Majdič in Katja Višnar. Kvalifikacije bodo na sporedu ob 12.15, finalni tekmi pa ob 14.15.

Objavljeno
01. marec 2011 20.34
Posodobljeno
02. marec 2011 06.00
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Oslo – Norveška tekaška kraljica Marit Bjørgen se je vnaprej odrekla še četrti zaporedni zlati lovoriki na 48. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, potem ko se je odpovedala nastopu na današnjih ekipnih šprintih v klasičnem slogu. Toda domača naveza zaradi odsotnosti prve zvezdnice ne bo nič manj nevarna. Prav nasprotno; na krilih številnih norveških navijačev bosta Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Maiken Caspersen Falla bržkone glavni favoritinji. Toda kandidatk za kolajne tokrat ne bo manjkalo, na eno od njih potihem merita tudi Slovenki Petra Majdič in Katja Višnar.

»Vztrajam, da imava s Katjo zelo dobre možnosti. Toda šprint je šprint. Če ena pade, je za tisto dvojico v hipu konec sanj, če se v ekipi malo 'zamažejo', se lahko že poslovijo od kolajne. Upam, da bova midve tip-top, uvrstitev do petega mesta bi bila za naju super,« si je Majdičeva zaželela pred današnjo preizkušnjo, na kateri naj bi imela naša dvojica po mnenju poznavalcev še večje možnosti za preboj med najboljšo trojico, kot jih je imela četverica slovenskih deklet pred štartom posamičnega šprinta v prostem slogu.

Na vprašanje, katere bodo njune najhujše tekmice, je kot iz topa izstrelila: »Norvežanki, Finki, Švedinji, Italijanki, tudi Američanki s Kikkan Randall. Kar nekaj ekip ima po eno vrhunsko in eno slabšo šprinterko.« Na ponedeljkovi 10-kilometrski preizkušnji v klasičnem koraku so jo presenetile zlasti Finke. »V prvi osmerici so bile kar štiri finske tekačice. Nekatera dekleta so zares v sijajni formi, napovedovala so jo že na generalki v Drammnu,« je še dejala najboljša slovenska smučarska tekačica, ki se lahko na štart današnjega ekipnega šprinta odpravi popolnoma neobremenjeno, saj že ima kolajno na tem SP.

Njen trener Ivan Hudač pričakuje novo razburljivo tekmo. »Šprint že od nekdaj velja za stresno preizkušnjo, saj gre za kontaktno disciplino. Zato so napovedi še toliko bolj nehvaležne. A prav v tem je tudi čar športa, da pred štartom nikdar ne moreš z gotovostjo trditi, kdo bo zmagal,« je poudaril 39-letni Slovak, ki si je na včerajšnji »prosti« dan razbijal glavo s taktiko, medtem ko sta Majdičeva in Višnarjeva preizkušali smuči ter pretekli progo.

»Lahko mi verjamete, da nismo uživali v brezdelju. Kadar imamo prosti dan, to še ne pomeni, da ležimo in čakamo na štart,« je odvrnil glavni trener in pribil, da so si prizadevali na sklepnih pripravah pred odhodom v Oslo doseči čim boljšo formo za SP. »A se čez noč ne da veliko narediti, pri tem gre za dolgotrajen proces, želeli smo si, da bi bila Petra hitra tudi po svetovnem prvenstvu, ko bo na preostalih tekmah svetovnega pokala lovila mali kristalni globus v šprintu,« je razkril Hudač, ki težko ocenjuje, koliko so poškodbe z lanskih olimpijskih iger vplivale na pripravljenost Majdičeve.

»Nemogoče je v odstotkih reči, kakšne so bile posledice, dejstvo pa je, da se njeno telo po naporih ne odziva več tako dobro, kot se je še pred poškodbami. Razlika je opazna, včasih je večja, drugič manjša,« je še dejal glavni trener naše tekaške vrste in za danes obljubil novo napeto preizkušnjo. »Saj veste, šprint …«

Katja Višnar: Upam, da bom čim bolje 'predajala' Petri

Od naših se bo danes prva na progo podala Katja Višnar. »Upam, da bom čim bolje 'predajala' Petri, moja naloga pa bo za zadnji krog privarčevati čim več moči in ne dovoliti, da bi mi katera od tekmic preveč ušla,« je omenila 26-letna Blejka in ocenila, da se bosta z Majdičevo borili za uvrstitev do petega mesta. V norveških časopisih so sicer včeraj na veliko pisali o njenem razmerju z domačim šprinterskim asom Olo Vignom Hattestadom. »Med drugim so naju spraševali, če imava enako taktiko kot Petter Northug, ki že en mesec ni videl svoje najdražje. Ne, midva sva bila zadnja dva dni skupaj, imela sva skupni trening in se malo umirila po razočaranju na posamičnem šprintu.«